NRK Meny
Normal

Siem: – Forferdelig trist

ZÜRICH (NRK): Kjetil Siem er sjokkert og trist over at Sør-Afrika dras inn i korrupsjonssaken der blant annet ni FIFA-topper er siktet.

Kjetil Siem

SJOKKERT: Kjetil Siem jobbet tett med VM i Sør-Afrika i 2010. Han liker ikke at mesterskapet nå er under etterforskning.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Ifølge siktelsesdokumentene til FBI betalte Sørafrikanske tjenestemenn over 10 millioner dollar i bestikkelser for å få fotball-VM til landet i 2010.

– Det er forferdelig trist hvis også dette mesterskapet har blitt kjøpt og tildelt Sør-Afrika på denne måten, sier generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, til NRK.

WCUP 2010 SOUTH AFRICA

TILDELINGEN: FIFA-president presenterte i 2004 at Sør-Afrika skulle få arrangere VM i 2010.

Foto: STEFFEN SCHMIDT / Ap

Kjetil Siem var administrerende direktør for den Sør-Afrikanske toppligaen Premier Soccer League fra 2007 til 2010. Han jobbet dermed tett med fotball-VM i 2010.

– Hele verden unte Afrika og Sør-Afrika et mesterskap etter at de tapte kampen mot Tyskland om å arrangere VM i 2006 og alt de har vært gjennom med tanke på apartheid, sier Siem.

– Et fantastisk mesterskap

Onsdag ble fotballverdenen rystet av at ni høytstående personer i FIFA og fem forretningsmenn er siktet i en omfattende korrupsjonssak.

– Det er sjokkerende i den forstand at det begynner å nærme seg beviser. Vi har hørt rykter om mye i mange, mange år. Når det begynner å nærme seg fellende beviser, er det svært alvorlig, sier Siem.

USAs justisminister Loretta Lynch sa onsdag da siktelsene ble offentliggjort, at topper i FIFA tok imot bestikkelsene i bytte mot å gi Sør-Afrika fotball-VM i 2010.

– Sør-Afrika fortjente å arrangere dette VM-et og de leverte et fantastisk mesterskap, sier Siem.

Avviser anklagen

En talsmann for det sørafrikanske fotballforbundet avviser anklagen og viste til at kampanjen for å få fotball-VM ble ledet av de tidligere presidentene Nelson Mandela og Thabo Mbeki.

I siktelsen fra FBI heter det at tidligere visepresident i FIFA, Jack Warner, beholdt en betydelig del av pengene til sitt personlige forbruk. Warner er en av dem som FBI har siktet for korrupsjon, og han meldte seg onsdag for politiet i hjemlandet Trinidad og Tobago.

Saken fortsetter under bildet:

SOCCER-FIFA/ Trinidad and Tobago's former National Security Minister and former FIFA Vice President, Jack Warner, leaves the offices of the Sunshine Newspaper which he owns, in Arouca

MELDTE SEG: Los Angeles Times opplyser at Warner onsdag meldte seg for politiet i hjemlandet Trinidad og Tobago. Ifølge lokalt TV hadde han ikke nok penger eller dokumenter på seg til å betale kausjonen på over 30 millioner kroner og tilbrakte derfor natt til torsdag i fengsel.

Foto: ANDREA DE SILVA / Reuters

I siktelsen heter det at Warner og hans familie hadde nære forbindelser til sørafrikanske fotballtopper helt fra Sør-Afrikas første mislykkede forsøk på å få fotball-VM i 2006.

På et tidspunkt skal Warner ha bedt en medarbeider fly til Paris og hente en koffert med bunker med amerikanske penger i form av pakker à 10.000 dollar som han fikk fra en sørafrikaner på et hotellrom i byen. Få timer senere fløy han tilbake til Trinidad og overleverte kofferten til Warner, ifølge FBI.

Warner trakk seg fra visepresidentposten i FIFA i 2011 etter å ha blitt suspendert på grunn av mistanke om korrupsjon.

Siste nytt

 • Verdensmester mister trolig OL

  Den slovenske alpinisten Ilka Štuhec har røket korsbåndet og mister trolig OL i Pyeongchang. Štuhec tok i fjor VM-gull i utfor og vant også utforcupen for kvinner.

  Laster Twitter-innhold
 • Hauger mester i Tyskland

  Motorsport-talentet Dennis Hauger (14) vant søndag det tyske mesterskapet i gokart. Han er den yngste vinneren gjennom tidene i mesterskapet som er går for å være det tøffeste og største i verden med fører fra et 20-talls nasjoner. Hauger er nå ferdig med gokart og tar steget opp til formelbil neste år.

  Dennis Hauger
  Foto: CRG

Sendeplan

Kl. Program Kanal