Hopp til innhold

Solbakken irritert av baklengsmål: – Skal ikke skje

Norge var tidvis gode fremover på banen mot Skottland, men slapp igjen inn for enkle baklengsmål. NRK-ekspert Carl-Erik Torp er langt fra imponert.

Fotball, EM-kvalifisering: Skottland - Norge

LEKKER SOM EN SIL: Det norske laget sliter med å tette igjen bakover. Det kostet Norge - igjen.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Det endte til slutt 3-3 etter en svært underholdende kamp på Hampden Park søndag kveld.

Innbytter Mohamed Elyounoussi reddet Norge med sin scoring fem minutter før slutt.

Da hadde Norge fra før sluppet inn tre svært enkle baklengsmål, noe som har vært symptomatisk for hele kvaliken.

– De målene vi slipper inn er for enkle, men mot etablert er det ikke så galt. Målene de får er jo en blokk som blir hands, så er det et selvmål, men det tredje målet er stygt. Det skal ikke skje. Den skal vi blokke og stoppe, sier Ståle Solbakken til NRK på spørsmål om forsvarsspillet.

Se scoringene her:

EydB-t9r5EA

Se scoringene fra Skottland-Norge her.

Carl-Erik Torp mener mye handler om mentalitet.

– Skottland har ikke noe bedre spillermateriell, men de har en helt annen innstilling - en annen mentalitet i det defensive spillet. Det er noe i kulturen, den råskapen.

Det sa en kritisk Torp i andre omgang da skottene scoret mål nummer tre for kvelden, samtlige som en konsekvens av svakt norsk forsvarsspill.

Særlig 3-2-målet, som var første gang Skottland tok ledelsen på Hampden Park denne søndagskvelden, fikk Torp til å riste på hodet.

Fotball, EM-kvalifisering: Skottland - Norge

NY TUNG KVELD: Ståle Solbakken vet at han må få på plass et forsvarsspill om Norge skal gå en lysere tid i møte.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Da vant Skottland duellene mot både Julian Ryerson og Oscar Bobb i forkant.

– De klarer å få disse situasjonene der de krangler ballen til seg. Og så er det marginer, men de finner åpningen og setter ballen i mål, kommenterte Torp.

– Vi er selvfølgelig ikke fornøyd med at vi slipper inn tre mål, sier Norges Patrick Berg til NRK.

Berg om historikk: – Ufortjent

Vi må helt tilbake til år 2000 siden Norge sist var i et mesterskap. Berg er lei av at den historien blir dratt opp gang på gang.

– Jeg synes det er litt ufortjent at vi som lag får hele historien med at vi har ikke vært i mesterskap på 24 år, det får ikke vi gjort noe med. Selvfølgelig har vi det fulle ansvaret for denne kvaliken, men det før kan du ikke legge på dette laget. Men som sagt, det vi har levert i denne kvaliken har ikke vørt godt nok, sier Glimt-spilleren.

Fotball, EM-kvalifisering: Skottland - Norge

TUNG KVALIK: Norge har igjen mislykkes i en kvalifisering.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Berg innrømmer at han blir litt misunnelig når han ser feststemte skotter forberede seg til EM neste sommer.

Det er selvfølgelig veldig bittert, og det skulle helst vært motsatt. Men vi har dessverre gjennom hele kvalikken ikke vært god nok. Det må vi bare innse. Vi har ikke vært god nok til å vippe kampene i vår favør, da er det vel sånn sett fortjent at det er de som går videre, sier han.

Ber om debatt

Norge har dermed sluppet inn 12 mål på de åtte kvalikkampene i gruppa, flere enn noen annen gruppetoer.

Den eneste gruppetreeren med verre statistikk over antall baklengsmål er Luxembourg (19), men de har spilt 10 kamper og er playoffklare.

Les også Hans beste landskamp for Norge: – Tre fantastiske involveringer

Fotball, EM-kvalifisering: Skottland - Norge

– Med de resultatene vi har hatt nå, er det er betimelig å diskutere måten Norge ønsker å spille på. Er det rett vei for et norsk landslag med de kvalitetene vi har? Også måten vi spiller soneforsvar på, som de mener er Norges måte. Det har absolutt ikke vært heldig i denne kvaliken. Og vi ser det her i dag, det er for enkelt å score mål på Norge, rett og slett, sier en kritisk Torp.

Også Kjetil Rekdal i VGTV stiller spørsmål rundt soneforsvaret.

– Vi har blitt fortalt om dette soneforsvaret vårt, som er så fantastisk. Men vi slipper inn mål så det ljomer etter i avgjørende kamper.

Har du tillit til Ståle Solbakken som norsk landslagssjef?

Selve oppgjøret åpnet på bedre vis, og for andre kamp på rad scoret Norge før det var spilt tre minutter. Rødtrøyene fikk en drømmestart da Jørgen Strand Larsen vant en duell i feltet etter et innlegg og ballen spratt ned til Aron Dønnum.

– Fantastisk gjort

I sin fjerde landskamp beholdt Frankrike-proffen roen, la ballen til rette og hamret inn 1-0 med en vakker avslutning via stolpen. Det var Dønnums første landslagsmål.

– Det er rett og slett fantastisk gjort av Dønnum. Han hadde en god landskamp sist og fikk fornyet tillit. Svarer med å fortsette storspillet, sa NRK-ekspert Carl-Erik Torp på radiosendingen underveis.

Fotball, EM-kvalifisering: Skottland - Norge

GOD: Aron Dønnum var frisk mot skottene. Her feirer han 1-0-målet.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Men Norge og Dønnum fikk bare noen minutter med glede før stemningen ble snudd til fortvilelse.

Straffespark

En skotsk dødball ble klarert ut i feltet, der Kenny Mclean fyrte på direkten. Ballen traff Dønnum, og dommeren pekte på straffemerket for hands. Etter en VAR-sjekk ble straffen stående, og fra ellevemeteren gjorde kaptein John McGinn ingen feil og utlignet til 1-1.

– Den er interessant. Ballen traff armen ganske høyt oppe. Når du ser den igjen ... Det var ikke en så tydelig hands som vi først trodde, sa Torp om straffesituasjonen.

Les også Hans beste landskamp for Norge: – Tre fantastiske involveringer

Fotball, EM-kvalifisering: Skottland - Norge

Etter snaue 20 minutter tok Norge tilbake ledelsen. En god Julian Ryerson kom stormende oppover høyresiden og ble spilt fri av Oscar Bobb på briljant vis. Innlegget gikk via en skotsk fot og landet hos Strand Larsen, som pirket ballen forbi keeper.

Den rakk akkurat å passere målstreken før Dønnum fjernet all tvil og hamret den i nettet, men målet blir kreditert haldenseren på topp. Dermed har Haaland-erstatteren scoret i to strake landskamper.

Scotland Norway Euro 2024 Soccer

SCORET: Norge tok ledelsen to ganger i første omgang.

Foto: Scott Heppell / AP

Kritisk: – Ikke i nærheten

Etter en halvtime slo skottene tilbake nok en gang. Scott McTominay slo en knallhard corner som Kenny Mclean enkelt fikk lov til å stusse videre inne i den norske boksen. Ballen traff låret til en uheldig Leo Østigård og videre inn i mål bak en utspilt Egil Selvik og 2-2 var et faktum.

– Han er uheldig selvfølgelig, men det er for passivt, for sløvt inne i femmeteren når den corneren blir slått. Der er vi ikke i nærheten, vi står og ser på, sier Torp om det enkle baklengsmålet.

Briljant Bobb

Rett før pause holdt Norge på å score sitt tredje for omgangen, og igjen var en glitrende Bobb involvert. City-spilleren fikk ballen ute på høyresiden og skar inn i banen.

Med en perfekt vektet pasning fant han Sander Berge, som igjen spilte ballen 45 grader ut i banen. Der kom Dønnum stormende, men avslutningen fra fem meter ble blokkert i siste liten.

– I kveld har han vært briljant for det norske laget, kommenterte TV 2s Jesper Mathisen.

Fotball, EM-kvalifisering: Skottland - Norge

BRILJERTE: Oscar Bobb regelrett herjet med svimle skotter på Hampden Park søndag.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Andre omgang startet ikke like bra som den første. Skottland tok nemlig ledelsen 3-2 etter et kvarter, og igjen skjedde det etter svakt norsk angrepsspill.

Svakt forsvarsspill

Først var Kristoffer Ajer feilplassert da et innlegg fikk gå tvers gjennom feltet, men Norge slapp med skrekken. Nede ved hjørneflagfet vant skottene duellen mot Ryerson, slo en heldig luke på Bobb og stormet inn i feltet. Ballen endte til slutt hos Stuart Armstrong, som satte inn 3-2 med en god avslutning nede til høyre for Selvik.

Målscorer Armstrong er for øvrig samboer med søsteren til Kristoffer Ajers kone, og den skotske spilleren var i Ajers bryllup.

I det 85. minutt utlignet Norge etter et vakkert angrep. Ajer fant Ryerson med en fin ball, og høyrebacken slo et perfekt innlegg til innbytter Mohamed Elyounoussi på bakre stolpe, og FCK-spilleren hadde få problemer med å heade inn 3-3.

Det ble også sluttresultatet.

Norge får nå et lengre landslagsopphold uten tellende kamper. Solbakken opplyste nylig om at NFF jobber for å lande noen treningskamper i mars, og håpet er at noen store nasjoner vil sparre mot Norge før EM.

Neste tellende Norge-kamp kommer ikke før i september, når Nasjonsligaen inn mot VM i 2026 setter i gang.

Det er med andre ord god tid til å terpe og håpe på at Norge kan være med i det gode selskap neste gang.

Siste nytt

 • Nådeløs Tottenham-stjerne freser etter ny blytung nedtur: – Jeg er forbannet

  Tottenham-kaptein Son Heung-min var sint og kalte lagets opptreden uakseptabel etter 1-2-nederlaget for West Ham i Premier League torsdag.

  Tapet betyr at Tottenham ikke har vunnet på lagets fem siste kamper. Det er bare ikke godt nok, mener kaptein Son.

  Med til historien hører det at sørkoreaneren og lagkameratene har tatt ledelsen i alle de fem nevnte kampene, men ikke klart å holde på den etter 90 minutter pluss tillegg.

  – Du vinner fem ganger på rad, og så taper du kamper på denne måten, det er bare uakseptabelt, sier kaptein Son til SpursPlay.

  – Jeg er sint, fordi sånt ikke burde skje. Fem ganger på rad er bare uakseptabelt, og jeg synes vi er veike, legger han til.

  Han mener spillerne må ta sin del av skylden. (NTB)

  WmBAZOOcik0
  Foto: AP
 • Wembstad pådro seg ny kneskade – reiser hjem fra St. Moritz

  Alpinisten Inni Holm Wembstad (23) reiser hjem for videre undersøkelser av kneet etter et uhell under torsdagens utfortrening i St. Moritz.

  Skiforbundet skriver på sine nettsider at Wembstad falt og skadet venstre kne under treningen. Asker-kvinnen ble fraktet til det lokale sykehuset i St. Moritz.

  – Nå setter 23-åringen kursen hjemover i løpet av kort tid for å gjøre en grundigere undersøkelse i samarbeid med det medisinske helseteamet til Norges Skiforbund og Olympiatoppen, skriver skiforbundet videre.

  Også i fjor ødela Wembstad kneet under et verdenscuprenn i St. Moritz. Dermed mistet hun resten av forrige sesong. (NTB)

  Inni Holm Wembstad
  Foto: NTB
 • Verdenscuplederen ute med covid

  Verdenscuplederen, Franziska Preuss, har fått covid. Hun vil derfor ikke stille til start til det andre verdenscuprennet for sesongen, som tar plass i Hochfilzen denne uken.

  Den tyske jenta leder verdenscupen foran franske Lou Jeanmonnot etter tre renn.

  Franziska Preuss
  Foto: Darko Bandic / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal