NRK Meny
Normal

Seppelt: – En hån om Russland får delta i OL

Hajo Seppelt stod bak dopingavsløringene i russisk friidrett. Han mener alle russiske utøvere nå bør utestenges, etter opplysninger om systematisk doping i Sotsji-OL.

Hajo Seppelt

KRITISK: Den tyske journalisten Hajo Seppelt tror den nye informasjonen om doping under OL i Sotsji stemmer.

Foto: Hallgeir Aunan, NRK

Den tyske journalisten ble hyllet etter at han sto bak dokumentaren som igjen førte til at Russlands dopingkultur i friidrett ble gransket, og russiske friidrettsutøvere så utestengt på ubestemt tid.

Han er ikke overrasket over avsløringen til New York Times, hvor den tidligere sjefen for dopinglaboratoriet i Moskva, Grigorij Rodtsjenkov, sier til New York Times at minst 15 av landets medaljevinnere dopet seg under OL i Sotsji i 2014.

– Jeg kan naturligvis ikke si noe om dette er sant, men jeg tror det stemmer. Jeg har kjent Rodtsjenkov lenge, og intervjuet ham selv. Han er en viktig ekspert i Russland, og har gitt oss viktig informasjon tidligere, forteller Hajo Seppelt til NRK.

–​ Utesteng alle

Han er i Norge i forbindelse med mediedagene i Bergen, og er en tur innom Marienlyst i Oslo for å gjøre et opptak for tysk TV. Han snakker mer enn gjerne med NRK om det siste døgns sjokkerende nyheter.

SPORT-DOPING/RUSSIA-DENIAL

Det gjenstår å se om Russland får delta i OL til sommeren.

Foto: JIM YOUNG / Reuters

Seppelt er ikke i tvil om hva han mener om saken, og hva som bør skje nå.

– Russland må erklæres som et land som ikke følger reglene. Konsekvensen må være at ikke bare friidrettsutøvere, men alle russiske utøvere utestenges fra OL i Rio, slår han fast.

– Det er en hån og en farse om man lar russiske utøvere få delta der, legger han til.

Etterlyser reaksjoner fra IOC

Tidligere har han sagt at han ikke tror Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) tør å nekte russerne deltakelse. Nå påpeker Seppelt at Den internasjonale olympiske komité (IOC) må komme på banen.

– Mitt inntrykk er at IOC ikke er konsekvente i sitt forhold til Russland og rene utøvere. Jeg tror det er av politiske grunner, mener Seppelt.

IOC uttalte torsdag kveld at de krever en umiddelbar gransking av påstandene om dopingjuks under Sotsji-OL. Wada har uttalt det samme.

Siste nytt

 • Fire nye utøvere OL-utestengt

  IOC har utestengt ytterligere fire russiske utøvere fra OL på livstid. Den russiske vinneren i skeleton, Alexander Tretjakov, mister også sitt gull fra Sotsji. De tre andre er også skeletonutøvere, Jelena Nikitina, Maria Orlova og Olga Potylitsina.

  OLYMPICS-SKELETON/ Russia's Alexander Tretiakov poses with his national flag after winning the men's skeleton event at the 2014 Sochi Winter Olympics
  Foto: MURAD SEZER / Reuters
 • Svindal starter i Lake Louise

  11 menn og åtte kvinner er tatt ut på alpinlaget som kjører verdenscup i Canada og USA førstkommende helg. I Lake Louise er både Aksel Lund Svindal, Aleksander Aamodt Kilde og Adrian Smiseth Sejersted tilbake etter skade.

  Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde feirer trippelseieren i Val Gardena
  Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters
 • "Lord Bendtner" fekk stemma

  Biletet av denne stemmesetelen går Danmark rundt:

  Jonas Pedersen fann ingen namn han likte på nokon av listene ved lokalvalet. Så han tok pennen i eigne he nder og gav si stemme til Rosenborgs "Lord Bendtner".

  – Hans fanesaker ville ha blitt fotballtrening for alle, og eit eige målakademi, seier Pedersen til Ekstrabladet.

  Laster Instagram-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
RBKs pressekonferanse før kampen mot Real Sociedad