Seks skiskyttere kjemper om to VM-plasser

Det er lenge siden det har vært så tøff kamp om VM-plassene i skiskyting som i år. De neste ukene vil avgjøre hvem som får oppfylt VM-drømmen.

Henrik L'abee-Lund, Alexander Os, Vetle Sjåstad Christiansen, Erlend Bjøntegaard, Birkeland, Berger

En av disse seks skiskytterne kommer trolig til å kapre de to siste plassene på VM-laget. Øverst f.v.: Henrik L'Abée-Lund, Alexander Os og Vetle Sjåstad Christiansen. Nederst f.v.: Erlend Bjøntegaard, Lars Helge Birkeland og Lars Berger.

Foto: NTB Scanpix

Henrik L'Abée-Lund

Henrik L'Abée-Lund har ikke fått testet seg i et renn mot verdenseliten siden sesongåpningen på Sjusjøen i midten av november. Da han fikk sjansen i verdenscupen i Pokljuka før jul ble han syk.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det blir bare verre og verre. Det har hele tiden vært kamp om VM-plassene, men så tøft som det er nå har det ikke vært på mange sesonger, sier Henrik L'Abée-Lund (28) til NRK.

Han er en av dem som kjemper en knallhard kamp om plass i VM-troppen som reiser til finske Kontiolahti i starten av mars.

Ifølge landslagssjef Per Arne Botnan kommer Norge trolig til å ta ut seks løpere, men L'Abée-Lund mener fire av plassene allerede er besatt.

– Slik jeg ser det er det fire stykker som er selvskrevne til VM, det har vi visst hele sesongen, dermed er det to plasser igjen som vi andre må kjempe om, sier L'Abée-Lund.

Kampen om VM-plassene blir bare verre og verre.

Henrik L'Abée-Lund

De fire han snakker om er Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø. Mye skal gå galt dersom disse ikke blir med til VM siden de både i fjor og så langt i år har vist at de er landslagets sterkeste løpere.

Alexander Os

Alexander Os gliste fra øret til øret da han stakk av med seieren i sesongåpningen på Sjusjøen 15. november. Han gjorde det også bra i den første verdenscuprunden i Østersund, men etter det har det ikke gått like bra. Denne uken får han igjen sjansen i verdenscupen i tyske Oberhof.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Bjøntegaard imponerte

Etter det NRK forstår er dette de seks andre som kjemper om de to siste plassene:

 • Henrik L'Abée-Lund (landslagsløper)
 • Vetle Sjåstad Christiansen (landslagsløper)
 • Lars Helge Birkeland (rekruttlandslagsløper)
 • Erlend Bjøntegaard (rekruttlandslagsløper)
 • Alexander Os (står utenfor landslaget)
 • Lars Berger (står utenfor landslaget)

Av disse mener NRKs skiskytterekspert Ola Lunde at rekruttlandslagsløper Bjøntegaard ligger best an akkurat nå.

– Erlend har de beste resultatene etter verdenscupen i Pokljuka før jul. Alexander Os har også gjort det bra så han henger med, mens Henrik L'Abée-Lund er nødt til å gjøre et superløp i helgens IBU Cup for å komme med og vise seg frem på de neste verdenscupene, sier Lunde.

Avgjørende uker

I løpet av de to neste ukene skal det avvikles hele tre verdenscuprunder og disse vil legge grunnlaget for VM-uttaket.

L'Abée-Lund og Lars Berger er de eneste utfordrerne som enda ikke har gått verdenscuprenn denne sesongen.

I helgen går de to IBU Cup i Polen. Dette er konkurranser på nest høyeste nivå og et godt resultat vil trolig gi dem en plass i en av verdenscuprundene før VM-uttaket blir gjort.

Landslagssjefen: – Det er jevnt

Landslagssjefen erkjenner at det er tøff kamp om plassene.

– Det har vært mange gode prestasjoner. Det er jevnt og ikke enkelt å komme med, sier Per Arne Botnan.

Siste nytt

 • Hamilton ut mot stjernekolleger

  Lewis Hamilton har ofte undret seg over at han er den eneste mørkhudede formel 1-kjøreren. Nå etterlyser verdensmesteren at idretten hans reagerer på hendelsene i USA, skriver NTB. – Det er ikke et eneste tegn fra noen i min idrett, som selvfølgelig også er dominert av hvite mennesker. Jeg en av de få fargede menneskene, men jeg står helt alene, skriver briten i en Instagram-story.

  Hamilton
  Foto: Chuck Burton / Chuck Burton
 • Norsk fiasko i Elitloppet

  Travveteranen Jomar Blekkan fikk sin drøm oppfylt om å kjøre Elitloppet i trav, men det endte i gedigen nedtur. Hesten Looking Superb fikk aldri opp farten og ble slått ut i kvalifiseringen.

  Örjan Kihlström og hesten Propulsion vant Elitloppet i sitt femte forsøk. Førstepremien var på vel tre millioner kroner. Hesten rundet dermed 35 millioner kroner innkjørt i karrieren.

  Norskfødte Cokstile gikk et kanonløp og ble nummer to. Det ga vel 1,5 millioner kroner.

  Jomar Blekkan og hesten Looking Superb
  Foto: Henrik Montgomery/tt / NTB scanpix
 • Dortmund vant 6-1 uten Haaland

  Erling Braut Haaland er skadet, men Borussia Dortmund knuste likevel bunnlaget Paderborn 6-1 søndag.

  Jadon Sancho scoret hattrick etter pause. Haaland fikk en støtskade da han kolliderte med dommeren forrige uke, men er ventet tilbake i spill til uka.

  Jadon Sancho
  Foto: Pool / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal