Disse millimeterne utgjør forskjellen

Folk flest klarer neppe å se hva de norske hopperne gjør annerledes i år sammenliknet med tidligere. Men for tidligere storhopper Anders Jacobsen står det tindrende klart.

Video Jacobsen røper hoppernes hemmelighet

Anders Jacobsen ser at hopperne sitter annerledes i tilløpet sammenliknet med tidligere år. Han tror dette har dannet mye av grunnlaget for at hopperne plutselig gjør det så godt.

– Det jeg ser tydeligst er hvordan de kjører før de tar av – sittestilling. De sitter ikke så spisst, men er i stedet dypere og tyngre, sier Anders Jacobsen til NRK.no.

Før denne sesongen ga den tidligere hoppukevinneren seg som skihopper, og nå jobber han blant annet som hoppekspert i NRK. Bortsett fra åpningsrennet i hoppuka som ble en aldri så liten nedtur, så har de norske hopperne anført av Anders Bardal vist gradvis fremgang utover sesongen.

Anders Jacobsen kan se noe av forklaringen i teknikken.

Sitter dypere

– Her ser du Bardal i fjor, sier Jacobsen og setter seg ned i sittestilling for å demonstrere.

– Du ser helen letter litt, og han sitter litt høyt med rumpa. Når de setter seg ned nå, så har de trykket mer på hele foten, og de sitter trygt og godt litt dypere. Nå har de en lengre vei å gå når de skal bruke kraften ned i hoppet, sier Jacobsen.

Selv om også Jacobsen er klar over at dette til de grader fremstår som tilnærmet usynlige detaljer for folk flest, kan det se ut som om endringene den nye landslagssjefen har innført har gitt resultater.

Anders Bardal har gått fra å være en ustabil hopper med kun én verdenscupseier før årets sesong, til å bli den kanskje mest stabile topphopperen i sirkuset sammen med Andreas Kofler.

Treneren har justert

Alexander Stöckl iog Anders Bardal

Anders Bardal er den av de norske hopperne som har hevet seg mest under den nye treneren, Alexander Stöckl.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Flere av de andre nordmennene har slitt i sesongstarten, og noe av forklaringen har blitt lagt på at det vil ta tid å få Stöckls justeringer inn i kroppen.

Men dagen før åpningsrennet i hoppuka klaffet det for nesten alle nordmennene – samtidig.

Andreas Kofler fra Østerrike var riktignok lengst i kvalifiseringen, men bak ham på resultatlisten fulgte Anders Bardal, Tom Hilde, Bjørn Einar Romøren og Vegard Sklett. Dermed var det fire nordmenn blant de fem beste.

Trener Alexander Stöckl gleder seg stort over det han ser.

– Hvis du har en balansert sittestilling, så klarer du å tilpasse deg ulike situasjoner og også med ulike spor i bakkene. Det er nok en av grunnene til at gutta gjør det såpass bra i kvalifiseringen med bare to treningshopp, sier Stöckl til NRK.

Anders Bardal blir trukket frem som en av favorittene i hele hoppuka etter den siste tidens resultater. Han er glad flere av lagkameratene nå følger på.

– Jeg håper og tror de (utlendingene, journ.anm.) lurer litt på hva som skjer med de norske nå, sa Anders Bardal til NRK etter kvalifiseringsrennet.

Tror på pallplass

Anders Jacobsen har imidlertid en klar formening om hva som skjer med sine tidligere lagkamerater: De gjør det så bra at det oser av god stemning som smitter.

– Vi så mange bra bilder fra sletta etter kvalifiseringen der det er tydelig at det er god stemning i laget. Vi må nok ha gjort noe riktig, og det kjenner de på, sier han.

Likevel har Jacobsen klokkertro på at minst en av nordmennene leverer fredag. Likevel tør han ikke hope på at en av hans tidligere lagkamerater klatrer helt til topps.

– Det er en veldig marginal sport. Det sitter mye mellom øra, for alle kan hoppe på ski. Det er så mange variabler som må stemme. Du må hoppe best, også må du i tillegg ha litt flaks. Men vi har absolutt en mann som bør være på pallen, sier han.

Siste nytt

 • Grindhaug ny Haugesund-trener

  Jostein Grindhaug blir Haugesunds nye hovedtrener. Det bekrefter klubben på sin hjemmeside torsdag. Han har skrevet under på en treårskontrakt. Grindhaug, som tidligere har trent klubben i en årrekke, kommer fra stillingen som sportssjef i klubben.

  Grindhaug ny trener i Haugesund.
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • Sølv til Fossesholm i junior-VM

  Helene Marie Fossesholm tok sølv på kvinnenes 15 kilometer fellesstart i klassisk i Lahti torsdag. Svenske Frida Karlsson tok sitt andre gull i mesterskapet. Finske Anita Korva ble nummer tre. Astrid Stav ble nest beste norske på en syvendeplass.

  Fossesholm tok sølv.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Kvitová til Australian Open-finale

  Tsjekkiske Petra Kvitová er klar for finalen i Australian Open etter å ha slått amerikanske Danielle Collins i semifinalen. Kvitová vant med settsifrene 7–6 og 6–0. I finalen møter Kvitová japanske Naomi Osaka.

  Petra Kvitova til finalen.
  Foto: Kin Cheung / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal