Selv rolige joggeturer slet ut Falla: – Ikke skjønt hvordan jeg skulle komme meg hjem

SJUSJØEN (NRK): Et av Norges beste medaljekort i VM gikk søndag sitt første skirenn på over ni (!) måneder. Maiken Caspersen Falla innrømmer at hun har vært svært bekymret over at kroppen overhodet ikke har spilt på lag i inngangen til årets sesong.

AUQYfdfr_NI

HAR SLITT: Maiken Caspersen Falla, her under norgescuprennet på Sjusjøen

Foto: Geir Olsen / NTB

Det startet i september og oktober. Hun responderte dårlig på trening og følte seg sliten.

– Kroppen har bare låst seg og stoppa helt. Den vil bare ikke. Den har brukt lang tid på å hente seg inn mellom økter. Jeg har vært ute på økt nummer to for dagen og skullet jogge en time-halvannen, og det er egentlig noe jeg er veldig glad i, men jeg har kommet halvveis og nesten ikke skjønt hvordan jeg skulle komme meg hjem, for jeg har vært så sliten.

– Så det er et eller annet som har skjedd med restitusjon og tydeligvis et eller annet kroppen har jobba med.

Fikk aldri opp farten

Falla sesongdebuterte med 34. plass, over tre minutter bak Therese Johaug, på 10 kilometer klassisk intervallstart på Sjusjøen søndag.

Ikke siden verdenscupsprinten på Konnerud 4. mars har hun vært på startstreken. Langrennsåpningen på Beitostølen og den første verdenscuphelgen i Ruka gikk uten henne.

Falla erkjenner at resultatet i Sjusjøen-løypene ikke var noe å juble for. Hun sier det gikk i ett tempo hele veien, og hun fikk aldri opp farten. Men hun var samtidig litt lettet. Den siste uken har hun nemlig følt seg bedre på trening, sammenlignet med tidligere.

– Må skje noe drastisk den neste måneden

Når NRK spør om hvordan hun synes status er akkurat nå, når det tross alt er desember og en snau måned til viktige sprintrenn før VM, svarer Falla at det nå i det minste føles bedre på de tøffe treningsøktene.

kX_RmlkSW6o

TILBAKE I KONKURRANSE: Maiken Caspersen Falla, her for første gang med startnummer på brystet på ni måneder, da hun sesongdebuterte på Sjusjøen søndag.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Og det sier vel mer om hvor dårlig det har vært enn hvor jeg står i dag. Men jeg har veldig trua på at det kan bli bra, og jeg har en måned nå på å få noen gode hardøkter og komme i form.

– Man er nødt til å kunne trene bra, så dette rennet er først og fremst trening for meg og jeg hadde veldig lave forventninger, men det må skje noe drastisk den neste måneden.

– Må passe ekstra på

Landslagstrener Ole Morten Iversen henviser til lege Øystein Andersen for å forklare hva det som har bremset Fallas kropp den siste og viktige treningsperioden inn mot sesongstarten.

Han opplyser at Fallas utfordring tidligere på senhøsten handler om luftveiene – ikke en ukjent problematikk for sprinteren tidligere i hennes karriere.

yEgDJiUx-90

LANDSLAGSTRENER: Ole Morten Iversen, her avbildet under langrennsåpningen på Beitostølen for drøye to uker siden.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Han vil ikke spekulere i om det kan prege henne langt ut i sesongen.


– Hun har uansett historisk sett luftveier som vi må passe ekstra på og akkurat nå trenger hun bare tid.

Iversen er ikke pessimistisk med tanke på det som kommer. Han hevder Falla går bra bare hun stiller på startstreken i sprint – og er overhodet ikke bekymret for den formen og det som kommer senere i vinter.

– Så du mener hun ikke har dårlig tid?

– Nei, overhodet ikke. Hun har trent så bra i hele år, og det har hun faktisk gjort den siste perioden. Det er det siste giret, når hun skal ta i og presse seg for fullt, at det har vært en liten brems vi ikke har skjønt.

– Det er masse tid til VM og hun har trent så bra at hun ikke trenger skirenn heller hun for å gå god sprint.

PS: Det er uklart når norske langrennsløpere stiller på startstreken igjen. Det er allerede klart at ingen sendes til de to kommende verdenscuphelgene i Davos og Dresden. Norges Skiforbund har dessuten valgt å si nei til Tour de Ski-deltakelse. Norgescup på Lygna (8.-10. januar) og NM i Granåsen (16.-19. januar) ser ut til å bli neste gang de skal i aksjon.

Sportsnyheter

Lunde og Stabrun kommenterer fra hotellrommet

Her kommenterer Stabrun Smith og Lunde den norske nedturen fra hotellrommet

NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith har testet positivt på korona og kommenterte derfor torsdagens sprint i Östersund fra hotellrommet. Der fikk de se de norske kvinnene bli fragått i sporet da Marte Olsbu Røiseland ble beste norske på 12. plass.

Siste nytt

 • Trøbbel for Østerrikes VM-lag

  Fire spillere på Østerrikes landslag i håndball har blitt koronasmittet, melder dansk TV2. Fra før er treneren hjemme etter positiv test før avreise. Kanalen får opplyst om smittetilfellene av Østerrikes pressesjef.

  VM starter torsdag og klokken 18 møter Østerrike Kina i første kamp. Østerrike har kun tolv spillere til disposisjon. Norge spiller sin første kamp mot Kasakhstan fredag.

  Denmark Austria Women Handball
  Foto: Henning Bagger / AP
 • Seks nordmenn til kortbane-VM

  Norges Svømmeforbund sender seks utøvere til kortbane-VM svømming i Abu Dhabi før jul. Alle er menn. Ingeborg Vassbakk Løyning har meldt sykdomsforfall.

  Troppen: Henrik Christiansen (Lambertseter), Tomoe Zenimoto Hvas (Bærumsvømmerne), André Klippenberg Grindheim (Hamar), Nicholas Savola Lia (Bærumsvømmerne), Jon Jøntvedt (Bryne), Markus Lie (Bergensvømmerne).

  Mesterskapet arrangeres 16. til 21. desember.

  Russia European Short Course Swimming Championships
  Foto: Sergei Grits / AP
 • Ennå usikkerhet rundt Davos-helg

  Den sveitsiske arrangører jobber fremdeles med å sikre at utenlandske utøvere kan delta i verdenscuprennene i langrenn i Davos neste helg.

  Den siste utviklingen i koronapandemien har ført til at Sveits har innført en regel om ti dager karantene om du kommer fra land der omikron-varianten av covid-19 er påvist.

  Norge er et av landene, og i og med at verdenscupsirkuset er på Lillehammer denne helgen, vil ikke verdenscupen kunne bli arrangert om de ikke får unntak fra reglene.

  Fredag ble det klart at neste helgs verdenscuparrangement i alpint i St. Moritz har fått unntaket, men renndirektør Pierre Mignerey i Det internasjonale skiforbundet (FIS) opplyser til NRK at det ikke er tatt noen avgjørelse for rennene i Davos.

  – Myndighetene tar for seg sak for sak og vurderer arrangementenes koronaprotokoll, sier han.

  Tour de ski 2019/20
  Foto: Terje Pedersen

Sendeplan

Kl. Program Kanal