Sensasjonslaget Canada: – Vet ikke hvordan vi klarte det

HOLMENKOLLEN (NRK): Den største overraskelsen på dagens stafett sto Canada for. De tror turene til Voss var suksessoppskriften.

Canada

BRONSELAGET: Canadas Brendan Green (f.v.), Scott Gow, Nathan Smith og Christian Gow overrasket både seg selv og andre på stafetten.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

De kanadiske herrene fikk en pangstart på stafetten og hang helt med i tetkampen. Det fortsatte de med.

Og fortsatte. Og fortsatte. Hele veien inn.

En sensasjonell VM-bronse var til slutt sikret. Gjengen fra Canada skjønte knapt hva de var med på.

– Jeg visste det var mulig. Men jeg trodde ikke det skulle gå likevel, sier Nathan Smith, som gikk andreetappe.

– Jeg vet ikke helt hvordan vi klarte det. Det var eksepsjonelt. At vi klarte det, er spesielt. Vi gjorde vårt beste alle sammen og det er utrolig, forteller ankermann Green.

– Hørte ikke noe

Canada

DUELL: Johannes Thingnes Bø og Scott Gow kom overraskende nok inn sammen til siste skyting på tredje etappe. Gow måtte bruke tre ekstraskudd, mens Bø var feilfri.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Emil Hegle Svendsen gikk først ut på ankeretappen. Deretter fulgte tyske Simon Schempp, med Green hakk i hæl.

– Jeg ante ikke hvor langt bak de andre var, for jeg hørte ikke noe ute i løypa. Jeg så trenerne sto og skrek, men jeg aner ikke hva. Jeg bare gikk alt jeg hadde, og til slutt forsto jeg at vi tok bronsen, sier Green.

De fire gutta, Smith, Green og brødrene Christian og Scott Gow brukte bare fem ekstraskudd. Færre en gullvinner Norge. Ingen av dem er innenfor topp 20 i verdenscupen.

Trente på Voss med Himle

På sin vei mot målet har de blant annet fått hjelp av Norges skytetrener Joar Himle. De har besøkt hjemstedet hans Voss flere ganger.

– De norske trenerne har litt annen kunnskap og annet perspektiv enn våre. Det er andre gang vi drar til Voss før et VM, så jeg tror vi må gjøre det neste år også. Det bringer lykke, sier Smith, som tok VM-sølv på sprinten i Kontiolahti i fjor.

Lørdag kveld ble de, sammen med Norges gullgutter, hyllet av mange tusen på Universitetsplassen i Oslo.

– Jeg føler publikum støttet oss fordi vi var underdogen. Det er et spektakulært VM, slår de samstemt fast.

Lite oppmerksomhet

På pressekonferansen på stadion fikk de også se det enorme trykket det er på de norske utøverne på hjemmebane. Mens den pressen stormet frem mot podiet og nærmest fikk rommet til å dirre, fikk det kanadiske laget sitte helt i fred. De smilte og observerte.

– Det er ganske sprøtt. Vi har sett videoene fra disse pressekonferansene. Det er ganske gøy å se hvor ville alle blir for norsk gull, sier Smith.

– Jeg tror vi aldri kommer til å ha det sånn - at noen stamper mot oss når vi har vunnet noe. Men forhåpentligvis får vi litt oppmerksomhet nå. Det blir kanskje nevnt med en notis på nyhetene, legger han til og smiler - et realt bronsesmil, så godt som gull.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Svindal operert

  Aksel Lund Svindal har lørdag operert tommelen som han har slitt med de siste dagene etter et fall på trening torsdag.

  Svindal selv annonserte operasjonen på bildedelingstjenesten Instagram. Ifølge ham selv skal han være tilbake på ski etter kort tid.

 • Babylykke for Nestvold-Haugen

  Alpinisten Leif Kristian Nestvold-Haugen ble natt til lørdag far til en ny gutt da kona Marthe fødte parets andre barn.

  Dermed er han klar for sesongens første slalåmrenn i finske Levi søndag. – Alt er bra med hele familien, sier Nestvold-Haugen til NRK.

  SKI-SLO-FIS-CUP-GIANT-SLALOM-MEN
  Foto: JURE MAKOVEC / AFP
 • Oilers best i Fredrikstad

  Stavanger Oilers tok viktige poeng i toppen da de vant 3–2 i det som ble en jevn kamp borte i eliteserien i ishockey mot Stjernen lørdag.

  Dermed befestet Oilers sin tredjeplass på tabellen.

  Eliteserien ishockey, menn: Vålerenga - Stavanger Oilers (1-3)
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal