NRK Meny
Normal

Norsk jubeldag i allround-VM

Først knuste Ida Njåtun konkurrentene på 1500 meter. Deretter sikrer både hun og Sverre Lunde Pedersen hver sin bronsemedalje.

Sverre Lunde Pedersen / Ida Njåtun

Dobbel norsk medaljejubel i Calgary.

Ida Njåtuns fantastiske mesterskap ville ingen ende ta. Først er hun 86 hundredeler fra verdensrekorden på 1500 meter. Kun noen minutter senere går hun en fantastisk 5000 meter - som ender med bronse i allround-VM.

Medaljen er Norges første i allround-VM på kvinnesiden siden Bjørg Eva Jensen tok bronse i 1980.

– Det er helt vanvittig. Jeg hadde aldri trodd det på forhånd. Jeg skjønner ikke helt hva som har skjedd, sa Njåtun til NTB.

Se Njåtun motta sin medalje:

Created by InfoDispatcher

Kjempesprekk

24-åringen gikk på tiden 7.04,00. Hun vant bronsen bak den tsjekkiske gullvinneren Martina Sablikova og Ireen Wurst fra Nederland.

Lenge så det ut til at amerikanske Heather Richardsson skulle ta bronsen. Hun gikk i samme heat som Ida Njåtund, men en kjempesprekk på slutten av løpet gjorde at Njåtun passerte henne i sammendraget.

Njåtuns 5000 meter var den fjerde raskeste på avslutningsdistansen, og det holdt akkurat til bronse foran Richardson.

– Jeg hadde ikke tenkt på medalje før løpet. Det eneste jeg tenkte på var at jeg skulle gjøre mitt beste løp og sette en god personlig rekord.

Medaljen er Njåtuns første i et internasjonalt mesterskap.

Se Njåtuns innspurt her (artikkelen fortsetter):

Ida Njåtun går en solid 5000 meter og går inn til bronsemedalje i allround-VM. Det er hennes første medalje i et internasjonalt mesterskap. Njåtun har hatt et fantastisk mesterskap og kan altså krone det hele med bronsemedalje. Komm.: Carl Andreas Wold og Even Wetten.

Hun var faktisk svært nære å kapre sølvet, men medaljen var uansett så uventet at det ikke satt noen demper på feiringen.

Sesongen har delvis vært preget av sykdomsproblemer, men i forkant av mesterskapet har hun holdt seg frisk og klart å prikke inn toppformen.

– Jeg har følt meg bra den siste tiden, men i og med at det vært en litt trøblete sesong, trodde jeg ikke at toppnivået mitt var så bra som pallen, sier Njåtun.

Bronse også til Lunde Pedersen

Sverre Lunde Pedersen

Sverre Lunde Pedersen var tydelig fornøyd etter å ha sikret sin første internasjonale seniormedalje.

Foto: Mike Ridewood / Ap

Bare en liten time etter at Njåtun sikret sin medalje går også Sverre Lunde Pedersen sin siste distanse i VM.

På den avsluttende 10000-meteren gikk Lunde Pedersen inn til tiden 13.09.46, og sikret dermed Norges andre medalje for kvelden.

Bronsemedaljen er Lunde Pedersen sin første internasjonale seniormedalje.

Pedersen hadde faktisk også sjansen til å ta sølv, men russiske Denis Juskov skjerpet seg og klarte å holde nordmannen bak på de siste rundene av 10.000-meteren.

Nederlandske Kramer var det ingenting å gjøre med. Han vant sitt sjuende gull i allround-VM.

Dermed har årets allround-VM vært en braksuksess for Norge.

Created by InfoDispatcher

Siste nytt

 • Ingebrigtsen med nytt EM-krav

  Filip Ingebrigtsen løp på 13.30,48 på 5000 meter under et stevne i belgiske Heusden lørdag kveld. 25-åringen kom rett fra fredagens stevne i Monaco, hvor han satte ny Norges rekord på 1500 meter. Lørdag klarte han også EM-kravet på 5000 meter.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Jasper Jacobs / AFP
 • Koreas første fellesgull på 27 år

  Bordtennisduoen bestående av sørkoreanske Jang Woo-jin og nordkoreanske Cha Hyo Sim gikk helt til topps i en bordtennisturnering avholdt i Daejon. Ikke siden 1991 har et felles koreansk lag tatt gull i en idrett, også da i bordtennis. I april ble det holdt et toppmøte mellom landene hvor de lovet å øke sitt samarbeid innen sport.

  Foto: Hong Hae-in / AP
 • Sterk slutt sikret seier

  Spanske Omar Fraile sikret sin første etappeseier i Tour de France da han gikk til topps på den 14. etappen i årets utgave. På Belgias nasjonaldag så det lenge ut til at det skulle bli belgisk etappeseier, men Fraile ble for sterk opp monsterbakken.

  Tour de France
  Foto: Benoit Tessier / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale