Hopp til innhold

Siem: – Forferdelig trist

ZÜRICH (NRK): Kjetil Siem er sjokkert og trist over at Sør-Afrika dras inn i korrupsjonssaken der blant annet ni FIFA-topper er siktet.

Kjetil Siem

SJOKKERT: Kjetil Siem jobbet tett med VM i Sør-Afrika i 2010. Han liker ikke at mesterskapet nå er under etterforskning.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Ifølge siktelsesdokumentene til FBI betalte Sørafrikanske tjenestemenn over 10 millioner dollar i bestikkelser for å få fotball-VM til landet i 2010.

– Det er forferdelig trist hvis også dette mesterskapet har blitt kjøpt og tildelt Sør-Afrika på denne måten, sier generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, til NRK.

WCUP 2010 SOUTH AFRICA

TILDELINGEN: FIFA-president presenterte i 2004 at Sør-Afrika skulle få arrangere VM i 2010.

Foto: STEFFEN SCHMIDT / Ap

Kjetil Siem var administrerende direktør for den Sør-Afrikanske toppligaen Premier Soccer League fra 2007 til 2010. Han jobbet dermed tett med fotball-VM i 2010.

– Hele verden unte Afrika og Sør-Afrika et mesterskap etter at de tapte kampen mot Tyskland om å arrangere VM i 2006 og alt de har vært gjennom med tanke på apartheid, sier Siem.

– Et fantastisk mesterskap

Onsdag ble fotballverdenen rystet av at ni høytstående personer i FIFA og fem forretningsmenn er siktet i en omfattende korrupsjonssak.

– Det er sjokkerende i den forstand at det begynner å nærme seg beviser. Vi har hørt rykter om mye i mange, mange år. Når det begynner å nærme seg fellende beviser, er det svært alvorlig, sier Siem.

USAs justisminister Loretta Lynch sa onsdag da siktelsene ble offentliggjort, at topper i FIFA tok imot bestikkelsene i bytte mot å gi Sør-Afrika fotball-VM i 2010.

– Sør-Afrika fortjente å arrangere dette VM-et og de leverte et fantastisk mesterskap, sier Siem.

Avviser anklagen

En talsmann for det sørafrikanske fotballforbundet avviser anklagen og viste til at kampanjen for å få fotball-VM ble ledet av de tidligere presidentene Nelson Mandela og Thabo Mbeki.

I siktelsen fra FBI heter det at tidligere visepresident i FIFA, Jack Warner, beholdt en betydelig del av pengene til sitt personlige forbruk. Warner er en av dem som FBI har siktet for korrupsjon, og han meldte seg onsdag for politiet i hjemlandet Trinidad og Tobago.

Saken fortsetter under bildet:

SOCCER-FIFA/ Trinidad and Tobago's former National Security Minister and former FIFA Vice President, Jack Warner, leaves the offices of the Sunshine Newspaper which he owns, in Arouca

MELDTE SEG: Los Angeles Times opplyser at Warner onsdag meldte seg for politiet i hjemlandet Trinidad og Tobago. Ifølge lokalt TV hadde han ikke nok penger eller dokumenter på seg til å betale kausjonen på over 30 millioner kroner og tilbrakte derfor natt til torsdag i fengsel.

Foto: ANDREA DE SILVA / Reuters

I siktelsen heter det at Warner og hans familie hadde nære forbindelser til sørafrikanske fotballtopper helt fra Sør-Afrikas første mislykkede forsøk på å få fotball-VM i 2006.

På et tidspunkt skal Warner ha bedt en medarbeider fly til Paris og hente en koffert med bunker med amerikanske penger i form av pakker à 10.000 dollar som han fikk fra en sørafrikaner på et hotellrom i byen. Få timer senere fløy han tilbake til Trinidad og overleverte kofferten til Warner, ifølge FBI.

Warner trakk seg fra visepresidentposten i FIFA i 2011 etter å ha blitt suspendert på grunn av mistanke om korrupsjon.

Siste nytt

 • 16-åring scoret i Lyn-debuten

  Lyn tok seg komfortabelt videre til cupens tredje runde, etter 4-0-seier over Ull/Kisa. Miriam Mjåseth skrev seg først opp på scoringslista da hun limte ballen opp i krysset, og Kristin Holmen sørget for at det stod 2-0 til Lyn til pause.

  Scoringene lot vente på seg i andre omgang, men etter 75 minutter løsnet det igjen. 16 år gamle Tuva Henriksen var iskald alene med keeper og satte inn 3-0, bare syv minutter etter at hun ble byttet inn og fikk A-lagsdebuten for Lyn. Una Søyland punkterte kampen ti minutter før slutt.

  Det ble spilt ti kamper i cupen onsdag, og alle toppserielagene tok seg videre. LSK Kvinner og Brann tok seg begge enkelt videre, begge med 12-0-seiere over henholdsvis Tynset og Loddefjord.

  Vålerenga er også klare for tredje runde etter 9-0 mot Fart. Det samme er Røa, som knuste Runar 8-0.

  John Arne Riise og Avaldsnes fikk seg også et oppløftende resultat etter blytunge 0-10 for Brann i Toppserien. I cupens 2. runde vant Avaldsnes 3-1 over Viking.

 • Beitostølen får verdenscuprenn i langrenn til vinteren

  Beitostølen er inne på langrennskalenderen med verdenscuprenn 9.-11. desember kommende sesong.

  Det ble bestemt i et møte i Det internasjonale skiforbundets (FIS) langrennskomité onsdag kveld. Beitostølen har i mange år arrangert den nasjonale sesongåpningen i langrenn, men ikke faste verdenscuprenn siden 2009.

  Kommende sesong går skistedet inn som arrangør av tre ekstrarenn helgen etter verdenscuprunden på Lillehammer. Det skal gås sprint, distanserenn og stafett på Beitostølen, opplyser Norges Skiforbund.

  – Fantastisk moro. Dette blir et spennende samarbeidsprosjekt for oss. Planen er at vi skal ha flere felles nøkkelpersoner på flere områder, og at vi oppretter en samlet organisasjon for begge rennhelgene, sier arrangørene Per Olav Andersen (Lillehammer) og Erik Østli (Beitostølen). (NTB)

  Sesongåpning på Beitostølen
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Finne med hat trick da Brann knuste Voss

  Brann bøttet inn mål og tok seg oppskriftsmessig videre til 2. runde i cupen. I lokaloppgjøret mot Voss vant Bergen-laget 7-0.

  Bård Finne brukte under én time på å få inn hat tricket. Bergenseren scoret sitt første allerede tre minutter inn i kampen. Finne scoret også 2-0 og 4-0-målet. Likevel fikk han seg en bitteliten ripe i lakken, da han bommet på straffe etter 82 minutter.

  Marius Bendiksen Trengereid noterte seg også for to mål for Brann, mens Ole Didrik Blomberg og Markus Haaland scoret de resterende målene.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste