Siren Sundby har valgt å trekke seg fra utvalget som skulle evaluere Norges OL-innsats i Rio, opplyser Olympiatoppen i en pressemelding.
– Bakgrunnen for dette er at det har vært en offentlig diskusjon rundt det oppdraget vi skulle gjøre. Det har endret premissene for omfanget rundt arbeidet, sier Siren Sundby til NRK.
– Belastningen er blitt større enn forespeilet. Så selv om jeg synes dette er et viktig intiativ, er det for mye for meg å pådra meg akkurat nå. Jeg gir meg for å gi plass til nye krefter, forklarer hun videre.
Vil sette sammen utvalget på nytt
Norge gjorde sitt dårligste sommer-OL på over 40 år, med fire bronsemedaljer totalt i Rio.
Nå må evalueringsjobben utsettes og utvalget, som har bestått av Sundby, Lars Tore Rongland og Sindre Bergland, skal endres.
– Jeg respekterer hennes beslutning, men det hadde vært kjekt å henne med - for hun er erfaren og kompetent. Nå setter vi sammen utvalget på nytt. Det betyr ikke bare å finne en erstatter, men å se på hele sammenhengen i utvalget. Målet er å ha det på plass i løpet av noen dager, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø til NRK.
GJØR ENDRINGER: Tore Øvrebø vil sette sammen utvalget som skal evaluere OL-innsatsen på nytt.
Foto: Junge, Heiko / NTB scanpixHar fått kritikk
Olympiatoppen har allrede fått kritikk for sammensetningen av utvalget. Blant annet avslørte TV 2 at en av de tre personene i utvalget, Lars Tore Rongland, ble tilbudt en stilling på 20 prosent som coach i Olympiatoppen. Øvrebø mente det ikke burde by på direkte problemer, men Rongland takket uansett nei til tilbudet.
– Føler du deg nå presset til å endre hele utvalget?
– Jeg føler meg streng tatt ikke presset til noe som helst. Siren har en begrunnelse, og da må vi se på hele utvalget på nytt, slik at evalueringen etter Rio får et eksternt blikk, og blir enda bedre enn om vi kun gjorde det selv.
Han kjenner seg heller ikke igjen i kritikken, og mener det var vanskelig å forutse at belastningen i arbeidet skulle bli så stor som den har blitt.
– Vi så ikke for oss at den offentlige diskusjonen skulle bli så stor, og jeg vil fortsatt hevde at premissene for diskusjonen i media ble feil, for det ble fremstilt som om dette var et granskningsutvalg. Vår intensjon var at utvalget var en tilleggsdimensjon til vår egen evaluering, forteller Øvrebø.
– Det må ikke være noen tvil om at et utvalg som skal evaluere den norske innsatsen i OL og Paralympics skal bidra til å styrke norsk toppidrett og Olympiatoppen i fremtidige forberedelser til OL. Det er målet ene og alene, og ingen må betvile det, sier generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen.