Hopp til innhold

Selv rolige joggeturer slet ut Falla: – Ikke skjønt hvordan jeg skulle komme meg hjem

SJUSJØEN (NRK): Et av Norges beste medaljekort i VM gikk søndag sitt første skirenn på over ni (!) måneder. Maiken Caspersen Falla innrømmer at hun har vært svært bekymret over at kroppen overhodet ikke har spilt på lag i inngangen til årets sesong.

AUQYfdfr_NI

HAR SLITT: Maiken Caspersen Falla, her under norgescuprennet på Sjusjøen

Foto: Geir Olsen / NTB

Det startet i september og oktober. Hun responderte dårlig på trening og følte seg sliten.

– Kroppen har bare låst seg og stoppa helt. Den vil bare ikke. Den har brukt lang tid på å hente seg inn mellom økter. Jeg har vært ute på økt nummer to for dagen og skullet jogge en time-halvannen, og det er egentlig noe jeg er veldig glad i, men jeg har kommet halvveis og nesten ikke skjønt hvordan jeg skulle komme meg hjem, for jeg har vært så sliten.

– Så det er et eller annet som har skjedd med restitusjon og tydeligvis et eller annet kroppen har jobba med.

Fikk aldri opp farten

Falla sesongdebuterte med 34. plass, over tre minutter bak Therese Johaug, på 10 kilometer klassisk intervallstart på Sjusjøen søndag.

Ikke siden verdenscupsprinten på Konnerud 4. mars har hun vært på startstreken. Langrennsåpningen på Beitostølen og den første verdenscuphelgen i Ruka gikk uten henne.

Falla erkjenner at resultatet i Sjusjøen-løypene ikke var noe å juble for. Hun sier det gikk i ett tempo hele veien, og hun fikk aldri opp farten. Men hun var samtidig litt lettet. Den siste uken har hun nemlig følt seg bedre på trening, sammenlignet med tidligere.

– Må skje noe drastisk den neste måneden

Når NRK spør om hvordan hun synes status er akkurat nå, når det tross alt er desember og en snau måned til viktige sprintrenn før VM, svarer Falla at det nå i det minste føles bedre på de tøffe treningsøktene.

kX_RmlkSW6o

TILBAKE I KONKURRANSE: Maiken Caspersen Falla, her for første gang med startnummer på brystet på ni måneder, da hun sesongdebuterte på Sjusjøen søndag.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Og det sier vel mer om hvor dårlig det har vært enn hvor jeg står i dag. Men jeg har veldig trua på at det kan bli bra, og jeg har en måned nå på å få noen gode hardøkter og komme i form.

– Man er nødt til å kunne trene bra, så dette rennet er først og fremst trening for meg og jeg hadde veldig lave forventninger, men det må skje noe drastisk den neste måneden.

– Må passe ekstra på

Landslagstrener Ole Morten Iversen henviser til lege Øystein Andersen for å forklare hva det som har bremset Fallas kropp den siste og viktige treningsperioden inn mot sesongstarten.

Han opplyser at Fallas utfordring tidligere på senhøsten handler om luftveiene – ikke en ukjent problematikk for sprinteren tidligere i hennes karriere.

yEgDJiUx-90

LANDSLAGSTRENER: Ole Morten Iversen, her avbildet under langrennsåpningen på Beitostølen for drøye to uker siden.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Han vil ikke spekulere i om det kan prege henne langt ut i sesongen.


– Hun har uansett historisk sett luftveier som vi må passe ekstra på og akkurat nå trenger hun bare tid.

Iversen er ikke pessimistisk med tanke på det som kommer. Han hevder Falla går bra bare hun stiller på startstreken i sprint – og er overhodet ikke bekymret for den formen og det som kommer senere i vinter.

– Så du mener hun ikke har dårlig tid?

– Nei, overhodet ikke. Hun har trent så bra i hele år, og det har hun faktisk gjort den siste perioden. Det er det siste giret, når hun skal ta i og presse seg for fullt, at det har vært en liten brems vi ikke har skjønt.

– Det er masse tid til VM og hun har trent så bra at hun ikke trenger skirenn heller hun for å gå god sprint.

PS: Det er uklart når norske langrennsløpere stiller på startstreken igjen. Det er allerede klart at ingen sendes til de to kommende verdenscuphelgene i Davos og Dresden. Norges Skiforbund har dessuten valgt å si nei til Tour de Ski-deltakelse. Norgescup på Lygna (8.-10. januar) og NM i Granåsen (16.-19. januar) ser ut til å bli neste gang de skal i aksjon.

Sportsnyheter

Norge må ut i kvalik etter tapt skjebne­kamp: – Vi er nødt til å vinne

Etter et uvirkelig sjansesløseri mot Østerrike står de norske kvinnene i fare for å rykke ned i nasjonsligaen. Takket være fransk hjelp ble det i hvert fall ikke direkte nedrykk.

Siste nytt

 • Uefa: Ny ballteknologi klar til fotball-EM i 2024

  Dommerne på banen og i VAR-bussen får nyte godt av ny teknologi når fotball-EM 2024 sparkes i gang i Tyskland. Den skal bidra til å ta raskere avgjørelser.

  Den offisielle turneringsballen skal inneholde sensorer som ifølge Det europeiske fotballforbundet (Uefa) skal gi «enestående innsikt i ballens bevegelser, og bidra til raskere beslutningsprosesser for videodommerne».

  Det skriver BBC.

  Teknologien vil gi et presist bilde på når en ballberøring finner sted, men ikke hvor på kroppen.

  Uefa opplyser at det særlig er marginale offsideavgjørelser som vil gå raskere.

  Videodømmingsverktøyet har vært gjenstand for massiv kritikk denne sesongen, særlig i Premier League. I Eliteserien ble VAR innført i forkant av årets sesong.

  (©NTB)

  Aleksander Ceferin Uefa
  Foto: Peter Dejong / NTB
 • Smell for Ødegaard og Arsenal: Må klare seg uten Arteta på sidelinjen mot Aston Villa

  Arsenal-trener Mikel Arteta pådro seg sitt fjerde gule kort for sesongen mot Luton. Dermed må han se lørdagens storkamp mot Aston Villa fra tribuneplass.

  Det skriver Sky Sports.

  Spanske Arteta pådro seg gult kort under feiringen av matchvinnerscoringen til Declan Rice. Fire gule kort til en trener betyr automatisk karantene i én kamp.

  Aston Villa går inn til lørdagens kamp med imponerende tolv strake ligatriumfer på Villa Park. Martin Ødegaard og Arsenal troner på sin side øverst på Premier League-tabellen, og Artetas mannskap er også forrige lag som slo Villa på deres hjemmebane. Det skjedde tilbake i februar.

  London-laget måtte grave dypt for de tre poengene tirsdag kveld. 4-3-scoringen kom dypt inne i overtiden på Kenilworth Road.

  (©NTB)

  l2hWJUyc81g
  Foto: AP
 • Formel-1 vurderer store endringer før neste sesong

  Før neste sesongs Formel-1 sesong vurderes det å gjøre store endringer på formatet til sprintløpene.

  Endringene som har vært diskutert er en reversert gridplassering for de ti best plasserte førerne etter kvalifiseringen.

  Det skriver The Guardian.

  Forslaget om endringer kom tirsdag samtidig som Formel-1 annonserte hvilke løpshelger som skal ha sprintløp i tillegg til hovedløp.

  Disse vil foregå i Kina, Miami, Østerrike, Austin, Brasil og Qatar.

  Det har også vært diskutert om strukturen på løpshelgene skal endres. Allerede har det blitt bestemt at kvalifiseringen til sprintløpene skal foregå etter den første treningen, som igjen foregår fredager i løpshelgene.

  Formel-1 innførte sprintløp på kalenderen for første gang i 2021, og har gjort flere endringer hver sesong. De ønsker et fast konsept innen 2024-sesongen som kan vare.

  ma4NAwNkRj8
  Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal