Hopp til innhold

Disse millimeterne utgjør forskjellen

Folk flest klarer neppe å se hva de norske hopperne gjør annerledes i år sammenliknet med tidligere. Men for tidligere storhopper Anders Jacobsen står det tindrende klart.

Video Jacobsen røper hoppernes hemmelighet

Anders Jacobsen ser at hopperne sitter annerledes i tilløpet sammenliknet med tidligere år. Han tror dette har dannet mye av grunnlaget for at hopperne plutselig gjør det så godt.

– Det jeg ser tydeligst er hvordan de kjører før de tar av – sittestilling. De sitter ikke så spisst, men er i stedet dypere og tyngre, sier Anders Jacobsen til NRK.no.

Før denne sesongen ga den tidligere hoppukevinneren seg som skihopper, og nå jobber han blant annet som hoppekspert i NRK. Bortsett fra åpningsrennet i hoppuka som ble en aldri så liten nedtur, så har de norske hopperne anført av Anders Bardal vist gradvis fremgang utover sesongen.

Anders Jacobsen kan se noe av forklaringen i teknikken.

Sitter dypere

– Her ser du Bardal i fjor, sier Jacobsen og setter seg ned i sittestilling for å demonstrere.

– Du ser helen letter litt, og han sitter litt høyt med rumpa. Når de setter seg ned nå, så har de trykket mer på hele foten, og de sitter trygt og godt litt dypere. Nå har de en lengre vei å gå når de skal bruke kraften ned i hoppet, sier Jacobsen.

Selv om også Jacobsen er klar over at dette til de grader fremstår som tilnærmet usynlige detaljer for folk flest, kan det se ut som om endringene den nye landslagssjefen har innført har gitt resultater.

Anders Bardal har gått fra å være en ustabil hopper med kun én verdenscupseier før årets sesong, til å bli den kanskje mest stabile topphopperen i sirkuset sammen med Andreas Kofler.

Treneren har justert

Alexander Stöckl iog Anders Bardal

Anders Bardal er den av de norske hopperne som har hevet seg mest under den nye treneren, Alexander Stöckl.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Flere av de andre nordmennene har slitt i sesongstarten, og noe av forklaringen har blitt lagt på at det vil ta tid å få Stöckls justeringer inn i kroppen.

Men dagen før åpningsrennet i hoppuka klaffet det for nesten alle nordmennene – samtidig.

Andreas Kofler fra Østerrike var riktignok lengst i kvalifiseringen, men bak ham på resultatlisten fulgte Anders Bardal, Tom Hilde, Bjørn Einar Romøren og Vegard Sklett. Dermed var det fire nordmenn blant de fem beste.

Trener Alexander Stöckl gleder seg stort over det han ser.

– Hvis du har en balansert sittestilling, så klarer du å tilpasse deg ulike situasjoner og også med ulike spor i bakkene. Det er nok en av grunnene til at gutta gjør det såpass bra i kvalifiseringen med bare to treningshopp, sier Stöckl til NRK.

Anders Bardal blir trukket frem som en av favorittene i hele hoppuka etter den siste tidens resultater. Han er glad flere av lagkameratene nå følger på.

– Jeg håper og tror de (utlendingene, journ.anm.) lurer litt på hva som skjer med de norske nå, sa Anders Bardal til NRK etter kvalifiseringsrennet.

Tror på pallplass

Anders Jacobsen har imidlertid en klar formening om hva som skjer med sine tidligere lagkamerater: De gjør det så bra at det oser av god stemning som smitter.

– Vi så mange bra bilder fra sletta etter kvalifiseringen der det er tydelig at det er god stemning i laget. Vi må nok ha gjort noe riktig, og det kjenner de på, sier han.

Likevel har Jacobsen klokkertro på at minst en av nordmennene leverer fredag. Likevel tør han ikke hope på at en av hans tidligere lagkamerater klatrer helt til topps.

– Det er en veldig marginal sport. Det sitter mye mellom øra, for alle kan hoppe på ski. Det er så mange variabler som må stemme. Du må hoppe best, også må du i tillegg ha litt flaks. Men vi har absolutt en mann som bør være på pallen, sier han.

Siste nytt

  • Nordmann tok VM-gull i fjelløp

    Vestlendingen Stian Hovind Angermund (36) ble torsdag verdensmester i fjelløp.

    På engelsk kalles det VM i «mountain and trail running», mens det på norsk kan oversettes med fjell- og terrengløp. Arrangøren opererer med en lengde på den korte løypa på 40 kilometer.

    Angermund klokket inn på 4 timer og 19 minutter i Innsbruck-Stubai, og han slo annenmann Thomas Roach fra Storbritannia med 2.18 minutter.

    Italieneren Luca Del Pero tok bronsen med 3.04 minutter opp til vinneren fra Norge. (NTB)

  • Granerud dropper sommer-EM

    Verdenscupvinner Halvor Egner Granerud er ikke med i den norske hopptroppen til European Games i Krakow, som arrangeres i perioden 27. juni til 1. juli. Årsaken er fallet på trening i Lysgårdsbakken tirsdag.

    – Han er forslått og får ikke trent som normalt, og derfor har han selv valgt å ikke delta, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til NRK.

    Norge stiller med åtte utøvere.

    Kvinner: Anna Odine Strøm, Thea Minyan Bjørseth, Eirin Kvandal og Kjersti Græsli.

    Menn: Johann André Forfang, Daniel-André Tande, Marius Lindvik og Bendik Jakobsen Heggli.

    Det skal gjennomføres totalt fem hoppkonkurranser i anleggene i Zakopane.

    Halvor Granerud
    Foto: Frode Søreide / NRK
  • Bekreftet: Mac Allister til Liverpool

    Alexis Mac Allister melder overgang fra Brighton til Liverpool. Det bekrefter Liverpool i en pressemelding.

    Overgangssummen er ikke offentlig, men det har vært rapportert at klubben må ut med omlag 35 millioner pund for argentineren.

    Mac Allister var en del av landslaget som vant VM i Qatar i vinter.

    Mac Allister debuterte for Brighton i mars 2020. Han gjorde 20 mål på 112 kamper i løpet av sin tid på den engelske sørkysten. (NRK/NTB)

    xUTndmcSVn8
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste