Hopp til innhold

Sesongen over for Tønseth – ledelsen i villrede: – Restarter for å finne ut hva pokker som skjer

TRONDHEIM (NRK): Didrik Tønseth avslutter NM på hjemmebane før planlagt. Landslagsløperen går rett og slett ikke flere skirenn i år. Kroppen fungerer ikke – og ingen vet hva det er som feiler ham.

oLCE50FC_F8

SLITER: Didrik Tønseth, her etter søndagens 30 kilometer med skibytte i Granåsen.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Han kommer ikke til å gå skirenn. Det er ikke så mange skirenn på planene fremover heller, men det blir en restart for å finne ut hva pokker det er som skjer. Og hva som feiler ham.

– Det finner vi ikke ut av i morgen. Det kommer til å ta tid, sier allroundtrener Eirik Myhr Nossum til NRK, kort tid etter at Erik Valnes tok NM-gull på 10 kilometer i klassisk stil mandag.

– Det er en vegg han går inn i

Tønseth hadde opprinnelig tenkt å gå 15 kilometeren i fristil i Granåsen tirsdag. Den konkurransen utgår for Byåsen-løperen.

Han reiser heller ikke på verdenscup i Nove Mesto i februar, en rennhelg for utøverne som ikke blir tatt ut til VM. I tillegg er det planlagt for verdenscup i Holmenkollen i mars. Der blir heller ikke Tønseth å se.

30 kilometeren med skibytte blir hans eneste distanse under mesterskapet på hjemmebane. Der ble han søndag nummer 25. Langt bak de aller beste.

twD5TwLasOM

BEKYMRET: Allroundtrener Eirik Myhr Nossum, her under NM-distansen 10 kilometer intervallstart i Granåsen mandag.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Nossum sier dette om tiden som kommer:

– Jeg er bekymret når jeg har utøvere som vi ikke finner ut hva feiler. Det er ikke snakk om at han går litt for sakte, men det er en vegg han går inn i. Det synes jeg er vanskelig, sier han – og forklarer bekymringen slik:

– Jeg er bekymret fordi du kan gi litt opp når du ikke finner noen ting. All den tid jeg mener han er en av utøverne i Norge med høyest kapasitet, og det nå liksom bare går på lavgir, og vi ikke vet hva det skyldes.

Slet med å restituere

Tønseth åpnet sesongen på Beitostølen i november med en femte- og niendeplass. Deretter reiste han til verdenscupåpningen i Ruka i Finland. Der slet han stort på distanserennene og 29-åringen fortalte da om en kropp som ikke klarte å levere flere dager på rad.

Den gangen slet han rett og slett med å restituere ordentlig.

Det ble en lang periode med trening gjennom hele desember, men da Tønseth returnerte til norgescup på Lygna for en uke siden var han plutselig langt bak igjen med en 34. og 15. plass på to distanserenn.

– Mye dårligere nå enn tidligere

Under NM i Granåsen ble det 25. plass under 30 kilometer med skibytte. Det var to minutter og 42 sekunder opp til gullvinner Emil Iversen.

TCtzJEnM5WY

BLE HANS SISTE RENN FOR SESONGEN: Didrik Tønseth underveis på 30 kilometer med skibytte i Granåsen søndag.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

På spørsmål om det er vanskelig å finne ut hva som er galt, svarer allroundtrener Nossum et bekreftende «ja».

– Det er ikke noe vi ikke har... Vi har prøvd i lang tid å prøve ulike ting for å finne ut av det. Uten at vi har sett noe lys i noe tunnel. Alt i alt er det ganske mye dårligere nå enn tidligere. Når du går inn i en vegg, plutselig, så er det noe jeg ikke skjønner hva er.

Nossum sier – uten å gå for dypt i detaljene – at Tønseth kommer til å gjennomgå tester de ennå ikke har forsøkt ennå. Alle teorier skal sjekkes.

Fare for landslagsplassen

Det blir også et spørsmål om konsekvensene for Tønseths plass på landslaget inn i neste og viktige OL-sesong.

– Er det en reell sjanse for at landslagsplassen ryker nå?

– Ja, det er det. Men jeg presiserer at den problemstillingen er veldig prematur. Det er altfor tidlig å begynne å tenke på, egentlig. Jeg vet ikke hvor stort laget blir neste år, men kommer det noen som banker ned døren, skal inn og fortjener plassen, så får de det.

– Martin Johnsrud Sundby ble med sin merittliste vraket til denne sesongen her. Ingen har klippekort, sier Nossum.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • 129 døde i opptøyer på fotballkamp

  I byen Malang i Indonesia er 127 mennesker bekreftet døde etter at det brøt ut opptøyer under en fotballkamp lørdag kveld, melder en lokal radiostasjon ifølge NTB. Minst 180 skal være skadd i trengselen.

  Sammenstøtet fant sted på Kanjuruhan stadion i Malang da hjemmelagets tilhengere stormet banen etter kampen mellom Arema og Persebaya Surabaya, som endte 2–3.

  Politiet svarte med tåregass, noe som fikk mange tilhengere til å besvime og få pusteproblemer, melder CNN Indonesia. To av de døde skal være politimenn.

  Fotballtilhengere stormer banen i Malang 1. okt 2022
  Foto: Yudha Prabowo / AP
 • Tre overtidsmål da Milan vant

  Milan så ut til å miste seieren på overtid mot Empoli, men Fodé Ballo-Touré og Rafael Leão sikret 3-1-seier i Serie A.

  Nedim Bajrami utlignet til 1-1 to minutter på overtid, men Milan ga ikke opp. Kun minuttet senere satte Ballo-Touré ballen i mål. Sju minutter på overtid scoret Leão.

  Ante Rebic sendte Milan i ledelsen etter 79 minutter. Det var med andre ord en hefitg avslutning på kampen.

  Milan står med 17 poeng etter åtte kamper og har tre poeng opp til serieleder Napoli. De lyseblå slo Torino 3-1 tidligere lørdag.

  Rafael Leao
  Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP
 • Lewandowskis målshow fortsetter

  Robert Lewandowski noterte seg for sitt niende ligamål da Barcelona slo Mallorca 1-0 lørdag. Katalanerne står stadig uten tap i La Liga.

  Lewandowski greide ikke å tegne seg på scoringslisten i første ligakamp, men deretter har både han og Barcelona fått fart på spillet og feid all ligamotstand av banen. De står med seks strake seirer der de har scoret 19 mål og bare sluppet inn ett.

  Lørdag brukte den polske stjernespissen 20 minutter på å sende gjestene i ledelsen. Han fikk ballen inne i 16-meteren, gjorde en dragning og banket ballen i det lengste hjørnet.

  Begge lag skapte målsjanser, men til slutt ble det med en knapp seier til Barcelona.

  I neste runde tar de imot Jørgen Strand Larsen og Celta Vigo.

  Lewandowski
  Foto: JAIME REINA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste