Hopp til innhold

Sendte farens treningsplaner i retur etter tretthetsbruddet: – Sa at «dette går ikke»

Trenerpappa Gjert la opp til en forsiktig progresjon etter at Henrik Ingebrigtsen nok en gang ble rammet av skade. Men for 30-åringen var det full satsing eller null satsing som gjaldt fram mot OL i Tokyo.

u-hERjjwGVk

FORSKJELLIG VIRKELIGHETSBILDE: Gjert Ingebrigtsen ser en 30-åring når han ser på sønnen Henrik, men hevder 30-åringen selv ser en 20-åring i speilet.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Det er først og fremst for å få en liten reality check, for å se hvor god form jeg er i, sier Henrik Ingebrigtsen før søndagens sesongåpning på 5000 meter i Gateshead.

Han er rett og slett ganske positiv foran sitt første baneløp siden han brøt 5000-meteren i Monaco 14. august i fjor.

Treninga har gått bra i det siste. Så bra at han må tenke seg om for å finne ut når han sist var i såpass bra form i slutten av mai, og faktisk ikke klarer å resonnere seg fram til når det kan ha vært.

Henrik Ingebrigtsen med hund

LØPETID: Mens bikkja Bowie blir hjemme, skal matfar Henrik Ingebrigtsen løpe seg i OL-form.

Foto: NRK

Derfor sikter han høyt fra start.

– Det jo et OL-krav som jeg gjerne har lyst til å ta, som innebærer pers med to og et halvt sekund, eller noe sånt. Jeg vet jo selv at jeg er i bedre form enn jeg var da jeg sprang 13.15, men på en annen side fikk jeg vanvittig mye ut i det løpet. Men jeg vet at den treningen jeg har gjort, og det grunnlaget jeg har akkurat nå, er bra nok, sier han.

Fra vond fot til tretthetsbrudd

Den personlige rekorden er på 13.15,38. OL-kravet er på 13.13,50. Han må ikke klare det for å komme til OL. Der er han nemlig inne via verdensrankingen. Men han ønsker å klare det for å bevise for seg selv at han har noe i Tokyo å gjøre.

Henrik Ingebrigtsen innrømmer at han trenger å bygge opp selvtilliten. For selv om det har gått bra den siste tiden, har det ikke akkurat gått på skinner gjennom denne vinteren heller.

Slik oppsummere han selv det som har skjedd siden det brutte løpet i Monaco i august:

– Smerter i foten. Prøvde egentlig i en måned å finne ut hva det var for noe. Klarte egentlig ikke det. Trente alternativt helt til det gikk over. Det gikk liksom over av seg selv, og jeg har fremdeles ingen diagnose på hva det faktisk var. Mye tyder på at det var en eller annen nerve som lå i klem. Så sprang jeg NM terrengløp i dårlig form, innleder han.

YGYPzFVYFDU

PRØVDE SEG: NM i terrengløp 11. oktober i fjor var Henrik Ingebrigtsens hittil siste konkurranse.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

– Så dro vi til høyden og trente en måned der, det gikk veldig bra. Så kom jeg hjem. Så startet det med at hamstringen strammet seg litt. Så fikk jeg kink i ryggen, og det gikk en måned, plutselig var det slutten av desember. Så tok jeg en MR, og det viste tretthetsbrudd i hofteleddet. Så da røk hele januar og store deler av februar.

Konservativ Gjert

Fra månedsskiftet februar/mars har han imidlertid vært skadefri, og siden midten av mars har han trent for fullt.

I denne oppstartsfasen oppsto det diskusjoner med trenerpappa Gjert. I samtale med Sindre Buraas, fortalte Henrik Ingebrigtsen tidligere i vår på Clubhouse at han «mer eller mindre sendte treningsplanene i retur».

Før sesongåpningen utdyper han overfor NRK:

– Jeg har aldri vært en tilhenger av å sikre inn middelmådige resultater. Jeg er alltid villig til å ta litt risiko. Jeg er nødt til å vite at planen som vi har lagt opp til når målet jeg har satt meg. Det er ingen vits i å legge en slagplan for det neste året der jeg ikke er fornøyd med resultatet jeg får hvis alt går etter planen, sier 30-åringen.

– Så det var egentlig det jeg reagerte på, for han var veldig konservativ i forhold til progresjonen han hadde lagt opp til, så jeg sa at «dette går ikke». Hvis jeg skal følge denne planen her, så kommer det ikke til å bli noen sesong i det hele tatt. Da er det ikke vits i å legge ned alt det arbeidet, utdyper han.

Gjert Ingebrigtsen

KONSERVATIV: Gjert Ingebrigtsen prøver å få Henrik Ingebrigtsen til å skynde seg akkurat passe fort.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Ser en 20-åring i speilet

Gjert Ingebrigtsen bekrefter at det ble diskusjoner.

– Han mener vel kanskje i enkelte sammenhenger at jeg er litt for konservativ. Og jeg blir stadig mer konservativ når det gjelder ham etter hvert som han blir eldre. Han ser seg i speilet og ser en 20-åring, mens jeg ser ham og ser en 30-åring. Så vi har forskjellig virkelighetsbilde, sier trenerfaren.

Dermed ble det en forhandling om progresjonen, og ifølge Gjert møttes de på midten. Foreløpig ser det ut til at de har truffet godt.

Lillebror Jakob er i hvert fall imponert over det han har sett de siste månedene.

– Han har hatt en veldig bra oppkjøring, så jeg er like spent som deg og kanskje resten av det norske folk. Hvis han greier å holde dette nivået gjennom sommeren og inn mot OL, så tror jeg han kan være med og kjempe om edelt metall, sier han til NRK.

– Det har han ikke sagt til meg, svarer Henrik på brorens utspill.

Var med i finalen, men var ikke med

Henrik Ingebrigtsen har ikke medalje som mål i OL. Målet er å være konkurransedyktig mot de aller beste, noe han ikke følte at han var under VM i Doha i 2019.

2XpcOdHb-oY

STERK DEBUTANT: Det er ni år siden Henrik Ingebrigtsen OL-debuterte med femteplass på 1500-meteren i London.

Foto: Lise Åserud / NTB

– I Doha var jeg med i finalen, men så var jeg egentlig ikke med i finalen. Jeg var bare der, sier han, og sikter til at han måtte slippe seg langt bak resten av feltet tidlig i løpet.

– Det er egentlig om å gjøre å ikke la det skje igjen, og være i god nok form til å føle at du har noe i en finale å gjøre, uavhengig av resultatet til slutt, sier han.

Og så innrømmer han at medaljedrømmen ligger der på lur som en drivkraft likevel.

– For veien derfra til på en måte å være med i kampen om medalje, er ikke så stor. Altså, hvis det er en runde igjen og du er i nærheten av de løperne som slåss om medalje, så er du der. Og da skal det ikke mer til enn at treningen går bra og du har en bra dag, så plutselig er du med i kampen, sier Henrik Ingebrigtsen.

Søndag kveld starter jakten på konkurranseformen.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal