Hopp til innhold

Riiber får kraftig kritikk for gulltaktikken

OBERSTDORF (NRK): Jarl Magnus Riiber hadde planen klar da han forsvarte VM-gullet fra Seefeld. Nå blir taktikken sterkt kritisert i den østerrikske leiren, og gullvinneren selv innrømmer at det var kynisk av ham.

fTh7_t7txqI

KYNISK: Jarl Magnus Riiber dro forbi østerrikske Johannes Lamparter på 10-kilometeren fredag.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Laster innhold, vennligst vent..

– Det er synd at Johannes var den eneste som satte opp tempo. Jeg er trist på vegne av ham, sier Østerrikes hovedtrener Christoph Eugen til Krone Zeitung.

Krone Zeitung skriver videre at den østerrikske treneren var svært misfornøyd med den norske taktikken.

– Men til slutt gjorde de alt riktig, to nordmenn står på pallen, sier Eugen.

På kakefesten fredag kveld, ble Riiber møtt med kritikken fra den østerrikske treneren.

– Slik løpsutviklinga var i dag, ville vi uansett på ett eller et annet tidspunkt bli tatt igjen av den store gruppa. Det var bortkastet bruk av krefter, å gå foran der. Han kunne pent valgt å ikke dra der oppe. Jeg ventet i stedet på den store gruppa, og hadde som fokus å ha nok energi til slutten, sier Riiber og sender et stikk til Lamparter:

– Jeg tror han gjør seg noen erfaringer. Det er vel det som er greia med å være junior, at du må gå på noen sånne.

Perfekt disponert løp

Etter løpet forklarte Riiber gullplanen, men viste likevel medlidenhet ovenfor den østerrikske løperen.

– Det er en utrolig mestringsfølelse. Jeg disponerte løpet akkurat som jeg ville, sier Jarl Magnus Riiber til NRK etter seieren.

Nå har han tatt 33 seirer på de siste to og et halvt årene, på bare 45 forsøk.

fyJvobFcFFw

SATTE INN STØTET: Jarl Magnus Riiber knuste Herola på oppløpet.

Foto: Matthias Schrader / AP

Det ferskeste gullet gikk derimot på bekostning av finske Ilka Herola og østerrikske Johannes Lamparter. Førstnevnte ble knust i sluttspurten, og sistnevnte hadde brukt opp alle kreftene sine på å ligge først i feltet i store deler av rennet.

– Jeg syns litt synd på Lamparter, som gikk først hele veien der. Han har ikke noe særlig avslutning, og det vet han selv og. Han måtte jo bare gå for det, sier Riiber.

Lamparter gikk i mål som nummer syv.

– Var det en kynisk taktikk å la Lamparter og Herola dra der?

– Ja, absolutt. Jeg begynte bare å smile etterhvert, for jeg skjønte at det kunne gå, sier Riiber.

Han hadde gulltaktikken klar og satte inn støtet på oppløpet.

– Jeg følte at beina føltes bra og at jeg har en god avslutning. Jeg ventet på riktig øyeblikk og der åpnet døren seg inn på oppløpet. Da var det bare å gå for det, sier Riiber.

Se sluttspurten til Jarl Magnus Riiber her.

Ikke like kritisk

Herola og Lamparter tar derimot avstand fra kritikken til den østerrikske treneren.

– Min taktikk var en langspurt for å få folk til å være slitne. Jeg måtte jobbe hardt før spurten, så jeg var sliten da den startet. Det var det beste jeg kunne få til i dag, sier Herola til NRK.

– Var det usportslig?

– Nei. Jarl er sterk i avslutningene. Det var ingen måte å slå ham på i dag, avslutter han.

Ilkka Herola

FORNØYD: Finske Ilkka Herola etter sølvet.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Lamparter, som vant junior-VM i februar ønsket heller ikke å legge skylda på Riiber:

– De foran var rett og slett bedre, sier han.

Hovedtrener Peder Sandell mener ikke Østerrike kan skylde på Norge for mislykket løp.

– Du må spille på dine egne styrker. At Østerrike ikke har en avslutning, det er ikke vår skyld. Det gikk jo bra til slutt for vår del, og det var gode valg underveis.

– Den tyske avisa skrev at du og den østerrikske treneren kranglet etterpå?

– Det syns jeg var å dra det litt langt. Jeg fikk en melding på hvorfor vi ikke samarbeidet med å gå i front. Til det svarte jeg at dette velger Jarl helt selv, sier Sandell.

– Bronse er som gull

Ekstra moro var det at Jens Lurås Oftebro tok følge med Riiber på pallen, som nummer tre i mål. Han var i lykkerus etter målgang.

Dette er Oftebros første pallplass i VM.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Bronse er som gull for meg. Det er sjukt å få sin første pallplass på 90-metersbakke her i VM, sier han og fortsetter:

– Deilig å få det til etter en litt trå start på 2021.

84XiewS6ErA

PALLEN: Jarl Magnus Riiber og Jens Lurås Oftebro med gull og bronse.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Lagkamerat Jørgen Graabak er stolt og imponert over at han suste helt opp på pallen fredag.

– Jens gjør en fantastisk jobb. Jeg er så imponert og jeg så det i øynene på han før prøveomgangen i dag. Vi tok heisen sammen og jeg spurte om han var klar, og han sa han hadde vært klar siden Klingenthal. Det er skikkelig artig. Han er så god på å få ut det han er god for. Han er et lite forbilde på det, oppsummerer Graabak.

Siste nytt

  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Fratatt seieren etter skandalebildene

    NRK skrev tidligere denne uka om den spesielle avslutningen på Beijing halvmaraton.

    He Jie vant løpet, men tilsynelatende etter at hans afrikanske motstandere vinket kineseren frem. Spekulasjonene om løpsfiksing var i gang, og nå har konsekvensene kommet.

    Det er den kinesiske TV-kanalen CCTV som fredag får bekreftet at de tre beste i løpet må levere tilbake sine trofeer og tilbakebetale bonuspenger, ifølge NTB.

    Jies kenyanske konkurrent Willy Mnangat sa etter løpet at han hadde latt kineseren vinne, men endret senere forklaringen sin i et nytt intervju.

    Der påsto Mnangat at han hadde vært hare for Jie.

    – Jeg vet ikke hvorfor de skrev navnet mitt på startnummer i stedet for å skrive hare. Jobben min var å sette farten og hjelpe ham til seier, men dessverre nådde han ikke målet sitt som var kinesisk rekord, forklarte Mnangat.

    Det kinesiske friidrettsforbundet uttalte tidligere denne uken at de hadde møttes i sakens anledning. I en en uttalelse er det lovet forbedringer knyttet til idretten i landet. (NTB/NRK)

    jX7yazqefCE
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal