Hopp til innhold

Selv rolige joggeturer slet ut Falla: – Ikke skjønt hvordan jeg skulle komme meg hjem

SJUSJØEN (NRK): Et av Norges beste medaljekort i VM gikk søndag sitt første skirenn på over ni (!) måneder. Maiken Caspersen Falla innrømmer at hun har vært svært bekymret over at kroppen overhodet ikke har spilt på lag i inngangen til årets sesong.

AUQYfdfr_NI

HAR SLITT: Maiken Caspersen Falla, her under norgescuprennet på Sjusjøen

Foto: Geir Olsen / NTB

Det startet i september og oktober. Hun responderte dårlig på trening og følte seg sliten.

– Kroppen har bare låst seg og stoppa helt. Den vil bare ikke. Den har brukt lang tid på å hente seg inn mellom økter. Jeg har vært ute på økt nummer to for dagen og skullet jogge en time-halvannen, og det er egentlig noe jeg er veldig glad i, men jeg har kommet halvveis og nesten ikke skjønt hvordan jeg skulle komme meg hjem, for jeg har vært så sliten.

– Så det er et eller annet som har skjedd med restitusjon og tydeligvis et eller annet kroppen har jobba med.

Fikk aldri opp farten

Falla sesongdebuterte med 34. plass, over tre minutter bak Therese Johaug, på 10 kilometer klassisk intervallstart på Sjusjøen søndag.

Ikke siden verdenscupsprinten på Konnerud 4. mars har hun vært på startstreken. Langrennsåpningen på Beitostølen og den første verdenscuphelgen i Ruka gikk uten henne.

Falla erkjenner at resultatet i Sjusjøen-løypene ikke var noe å juble for. Hun sier det gikk i ett tempo hele veien, og hun fikk aldri opp farten. Men hun var samtidig litt lettet. Den siste uken har hun nemlig følt seg bedre på trening, sammenlignet med tidligere.

– Må skje noe drastisk den neste måneden

Når NRK spør om hvordan hun synes status er akkurat nå, når det tross alt er desember og en snau måned til viktige sprintrenn før VM, svarer Falla at det nå i det minste føles bedre på de tøffe treningsøktene.

kX_RmlkSW6o

TILBAKE I KONKURRANSE: Maiken Caspersen Falla, her for første gang med startnummer på brystet på ni måneder, da hun sesongdebuterte på Sjusjøen søndag.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Og det sier vel mer om hvor dårlig det har vært enn hvor jeg står i dag. Men jeg har veldig trua på at det kan bli bra, og jeg har en måned nå på å få noen gode hardøkter og komme i form.

– Man er nødt til å kunne trene bra, så dette rennet er først og fremst trening for meg og jeg hadde veldig lave forventninger, men det må skje noe drastisk den neste måneden.

– Må passe ekstra på

Landslagstrener Ole Morten Iversen henviser til lege Øystein Andersen for å forklare hva det som har bremset Fallas kropp den siste og viktige treningsperioden inn mot sesongstarten.

Han opplyser at Fallas utfordring tidligere på senhøsten handler om luftveiene – ikke en ukjent problematikk for sprinteren tidligere i hennes karriere.

yEgDJiUx-90

LANDSLAGSTRENER: Ole Morten Iversen, her avbildet under langrennsåpningen på Beitostølen for drøye to uker siden.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Han vil ikke spekulere i om det kan prege henne langt ut i sesongen.


– Hun har uansett historisk sett luftveier som vi må passe ekstra på og akkurat nå trenger hun bare tid.

Iversen er ikke pessimistisk med tanke på det som kommer. Han hevder Falla går bra bare hun stiller på startstreken i sprint – og er overhodet ikke bekymret for den formen og det som kommer senere i vinter.

– Så du mener hun ikke har dårlig tid?

– Nei, overhodet ikke. Hun har trent så bra i hele år, og det har hun faktisk gjort den siste perioden. Det er det siste giret, når hun skal ta i og presse seg for fullt, at det har vært en liten brems vi ikke har skjønt.

– Det er masse tid til VM og hun har trent så bra at hun ikke trenger skirenn heller hun for å gå god sprint.

PS: Det er uklart når norske langrennsløpere stiller på startstreken igjen. Det er allerede klart at ingen sendes til de to kommende verdenscuphelgene i Davos og Dresden. Norges Skiforbund har dessuten valgt å si nei til Tour de Ski-deltakelse. Norgescup på Lygna (8.-10. januar) og NM i Granåsen (16.-19. januar) ser ut til å bli neste gang de skal i aksjon.

Sportsnyheter

Fernandes til NRK om banestormeren: – Fikk ikke med meg det som skjedde

En tilskuer løp ut på banen med regnbueflagg i VM-kampen mellom Portugal og Uruguay. Minutter senere ble Bruno Fernandes den store helten for Portugal da han sikret avansement til åttedelsfinalen.

Siste nytt

 • VM-sjefen innrømmer hundrevis av dødsfall

  VM-sjefen i Qatar, Hassan Al-Thawadi, sier i et intervju med Piers Morgan at det er flere hundre mennesker som har gått bort i byggingen av verdensmesterskapet.

  – Beregningene er på mellom 400 og 500 døde. Det eksakte nummeret er noe som blir diskutert. Ett dødsfall, er ett for mye. Så enkelt er det, sier Al-Thawadi til Piers Morgan.

  VM-komiteen har tidligere kun innrømmet tre dødsfall som har skjedd i tilknytning til arbeid på stadioner.

  Human Rights Watchs melder på sin side at 15.021 ikke-qatarere døde i landet mellom 2010 og 2019. Amnesty har skrevet i en rapport at sju av ti dødsfall blant migrantarbeidere i Qatar mangler en troverdig forklaring og at tallet på dødsfall trolig er langt høyere. (NTB)

  Hassan Al-Thawadi
  Foto: Darko Bandic / AP
 • Nye bekymringer for Neymar

  Under mandagens kamp mellom Brasil og Sveits i fotball-VM, måtte Brasil-stjernen Neymar stå over grunnet skaden han pådro seg i foten under åpningskampen.

  Nye opplysninger sier at Neymar ikke var til stede på stadion da Brasil sikret åttedelsfinale etter 1-0 mot sveitserne.

  – Han var trist over at han ikke kunne komme til stadion fordi han ikke hadde det så bra. Ikke bare på grunn av foten, men også på grunn av litt feber, sa angriper Vinicius Júnior (22) til TV Globo etter kampen, ifølge AP.

  Neymar holdt seg på spillerhotellet og fikk behandling for foten, og lagkameraten håper han blir frisk så fort som mulig.

  Neymar
  Foto: BENOIT TESSIER / Reuters
 • Bild: Fifa etterforsker Tyskland

  Fifa har startet en etterforskning av Det tyske fotballforbundet (DFB) etter at Tyskland ikke stilte med noen spillere på pressekonferansen deres før 1-1-kampen mot Spania. Der møtte bare landslagssjef Hansi Flick opp, selv om alle lag er forpliktet til å stille med en spiller, i tillegg til hovedtreneren.

  Ifølge Bild etterforsker Fifas disiplinærkomité brudd på artikkel 44 i VM-reglementet.

  Flick begrunnet fraværet av spillere med den lange avstanden fra hotellet deres i Al-Shamal til pressesenteret i Doha, i tillegg til den korte tiden mellom pressekonferansen (14.15) og deres siste trening før Spania-kampen (17.30).

  – Vi ønsker ikke at noen spillere skal ta denne turen, det er nesten tre timer. Spillerne bør forberede seg til treningen i den viktige fasen av turneringen. Det må vi akseptere, sa Flick.

  DFB kan vente seg enten en advarsel eller en bot fra Fifa.

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Germany Press Conference
  Foto: GARETH BUMSTEAD / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Derfor er Qatar-VM omdiskutert 02:43
Neste