Sensasjonslaget Canada: – Vet ikke hvordan vi klarte det

HOLMENKOLLEN (NRK): Den største overraskelsen på dagens stafett sto Canada for. De tror turene til Voss var suksessoppskriften.

Canada

BRONSELAGET: Canadas Brendan Green (f.v.), Scott Gow, Nathan Smith og Christian Gow overrasket både seg selv og andre på stafetten.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

De kanadiske herrene fikk en pangstart på stafetten og hang helt med i tetkampen. Det fortsatte de med.

Og fortsatte. Og fortsatte. Hele veien inn.

En sensasjonell VM-bronse var til slutt sikret. Gjengen fra Canada skjønte knapt hva de var med på.

– Jeg visste det var mulig. Men jeg trodde ikke det skulle gå likevel, sier Nathan Smith, som gikk andreetappe.

– Jeg vet ikke helt hvordan vi klarte det. Det var eksepsjonelt. At vi klarte det, er spesielt. Vi gjorde vårt beste alle sammen og det er utrolig, forteller ankermann Green.

– Hørte ikke noe

Canada

DUELL: Johannes Thingnes Bø og Scott Gow kom overraskende nok inn sammen til siste skyting på tredje etappe. Gow måtte bruke tre ekstraskudd, mens Bø var feilfri.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Emil Hegle Svendsen gikk først ut på ankeretappen. Deretter fulgte tyske Simon Schempp, med Green hakk i hæl.

– Jeg ante ikke hvor langt bak de andre var, for jeg hørte ikke noe ute i løypa. Jeg så trenerne sto og skrek, men jeg aner ikke hva. Jeg bare gikk alt jeg hadde, og til slutt forsto jeg at vi tok bronsen, sier Green.

De fire gutta, Smith, Green og brødrene Christian og Scott Gow brukte bare fem ekstraskudd. Færre en gullvinner Norge. Ingen av dem er innenfor topp 20 i verdenscupen.

Trente på Voss med Himle

På sin vei mot målet har de blant annet fått hjelp av Norges skytetrener Joar Himle. De har besøkt hjemstedet hans Voss flere ganger.

– De norske trenerne har litt annen kunnskap og annet perspektiv enn våre. Det er andre gang vi drar til Voss før et VM, så jeg tror vi må gjøre det neste år også. Det bringer lykke, sier Smith, som tok VM-sølv på sprinten i Kontiolahti i fjor.

Lørdag kveld ble de, sammen med Norges gullgutter, hyllet av mange tusen på Universitetsplassen i Oslo.

– Jeg føler publikum støttet oss fordi vi var underdogen. Det er et spektakulært VM, slår de samstemt fast.

Lite oppmerksomhet

På pressekonferansen på stadion fikk de også se det enorme trykket det er på de norske utøverne på hjemmebane. Mens den pressen stormet frem mot podiet og nærmest fikk rommet til å dirre, fikk det kanadiske laget sitte helt i fred. De smilte og observerte.

– Det er ganske sprøtt. Vi har sett videoene fra disse pressekonferansene. Det er ganske gøy å se hvor ville alle blir for norsk gull, sier Smith.

– Jeg tror vi aldri kommer til å ha det sånn - at noen stamper mot oss når vi har vunnet noe. Men forhåpentligvis får vi litt oppmerksomhet nå. Det blir kanskje nevnt med en notis på nyhetene, legger han til og smiler - et realt bronsesmil, så godt som gull.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Wolves med komfortabel siger

  Wolverhampton vann 2-0 mot Crystal Palace i kveldens oppgjer i Premier League. I sin første kamp frå start sette Rayan Ait-Nouri inn 1-0 etter 18 minuttar. Knappe ti minuttar seinare fekk Daniel Podence si første skåring for sesongen. Like før slutt fekk Crystal Palace-spelar Luka Milivojevic raudt kort etter ein stygg takling på João Moutinho.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Andrew Boyers / AP
 • Tande og Opseth vann NM

  Silje Opseth og Daniel André Tande vann NM i hopp i normalbakken i Midtstubakken. Sjølv om Maren Lundby ikkje deltok la ikkje det nokon dempar på sigersgleda.

  – Det var ingen garanti for at det skulle gå vegen for meg i dag. Det at eg står på toppen i dag smakar godt, sjølv om Maren ikkje var med, seier Opseth med eit stort glis.

  Tande sikra seg sin første kongepokal med sigeren i kveld.

  – Det er ingen Kongsberg-hoppar i historia som har tatt ein kongepokal, så det er godt å endeleg få plassert den pokalen i skihistoria på Kongsberg, seier Tande til NRK.

  Gleda over å få med seg ein kongepokal får derimot ikkje Opseth. For kvinnene får ikkje nokon kongepokal.

  – Eg synest det er litt kjedeleg, seier Opseth til NRK.

  Det er eit krav om at ein må vere over 15 deltakarar for å dele ut ein kongepokal. I årets renn for kvinnene var det 9 som stilte til start.

  – Eg veit ikkje om det er ny rekord i år, men me er vert fall mange fleire enn me har vore tidlegare, og det er positivt. Me tar med oss det, sjølv om me ikkje er mange nok til å få kongepokal, seier Opseth.

  Halvor Egner Granerud tok sylvet og Marius Lindvik tok bronse. Eirin Kvandal kom på plassen bak Opseth, og Anna Odine Strøm tok bronse.

  Arrangementet skulle eigentleg vore i mars, men blei utsett på grunn av koronapandemien.

  NM-hopp kvinner og menn
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Njåtun med ti strake NM-gull

  Ida Njåtun var nok ein gong sterkast på 1500 meter i skøyte-NM. For ho tok gullet på distansen for tiande gong på rad. Ho klokka inn på 1.58,06 i Vikingskipet i Hamar. Det er meisterskapsrekord, ifølge NM-arrangøren Asker skøyteklubb.

  Tidlegare på dagen vann Håvard Holmefjord Lorentzen gullet på 500 meter. Bergensaren gjorde årsbeste med 35,06.

  Hallgeir Engebråten kunne juble for siger på 5000 meter. Han tok sitt første seniorgull i NM, med tida 6.27,53.

  VM skøyter allround / sprint 2020 Hamar
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal