Semenya lar seg ikke stoppe – utfordrer verdens beste på ny distanse

Caster Semenya nekter å la seg medisinere for å få løpe mellomdistanse. I stedet utfordrer 800-meterspesialisten verdens beste på 3000 meter.

AFP_1GE790

STILLER TIL START: Caster Semenya får ikke løpe distansene hun er best på, men ingen kan nekte henne å løpe andre distanser.

Foto: KARIM JAAFAR / AFP

Arrangørene av Diamond League-stevnet Prefontaine Classic bekrefter mandag at Semenya har fått frikort til å stille på 3000-meteren.

Stevnet, som normalt arrangeres i Eugene, arrangeres i år i Stanford i California 30. juni.

Hun møter blant andre Hellen Obiri (VM-gull 5000 meter), Genzebe Dibaba (verdensrekordholder 1500 meter), Almaz Ayana (OL-gull 10.000 meter) og Sifan Hassan (VM-bronse 1500 og 5000 meter).

– Jeg tenker umiddelbart at hun er litt stor og tung for virkelig gode tider, men hun har overrasket før, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal om Semenyas deltakelse på 3000 meter.

Langt bak Grøvdal

Rodal påpeker at Semenya løp 5000 meter på en ordinær tid (16.05,97) i det sørafrikanske mesterskapet i april.

På 3000 meter har Semenya en personlig rekord på 9.36,29. Til sammenligning har Norges beste langdistanseløper Karoline Bjerkeli Grøvdal en personlig rekord på 8.39,47.

Caster Semenya har altså vært verdens desidert beste 800-meterløper de siste årene. Hun har to OL-gull og to VM-gull på distansen, og har vunnet øvelsen i Diamond League de tre siste sesongene.

Hindres av nye regler

Men etter at Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) fra og med 8. mai innførte testosterongrenser for deltakelse på distansene fra 400 meter til en engelsk mil (1609 meter), kan hun ikke delta på favorittdistansen uten å sette i gang medisinering for å få ned sine naturlige testosteronverdier.

Etter at hun vant 800-meteren i Diamond League-stevnet i Doha 3. mai, gjorde hun det helt klart at medisinering er uaktuelt.

– Jeg fortsetter å trene og å løpe. Hvis noe kommer foran meg, finner jeg alltid en vei over. USA bygger mur mot Mexico, men du finner likevel meksikanere i USA. Det er det vi gjør, sier Semenya til SVT etter det løpet.

Nå prøver hun seg altså i stedet på en ny distanse.

Siste nytt

 • Silva har fått sparken

  Everton-manager Marco Silva har fått sparken, melder Sky Sports. Klubben har hatt svake resultater denne sesongen, og tapte senest 5-2 for Liverpool i går. Silva tok over jobben som manager i mai 2018 og ledet laget til en åttende plass forrige sesong. De gode resultatene denne sesongen har derimot uteblitt. Flere kandidater skal være aktuelle for jobben, deriblant skal David Moyes være på lista.

  FILE PHOTO: Premier League - Southampton v Everton
  Foto: David Klein / Reuters
 • Hvas skuffa i finalen

  Tomoe Zenimoto Hvas fekk det ikkje til i finalen på 100 meter butterfly. 19-åringen var ein av gullfavorittane etter å ha hatt den beste tida i semifinalen. I finalen blei det tyngre og Hvas kom inn til femteplass på tida 49,97. Tyske Marius Kusch tok gullet på 49,06.

  Tomoe Hvas
  Foto: Claudio Bresciani/TT / Claudio Bresciani/TT
 • Kan miste El Clásico

  Real Madrid-stjernen Eden Hazard (28) sliter fortsatt med en skade og kan han gå glipp av storoppgjøret mot Barcelona 18. desember. Belgieren pådro seg skaden i den klubbens 2-2-kamp mot Paris Saint-Germain i mesterligaen i slutten av november. (AP)

  Spain Soccer Champions League
  Foto: Bernat Armangue / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal