Hopp til innhold

Endte seierstørken og «mobbet» lagets store overraskelse

Johannes Thingnes Bø var endelig tilbake på toppen etter en ganske tung sesongstart. Lagets yngste overrasket da han ble med «veteranen» på pallen.

Johannes Thingnes Bø / Filip Fjeld Andersen

STERKE: Johannes Thingnes Bø tok seieren, og fikk med seg Filip Fjeld Andersen på pallen på fredagens sprint.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

Mannen som har vunnet verdenscupen tre år på rad, hadde ikke vunnet på 17 renn. Men med to fulle hus og endelig bedre klaff i løypa, var Johannes Thingnes Bø tilbake på topp på sprinten i verdenscupen i Frankrike. Et godt tegn i en viktig OL-sesong.

– Endelig. Det var på tide. Det betyr masse. Det beviser bare at du må være god for å vinne. Det har jeg ikke vært den siste tiden. I dag går jeg et offensivt løp fra et tidlig startnummer (10), sier han til NRK.

For selv om han tapte litt på sisterunden, tok han ledelsen i mål foran russiske Eduard Latypov.

– Tilbake til gammel storhet, kommenterte Lunde.

FULL KLAFF: Johannes Thingnes Bø kjempet ned alle 10 blinkene.

Hadde troa

Thingnes Bø har følt seg usikker på egen form denne sesongen, men fredag var det bare franske Emilien Jacquelin og Quentin Fillon Maillet som hadde bedre langrennstid.

– Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg har kjent litt på kroppen at jeg er klar igjen. På hardøktene denne uka har jeg også kjent det, så på startstreken i dag så trodde jeg det kom til å gå bra, forklarer han.

– Totalt sett er det kjempeløp. Jeg tror jeg klarte å time kreftene bra, fortsetter Thingnes Bø, som nå har vunnet sju av ni løp i Annecy-Le Grand Bornand.

– Føles uvirkelig

Men om plassene bak skulle det likevel vise seg å bli svært spennende. Spesielt sett med norske øyne. For med sene startnumre, ble det to fulle hus både på Sturla Holm Lægreid og Filip Fjeld Andersen. Ut fra andre skyting var de på henholdsvis tredje og fjerdeplass.

I mål hadde de byttet plassering, og den 22 år gamle Geilo-løperen tok karrierens første pallplass i verdenscupen.

Det føles litt uvirkelig. Helt sjukt. Det er en drøm som går i oppfyllelse, for man drømmer om pallen og å være på toppen. Jeg tror ikke det har sunket helt inn ennå, forteller han.

IMPONERTE: Filip Fjeld Andersen gjorde karrierens beste verdenscupløp.

Fjeld Andersen vant IBU-cupen forrige sesong, og fikk gå første verdenscuphelg i Östersund. Til tross for gode plasseringer, gikk han IBU-cup helgen etter, og kjempet seg inn på laget til Hochfilzen og i Frankrike.

Det er helt rått. Jeg fulgte med ham fra skifteboden, og så han fylte på liggende, gikk like fort som meg på andrerunden, en perfekt ståendeserie og kriget seg inn på pallen. Jeg er virkelig imponert, roser Thingnes Bø.

Han er et unikt talent, som vi må ta godt vare på, sier han videre.

Jeg rakk å se at Johannes fylte på siste stå før jeg startet. Nå er gamle gode Johannes tilbake, med show foran publikum, men jeg ville gi ham kamp, sier lagkameraten.

Vennlig «mobbing»

Rekruttløperen har kjempet seg til toppen via blant annet tre inngrep for hjerteflimmer. Fredagens seiersherre er blant dem som har inspirert ham, men han kommer likevel med et lite stikk.

Han har satt en ny standard for skiskyting, ved å skyte fort og gå fort. Han har vært helt ekstrem og det har helt klart motivert, og delvis irritert – spesielt med tanke på det han gjør sommer og høst sammenlignet med oss andre, forteller Fjeld Andersen og gliser.

Det er veldig kjekt å høre. Jeg kjenner meg igjen i Filip. Jeg var like gammel som ham da jeg kom på pallen og sa det samme om Emil, Tarjei og Ole Einar. Han skjønner at han må snakke positivt, så jeg trener mer med ham fremover. Han er en taktikker, svarer Thingnes Bø.

28-åringen fra Stryn innser at han er en av veteranene i laget, og følte det skiftet startet i fjor.

Nå begynner jeg virkelig å føle på det. Vi har to fra rekruttlaget med oss her (Fjeld Andersen og Sivert Bakken), og du merker at det er litt utskifting. De prater om ting jeg aldri har hørt om før. Vi har ikke samme referanse på barne-tv og den biten fra vi var små, sier Thingnes Bø, og kommer med enda et eksempel.

– Tarjei La ut et bilde på Instagram i går med Sven Fischer og Laura Dahlmeier, og han visste ikke hvem Fischer var.

Tarjei Bø Instagram

Dette bildet la Tarjei Bø ut på sin Instagram-profil torsdag.

Foto: Instagram/Tarjei Bø

Fjeld Andersen ler.

– Til mitt forsvar tar jeg ham på navn men ikke ansikt!

Siste nytt

 • Djokovic lett videre i Roland-Garros – får kritikk for politisk budskap

  Novak Djokovic tok seg enkelt videre til 2. runde i Roland-Garros, men etterpå handlet det meste om det politiske budskapet han skrev på en kameralinse.

  Etter å ha vunnet 6-3, 6-2, 7-6 (7-1) over amerikanske Aleksandar Kovacevic skulle serberen signere en kameralinse slik tradisjonen er. Han skrev i stedet «Kosovo er hjertet av Serbia. Stopp volden».

  Kosovo erklærte sin uavhengighet i 2008, men er fortsatt ikke anerkjent av Serbia. De siste dagene har det vært voldshendelser nord i landet etter at kosovoalbanske ordførere er innsatt i kommuner med serbisk befolkningsflertall.

  Nato-soldater fra de fredsbevarende styrkene er blant de sårede i opptøyene.

  Djokovic snakket etter kampen i Paris med serbiske journalister om det han skrev på kameralinsen.

  – Jeg er ikke politiker, og jeg akter ikke å involvere meg i politisk debatt, men som serber får jeg vondt av det som skjer i Kosovo. Våre folk blir skjøvet ut. Dette er det minste jeg kunne gjøre. Som offentlig person føler jeg et ansvar for å støtte våre folk og hele Serbia, sa han ifølge medieoppslag i Serbia.

  – Jeg hører at jeg får mye kritikk i sosiale medier. Jeg vet ikke om noen vil straffe meg, men jeg ville gjort det igjen. Jeg er mot krig og konflikt av alle slag. (NTB)

  France Tennis French Open
  Foto: Jean-Francois Badias / AP
 • Carlsen misset stor fordel i Norway Chess

  Magnus Carlsen hadde ikke helt dagen ved sjakkbrettet og ble nummer sju i lynsjakkturneringen som innledet Norway Chess.

  Carlsen vant tre partier, tapte tre og spilte tre remis. Det holdt ikke til at nordmannen får fordelen av hvite brikker i fem av ni partier i den klassiske delen av Norway Chess, som starter tirsdag. De fem beste i lynsjakkturneringen får den fordelen.

  Carlsen åpnet med å spille remis mot nederlandske Anish Giri. Etter det fulgte to strake tap for Dommaraju Gukesh og Shakhriyar Mamedyarov, men han hentet seg godt inn med seier over både Nodirbek Abdusattorov, Fabiano Caruana og Hikaru Nakamura.

  I etterkant røk han på tap for landsmann Aryan Tari, før han avsluttet med remis mot Wesley So og Alireza Firouzja. (NTB)

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Sjansesløsing da HamKam og Lillestrøm delte poengene

  Verken HamKam eller Lillestrøm fikk ballen i mål i mandagens eliteseriekamp på Briskeby. Hedmarkingene står uten seier på sine fem siste seriekamper.

  HamKam kom til mandagens hjemmekamp med fire strake serietap i bagasjen. Lillestrøm på sin side tapte nylig cupfinalen mot Brann. På Briskeby var det nok av sjanser, men ingen av lagene greide å sette ballen i nettmaskene. (NTB)

  Eliteserien 2023: HamKam - Lillestrøm
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste