Hopp til innhold

Disse millimeterne utgjør forskjellen

Folk flest klarer neppe å se hva de norske hopperne gjør annerledes i år sammenliknet med tidligere. Men for tidligere storhopper Anders Jacobsen står det tindrende klart.

Video Jacobsen røper hoppernes hemmelighet

Anders Jacobsen ser at hopperne sitter annerledes i tilløpet sammenliknet med tidligere år. Han tror dette har dannet mye av grunnlaget for at hopperne plutselig gjør det så godt.

– Det jeg ser tydeligst er hvordan de kjører før de tar av – sittestilling. De sitter ikke så spisst, men er i stedet dypere og tyngre, sier Anders Jacobsen til NRK.no.

Før denne sesongen ga den tidligere hoppukevinneren seg som skihopper, og nå jobber han blant annet som hoppekspert i NRK. Bortsett fra åpningsrennet i hoppuka som ble en aldri så liten nedtur, så har de norske hopperne anført av Anders Bardal vist gradvis fremgang utover sesongen.

Anders Jacobsen kan se noe av forklaringen i teknikken.

Sitter dypere

– Her ser du Bardal i fjor, sier Jacobsen og setter seg ned i sittestilling for å demonstrere.

– Du ser helen letter litt, og han sitter litt høyt med rumpa. Når de setter seg ned nå, så har de trykket mer på hele foten, og de sitter trygt og godt litt dypere. Nå har de en lengre vei å gå når de skal bruke kraften ned i hoppet, sier Jacobsen.

Selv om også Jacobsen er klar over at dette til de grader fremstår som tilnærmet usynlige detaljer for folk flest, kan det se ut som om endringene den nye landslagssjefen har innført har gitt resultater.

Anders Bardal har gått fra å være en ustabil hopper med kun én verdenscupseier før årets sesong, til å bli den kanskje mest stabile topphopperen i sirkuset sammen med Andreas Kofler.

Treneren har justert

Alexander Stöckl iog Anders Bardal

Anders Bardal er den av de norske hopperne som har hevet seg mest under den nye treneren, Alexander Stöckl.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Flere av de andre nordmennene har slitt i sesongstarten, og noe av forklaringen har blitt lagt på at det vil ta tid å få Stöckls justeringer inn i kroppen.

Men dagen før åpningsrennet i hoppuka klaffet det for nesten alle nordmennene – samtidig.

Andreas Kofler fra Østerrike var riktignok lengst i kvalifiseringen, men bak ham på resultatlisten fulgte Anders Bardal, Tom Hilde, Bjørn Einar Romøren og Vegard Sklett. Dermed var det fire nordmenn blant de fem beste.

Trener Alexander Stöckl gleder seg stort over det han ser.

– Hvis du har en balansert sittestilling, så klarer du å tilpasse deg ulike situasjoner og også med ulike spor i bakkene. Det er nok en av grunnene til at gutta gjør det såpass bra i kvalifiseringen med bare to treningshopp, sier Stöckl til NRK.

Anders Bardal blir trukket frem som en av favorittene i hele hoppuka etter den siste tidens resultater. Han er glad flere av lagkameratene nå følger på.

– Jeg håper og tror de (utlendingene, journ.anm.) lurer litt på hva som skjer med de norske nå, sa Anders Bardal til NRK etter kvalifiseringsrennet.

Tror på pallplass

Anders Jacobsen har imidlertid en klar formening om hva som skjer med sine tidligere lagkamerater: De gjør det så bra at det oser av god stemning som smitter.

– Vi så mange bra bilder fra sletta etter kvalifiseringen der det er tydelig at det er god stemning i laget. Vi må nok ha gjort noe riktig, og det kjenner de på, sier han.

Likevel har Jacobsen klokkertro på at minst en av nordmennene leverer fredag. Likevel tør han ikke hope på at en av hans tidligere lagkamerater klatrer helt til topps.

– Det er en veldig marginal sport. Det sitter mye mellom øra, for alle kan hoppe på ski. Det er så mange variabler som må stemme. Du må hoppe best, også må du i tillegg ha litt flaks. Men vi har absolutt en mann som bør være på pallen, sier han.

Siste nytt

  • Uefa nedsetter ekspertpanel – skal utrede kneskader hos kvinner

    De siste årene har kvinnefotballen slitt stort med alvorlige kneskader. Det europeiske fotballforbundet (Uefa) henter inn eksperter i jakten på svar.

    Ekspertpanelet har utformet et spørreskjema som nå går ut til klubbene. Der skal de innhente informasjon før de går i gang med jobben.

    – Å adressere den hyppige forekomsten av korsbåndsskader i kvinnefotball er avgjørende for utøvernes helse og for å fremme sporten, sier Zoran Bahtijarevic.

    Han er leder for den medisinske avdelingen i Uefa.

    Nylig ble landslagsprofil Mimmi Löfwenius korsbåndsskadd. Vålerenga-spilleren er ventet å miste ett helt år med fotball. Også i fjor var 29-åringen ute med en lignende skade.

    Flere spillere, blant andre England-stjernene Leah Williamson og Beth Mead, gikk glipp av verdensmesterskapet for kvinner tidligere i år på grunn av alvorlige kneskader.

    Utpekingen av et ekspertpanel er en del av en større kampanje knyttet til bevisstgjøring av korsbåndsskader i kvinnefotballen. Den skal starte til sommeren neste år. (NTB)

    Löfwenius nede med skade under cupfinalen i fotball mellom Rosenborg og Vålerenga på Ullevaal stadion.
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • NRK erfarer: Høgmo på vei til japansk klubb

    Per-Mathias Høgmo forlater svenske Häcken - og fortsetter sin trenerkarriere i Japan.

    Etter det NRK erfarer blir det i løpet av torsdag offisielt at Høgmo blir ny trener i den japanske klubben Urawa Red Diamonds, som senere i desember skal spille kvartfinale i VM for klubblag.

    Aftonbladet meldte tidligere onsdag at Høgmo nærmet seg en overgang til den japanske klubben.

    Høgmo har ført Häcken til både serie- og cupgull i Sverige, og var også blant kandidatene til å overta som svensk landslagssjef.

    Men nå blir Høgmo i stedet den første nordmannen til å trene en japansk toppklubb.

    I stallen til det japanske laget er blant andre Marius Høibråten. Tidligere Bodø/Glimt-spiss Kasper Junker er også under kontrakt med klubben, men for øyeblikket lånt ut til Nagoya Grampus.

    Häcken-trener Per Mathias Høgmo.
    Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / NTB
  • Odermatt bekymret for løpernes sikkerhet: – Motsier seg selv

    Etter at seks av alpinherrenes sju planlagte verdenscuprenn har blitt avlyst denne sesongen, er den sveitsiske alpinisten Marco Odermatt bekymret for hvordan rennkalenderen vil se ut.

    Det ene avlyste Zermatt-rennet har blitt flyttet til Val Gardena, i tillegg til at Sölden-storslalåmen blir flyttet til Aspen.

    Michel Vion, generalsekretær i FIS, forteller til franske Eurosport at to av de fire resterende fartsrennene for herrene ikke vil få ny dato. Det er usikkert hva som skjer med de to siste.

    – Jeg forstår alle som ønsker å ta igjen renn, men det må også gi mening. Det blir fem løp på fem dager i Val Gardena og Alta Badia, med to treningsøkter på forhånd, sier Odermatt til Tages Anzeiger, gjengitt av Kronen Zeitung.

    Den regjerende verdenscupvinneren er også redd for skader som kan oppstå når belastningen blir for stor.

    Renndirektør i FIS, Markus Waldner, er enig med Odermatt og er klar på at rennene ikke må settes tilfeldig inn i kalenderen, noe han mener at i så fall vil være farlig for utøverne. (NTB/NRK)

    Marco Odermatt fra Sveits under medaljeseremonien etter utfor for menn under VM i alpint 2023 i Meribel, Frankrike.
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal