Sier hun brukte meldonium i ti år - vanlig bruk er tre-fire uker

Maria Sjarapova sier hun har brukt meldonium i ti år, men egentlig skal hjertemedisinen kun brukes i fire til seks uker. I tillegg er ikke medisinen godkjent i hennes «hjemland».

SPO-TEN-WTA-ACE-ENT-MARIA-SHARAPOVA-NEWS-CONFERENCE

TATT I DOPING: Mandag fortalte Maria Sjarapova selv at hun har har avlagt en positiv dopingprøve.

Foto: KEVORK DJANSEZIAN / Afp

Den tidligere Grand Slam-vinneren og verdenseneren i tennis, Maria Sjarapova, risikerer utestengelse i opp til fire år etter å ha testet positivt på hjertemedisinen meldonium under Australian Open i januar.

Skal ikke brukes i ti år

Meldonium kom på Wadas liste over forbudte stoffer 1. januar i år etter å ha vært under overvåkning i over ett år.

Under sin pressekonferanse mandag forklarte tennisstjernen at hun har brukt hjertemedisinen i ti år da den ikke stod på dopinglista. Årsaken skal ha vært ulike medisinske problemer, som ujevn hjerterytme og tidlige tegn på at hun kunne utvikle diabetes.

– Jeg ble først gitt stoffet i 2006. Jeg hadde flere helseproblemer på den tiden, sa Sjarapova.

Problemet med denne forklaringen er at det vanlige behandlingsløpet med meldonium kan variere mellom fire til seks uker. Det er rett og slett ikke normalt å bruke medikamentet i ti år.

Dette sier det latviske selskapet Grindeks, som produserer meldonium, i en pressemelding tirsdag.

– Behandlingen kan gjentas to til tre ganger i året. Kun leger kan følge og vurdere helsetilstanden og bestemme om pasienten skal bruke meldonium i lengre perioder enn dette, skriver Grindeks.

– Vært i tråd med legens anbefaliner

Som nevnt tidligere fortalte Sjarapova at hun har tatt medikamentet i ti år, men hun sa ikke noe om hvor ofte hun har brukt hjertemedisinen.

Sjaraovas advokat, John J. Haggerty, ønsket ikke å gå i detalj tirsdag. Men til Seven Sport sier han at han ønsker å poengtere at Sjaravova ikke har tatt dette medikamentet hver dag i ti år.

TENNIS-AUS-OPEN

JANUAR: Det var under Australian Open i januar Maria Sjarapova avla en positiv dopingprøve for meldonium.

Foto: PETER PARKS / Afp

– Marias bruk har til enhver tid vært i tråd med legens anbefalinger, understreker han og legger til:

– Marias dosering har vært vesentlig mindre enn noen dosering som har vært knyttet til potensielle prestasjonsfremmende egenskaper.

Ikke godkjent i USA

Et annet element i dopingforklaringen som vekker nysgjerrighet er at medikamentet meldonium ikke er godkjent i USA. Sjarapova har bodd i USA siden 1994, og fortalte at hun ble forskrevet hjertemedisinen av sin egen familielege.

Medikamentet er heller ikke godkjent i Vest-Europa.

Samtidig er det meget lett å få tak i på nett. Det internasjonale nyhetsbyrået Associated Press fikk også tak i meldonium over disken da de prøvde tirsdag.

Sjarapova har forklart at hun fikk en mail i september med informasjon om at meldonium kom til å komme på lista over forbudte stoffer, men at hun ikke ikke rakk å lese den før det var for sent.

– Jeg har gjort en forferdelig feil, konstaterte den 28 år gamle tennisstjernen tennisstjernen.

Siste nytt

 • Atlético vant etter VAR-drama

  Atlético Madrid mistet en straffe og en scoring etter videodømming, men var likevel sterkest og slo Juventus 2–0 i den første åttedelsfinalen i mesterligaen. Med 2–0 har Madrid-klubben et knallsterkt utgangspunkt før returoppgjøret i Torino 12. mars.

  Spain Soccer Champions League
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • City vant med ti mann

  Manchester City tok oppskriftsmessig ledelsen borte mot Schalke 04, men så snudde kampen. Det tyske hjemmelaget ble tildømt to straffespark, og satte begge. I andre omgang fikk Nicolas Ottamendi sitt andre gule kort og marsjordre, men City ga seg ikke. Leroy Sané satte et herlig frispark, og i sluttminuttene slet Raheem Sterling seg fri og bredsidet inn seiersmålet.

 • Kasper forsvarer valget av Pattaya

  FIS-president Gian-Franco Kasper (75) forsvarer beslutningen om at Det internasjonale skiforbundets kongress legges til Thailand. Norges Skiforbund ønsket at FIS-kongressen i 2020 ikke skulle arrangeres i Pattaya.

  – Pattaya er ikke bare sexindustri. Etter det jeg vet, er det en by med fasiliteter for å avholde store kongresser. Byen har også den luksusen vi trenger for våre delegater, sa FIS-president Kasper på en pressekonferanse i Seefeld.

  Kasper
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal