Semenya lar seg ikke stoppe – utfordrer verdens beste på ny distanse

Caster Semenya nekter å la seg medisinere for å få løpe mellomdistanse. I stedet utfordrer 800-meterspesialisten verdens beste på 3000 meter.

AFP_1GE790

STILLER TIL START: Caster Semenya får ikke løpe distansene hun er best på, men ingen kan nekte henne å løpe andre distanser.

Foto: KARIM JAAFAR / AFP

Arrangørene av Diamond League-stevnet Prefontaine Classic bekrefter mandag at Semenya har fått frikort til å stille på 3000-meteren.

Stevnet, som normalt arrangeres i Eugene, arrangeres i år i Stanford i California 30. juni.

Hun møter blant andre Hellen Obiri (VM-gull 5000 meter), Genzebe Dibaba (verdensrekordholder 1500 meter), Almaz Ayana (OL-gull 10.000 meter) og Sifan Hassan (VM-bronse 1500 og 5000 meter).

– Jeg tenker umiddelbart at hun er litt stor og tung for virkelig gode tider, men hun har overrasket før, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal om Semenyas deltakelse på 3000 meter.

Langt bak Grøvdal

Rodal påpeker at Semenya løp 5000 meter på en ordinær tid (16.05,97) i det sørafrikanske mesterskapet i april.

På 3000 meter har Semenya en personlig rekord på 9.36,29. Til sammenligning har Norges beste langdistanseløper Karoline Bjerkeli Grøvdal en personlig rekord på 8.39,47.

Caster Semenya har altså vært verdens desidert beste 800-meterløper de siste årene. Hun har to OL-gull og to VM-gull på distansen, og har vunnet øvelsen i Diamond League de tre siste sesongene.

Hindres av nye regler

Men etter at Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) fra og med 8. mai innførte testosterongrenser for deltakelse på distansene fra 400 meter til en engelsk mil (1609 meter), kan hun ikke delta på favorittdistansen uten å sette i gang medisinering for å få ned sine naturlige testosteronverdier.

Etter at hun vant 800-meteren i Diamond League-stevnet i Doha 3. mai, gjorde hun det helt klart at medisinering er uaktuelt.

– Jeg fortsetter å trene og å løpe. Hvis noe kommer foran meg, finner jeg alltid en vei over. USA bygger mur mot Mexico, men du finner likevel meksikanere i USA. Det er det vi gjør, sier Semenya til SVT etter det løpet.

Nå prøver hun seg altså i stedet på en ny distanse.

Siste nytt

 • United-profil skrev ny kontrakt

  Den svenske midtstopperen Victor Nilsson Lindelöf (25) har forlenget sin kontrakt med Manchester United til sommeren 2024. Det opplyser Ole Gunnar Solskjærs klubb onsdag ettermiddag. Lindelöf har i alt spilt 74 kamper for United siden han kom til klubben sommeren 2017.

  Denne høsten har han dannet fast stopperpar med nysigneringen Harry Maguire. – Jeg har følt meg hjemme siden dagen jeg kom til United. Jeg har vokst betydelig både som spiller og person de siste to årene, og jeg er takknemlig for hjelpen og støtten fra alle i klubben, sier svensken.

  b450a975-5883-4faf-a830-b05e6a0e708a
  Foto: Mark Kerton / Mark Kerton
 • Kristoff-spurt gav etappeseier

  Alexander Kristoff viste gryende VM-form da han avsluttet best og vant åpningsetappen av sykkelrittet Tour of Slovakia onsdag.

  Åpningsdagen av det slovakiske rittet byr på ikke mindre enn to etapper. Den første på 138 kilometer med start og mål i Bardejov endte i massespurt, og der var Kristoff den klart sterkeste, og vant foran danske Michael Mørkøv.

  Senere onsdag skal det sykles en 7,4 kilometer lang individuell tempoetappe. Der bærer Kristoff naturlig nok ledertrøya etter seieren på åpningsetappen.

  Kristoff
  Foto: Thibault Camus / AP
 • Bullen avsluttet norsk fiasko-VM

  Det norske brytehåpet Grace Bullen vant sin første kamp, men røk 2-11 for Anastasia Nichita fra Moldova i åttedelsfinalen, dermed er hun ute av mesterskapet.

  Bullens videre skjebne og mulig OL-plass var avhengig om den samme Nichita tok seg videre fra kvartfinalen. Hun tapte derimot klart for japanske Risako Kawai.

  Bullen i 57-kilosklassen var det siste gjenværende norske håpet i mesterskapet.

  De øvrige fem norske utøverne, fire menn og menn kvinner, røk alle ut etter bare én eller to kamper på matta. Dermed ble årets VM ingen stor suksess for Norges vedkommende. (NTB)

  Grace Bullen
  Foto: Attila Kisbenedek / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal