Hopp til innhold

Selv IBU-visepresidenten mener det er feil – likevel reiser de fleste til Russland

– Det er feil å arrangere verdenscup i Russland nå, sier visepresident i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Jim Carrabre.

Jim Carrabre

IMOT SITT EGET FORBUND: Visepresident Jim Carrabre i IBU mener det er feilt å arrangere verdenscuprenn i Russland nå

Foto: NRK

Årets verdenscup skal avsluttes i russiske Tjumen neste uke. Men det har ført til både boikott og krass kritikk etter avsløringene om russisk doping.

NRK konfronterer Carrabre med kritikken fra utøverne i verdenscupsirkuset om å reise til konkurransene i Russland.

Han mener det ikke er riktig å arrangere verdenscuprennene der nå.

– Det er min personlige mening, sier han.

IBU-styret, med president Anders Besseberg i spissen, bestemte seg i midten av februar for å gjennomføre rennene i Sibir.

– De fikk arrangementet før Rusada ble «non complaint», sa president Besseberg etter avgjørelsen.

Svensk OL-mester står over

VINTER-OS 2018 SKIDSKYTTE HERRAR

REISER IKKE: Svenskenes gull- og søølvmedaljør fra OL, Sebastian Samuelsson, blir ikke med resten av laget til Tjumen

Foto: Andreas Hillergren/TT / NTB scanpix

USA, Canada og Tsjekkia har valgt ikke å reise. Det samme har svenskenes gull- og sølvvinner fra OL i Pyeongchang, Sebastian Samuelsson.

– Det russiske antidopingbyrået, RUSADA, har ikke tillatelse fra WADA til å utføre dopingtester i Russland. Det sender helt feil signaler å ha verdenscup der, sier Samuelsson til NRK.

– Fra 1. april i år, har også WADA bestemt at Russland ikke får arrangere internasjonale renn, og da er det for jæ**** at IBU arrangerer en konkurranse der bare noen dager tidligere.

– Det er synd at det kreves en tjueåring for å ta tak i disse sakene. Jeg føler at jeg må kunne se meg selv i øynene og markere dette når jeg synes det blir feil, legger han til.

Nasjoner føler seg tvunget til å delta

Det var i en tweet for to uker siden at Samuelsson annonserte at han boikotter verdenscuprennene. Det førte til en mengde russiske hatmeldinger og trusler.

Laster Twitter-innhold


– Det var en hel nasjon som ikke ble så glade, sier svensken og legger til at han ikke har noe imot Russland som nasjon, eller ønsker å utpeke enkelte utøvere.

Han mener derimot det er synd at nasjoner føler seg tvunget til å delta – deriblant resten av det svenske laget – av sportslige årsaker.

Lagets trener, Wolfgang Pichler, sier han har en annen mening om saken, men at han respekterer 20-åringens valg.

– Jeg har sansen for unge mennesker som har sin egen mening og følger sin egen retning. Jeg synes han velger den tøffeste veien. Han viser karakter, og kjemper for det han mener er rett, sier trenerlegenden som selv var trener for deler av det russiske kvinnelandslaget mellom 2011 og 2014.

LES OGSÅ: Pichler utestengt fra OL



Sjipulin-seier til frustrasjon



Den amerikanske veteranen og verdensmesteren fra 2017, Lowell Bailey, har lenge vært kritisk til IBUs håndtering av den russiske dopingskandalen.

I Kontiolathi forrige uke fikk han se at russeren Anton Sjipulin, som var utestengt fra OL i Pyeongchang, vant sprinten i sin verdenscupretur. Det ga 36-åringen en vond smak i munnen.

Bailey

OPPGITT: - De (IBU) kjemper tydeligvis ikke for en ren sport, sier Lowell Bailey

Foto: HEIKKI SAUKKOMAA / AFP

– Det er synd å se så lite endring, sier han frustrert til NRK.


– IOC tok et stort steg ved å utestenge noen russere under OL, men når IBU vender det døve øret til 1,5 uke senere, og tillater alle russere å være med – uten noen meningsfull straff, viser det meg tydelig hvor de står.


– De kjemper tydeligvis ikke for en ren sport og utøvernes rett til å delta i rene konkurranser, freser han.


Bailey roser Samuelsson for det han kaller en voksen avgjørelse. Han utfordrer de andre utøverne nok en gang til å lese dokumentasjonen som finnes.


– Dersom vi ikke setter i gang tiltak nå, hva hindrer dette å skje igjen i fremtiden? Ingenting.

Ønsker hjelp fra Norge

Veronika Vitkova

DELTAR IKKE: Tsjekkiske Veronika Vitkova kjemper om sprint-seieren, men skal ikke starte i Tsjumen fordi Tsjekkia ikke stiller opp

Foto: MURAD SEZER / Reuters

Tsjekkia og Ukraina er de eneste europeiske nasjonene som velger å bli hjemme.

Ondrej Moravec forklarer at beslutningen ble tatt samstemt innad i laget, selv om det var en vanskelig avgjørelse å ta.

– Veronika Vítková kjemper om å vinne sprintcupen sammenlagt, men vi står fremdeles på vårt og fortsetter kampen mot dette – som vi har gjort de to siste årene, sier han til NRK.

Moravec er skuffet over at andre, større nasjoner, ikke følger deres eksempel.

– Det er litt skuffende. Jeg skjønner at det er vanskelig for store nasjoner som Tyskland og Frankrike hvor skiskyting inngår under et større skiforbund med langrenn, alpint og lignende. Vi er kun et lite skiskytterforbund, og slik har Norge det også – kanskje de kunne hjulpet oss, spør tsjekkeren.

Norge reiser: – Overlater dette til et politisk nivå

Det norske skiskytterlandslaget har bestemt seg for å reise til Russland, ettersom Johannes Thingnes Bø fremdeles er med og kjemper om flere av sammenlagttitlene i verdenscupen, og at ingen av de større nasjonene blir hjemme.

– Vi har diskutert saken en god stund, og det vi er blitt enige om er at vi overlater dette til et politisk nivå, sier idrettssjef i skiskytterforbundet, Per Arne Botnan til NRK.

– Hva er det som gjør at dere føler dere trygge på å dra?

– Vi har fått forsikringer, som tidligere, at de prøvene som blir tatt der, blir sendt og kontrollert et annet sted. Vi er trygge på at de blir sjekket på en ordentlig måte, legger han til.

Mener IBU har farlig mye makt

Tilbake til amerikanske Lowell Bailey som avslutter sin skiskytterkarriere i Holmenkollen denne uken. Han mener det internasjonale skiskytterforbundets makt også er med på å skremme de store nasjonene fra en boikott.

– Det er mange interessekonflikter her. Norge, Sverige og Tyskland arrangerer verdenscuprenn, og IBU bestemmer hvor disse skal arrangeres. Dette fører til at disse nasjonene nærmest tvinges til å reise til Tjumen. Det vet IBU, og de vet også at de har makten til å bestemme hvor renn skal arrangeres eller ikke. Det er farlig mye makt, sier han.

– Les rapportene om hva som har skjedd i Russland

Før han legger skiene og børsa på hylla kommer Bailey med en oppfordring til de andre utøverne i verdenscupsirkuset.

– Se på Oswald-rapporten, se på Schmidt-rapporten, se på McLaren-rapporten. Les dem, les vedleggene, les konklusjonene. Det er veldig klare faktabaserte redegjørelser over hva som har skjedd i Russland over de siste årene.

– IBU har allerede vist at de ikke tar hensyn til hva utøverne og forbund mener. Det finnes et fjell med fakta der ute – det er helt på jordet at utøverne skal konkurrere i Russland nå, avslutter amerikaneren.

Siste nytt

  • Villa forlenger med suksesstreneren

    Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

    Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

    Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

    – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

    7ZFc-Z9Pon8
    Foto: AP
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal