– Jeg har vært håpløs, og det gidder jeg ikke et år til

HOLMENKOLLEN (NRK): Mens Martin Johnsrud Sundby forbereder seg på å vinne Kollen-femmila i skøyting for første gang, lurer han mest på hva som skjedde med klassiskformen.

Martin Johnsrud Sundby

GÅR FOR TRIPPEL: Lørdag kan Martin Johnsrud Sundby vinne Holmenkollens 50 km for tredje år på rad.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg har aldri vunnet skøytefemmil i Holmenkollen, det hadde vært supergøy å ta den, sier Sundby på pressekonferansen dagen før årets folkefest i Nordmarka.

Han har vunnet Kollen-femmila de to siste årene, begge gangene i klassisk. Å klare det også i skøyting, er en stor motivasjon i seg selv.

Og kanskje passer det bra at årets femmil er i skøyting. For i likhet med mange av sine kolleger på det norske landslaget har Sundby vært bedre i skøyting enn i klassisk denne sesongen.

– Sløvhet

Ingen nordmenn klarte å henge med da Iivo Niskanen klinket til i klassisk på OL-femmila i Pyeongchang. Det var heller ingen nordmenn på pallen på den klassiske 15-kilometeren i Lahti sist helg.

– For min egen del har jeg vært håpløs i klassisk i år, det beste jeg har er en tredjeplass. Det gidder jeg ikke et år til, så jeg har en jobb å gjøre, erkjenner Sundby på spørsmål fra NTB.

Han legger ikke skjul på at det har skapt hodebry å finne årsaken.

– Det har jeg brukt mye tid på å fundere over den siste uka og siden OL. Vi har ikke fulgt med i timen, virker det som, og så vet jeg ikke helt grunnen til det. For min egen del må det være sløvhet som er grunnen, og jeg blir veldig motivert for å endre det til neste år, sier Sundby.

Holmenkollen 2018

SELVKRITISK: Til tross for OL-gull i stafett og lagsprint er ikke Martin Johnsrud Sundby fornøyd med sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Skal til bunns

Han tror ikke for mye fokus på staking og for lite fokus på diagonalgang er forklaringen.

– Jeg gikk bak Aleksej Poltoranin et par runder i Lahti. Det var i de lette partiene i staking han gikk virkelig fort. Vi skal dykke til bunns i det, det er min oppgave framover, det er 15 km klassisk neste år i VM, fastslår Sundby.

For hans egen del kan deler av forklaringen også være at han ikke har nådd opp på sitt høyeste nivå så langt i vinter. Det innrømmer han uten å blunke.

– Jeg har hatt en mye dårligere sesong enn jeg har hatt de to siste årene. Jeg har ikke fysisk klart å komme på det nivået jeg har vært tidligere, erkjenner han.

Én seier

Derfor står han bare med én verdenscupseier i år, for beste etappetid opp monsterbakken i Val di Fiemme.

Lite å skryte av for en mann som har vunnet 30 verdenscuprenn i sin karriere.

En seier i Holmenkollen er ikke nok til å redde sesongen, konstaterer han.

Men det vil være en stor fjær i hatten i en ellers skuffende verdenscupsesong – der han tross alt ligger an til å ende på en andreplass sammenlagt.

Siste nytt

 • Griezmann reddet uavgjort

  I mesterliga-debuten til begge lags trenere, Gennaro Gattuso og Quique Sétien, endte det med stillingskrig i Napoli.

  Etter en halvtime uten målsjanser og med størst ballinnehav av gjestene, slo Napoli nådeløst til. Dries Mertens fikk både plass og tid i 16-meteren og kunne tangere Marek Hamsiks scoringsrekord for Napoli med sin 121. scoring for de lyseblå.

  Men like etter at Mertens blir byttet ut svarer Barcelona. Napoli-spillerne fokuserer på Lionel Messi, og da får Nelson Semedo mulighet til å stikke gjennom. Får ballen servert på sølvfat av Sergio Busquets og slår direkte inn til Antoine Griezmann som sikrer resultatet til 1-1 på San Paolo i Napoli. Dermed har katalanerne sikret seg det beste utgangspunktet i mesterligaens åttedelsfinale.

  I sluttminuttene pådrar Arturo Vidal seg sitt andre gule kort og må dermed stå over returoppgjøret på Camp Nou om tre uker.

  Champions League - Round of 16 First Leg - Napoli v FC Barcelona
  Foto: Ciro De Luca / Reuters
 • Lewandowski-show i London

  Bayern München skaffet seg et strålende utgangspunkt fra det første oppgjøret i mesterligaens 8-delsfinale med en 3-0 seier borte mot Chelsea.

  En jevnspilt førsteomgang ble fulgt opp av en skikkelig ketchup-effekt for tyskerne etter pause. Tidligere Arsenal-spiller Serge Gnabry ble spilt fri av Robert Lewandowski ikke bare én gang, men to ganger på under fem minutter og gjør ingen feil.

  Så skulle Robert Lewandowski få seg en scoring. 19-åringen Alphonso Davies fosset fremover og serverte polakken sin ellevte scoring i årets mesterliga. Dermed gikk han forbi Erling Braut Haaland som toppscorer i turneringen.

  Vondt ble til verre for engelskmennene når Marcos Alonso fikk rødt kort med snaue ti minutter igjen å spille. Dermed kan tyskerne senke skuldrene noe før returoppgjøret spilles på Allianz Arena om tre uker.

 • Nytt Stavanger-tap

  Stavanger tapte tirsdag sin tredje kamp siden seriemesterskapet i ishockey ble sikret. Vålerenga vant 3-2 på hjemmebane.

  Stavanger sikret seriemesterskapet 2. februar, men siden har laget tapt tre av fem kamper.

  Magnus Brekke Henriksen ble matchvinner for Vålerenga med et snaut kvarter igjen av kampen.

  Stavanger jakter sin egen poengrekord fra 2012 med 112 poeng på 45 kamper. Med tre kamper igjen kan laget maksimalt få 115 poeng.

  Vålerenga - Stavanger
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal