NRK Meny
Normal

Seieren Svindal savner

Aksel Lund Svindal (31) har aldri vunnet i den voldsomme utforløypa i Wengen, og det håper han å gjøre noe med lørdag. Den berømte Lauberhorn-løypa er ett av høydepunktene til den fartsglade delen av alpineliten hvert år.

SKI-WC-MEN-DOWNHILL-TRAINING SKI-WC-MEN-DOWNHILL-TRAINING

Aksel Lund Svindal kaster seg lørdag ut i Lauberhorn-løypa i jakt etter sin første utforseier i Wengen.

Foto: OLIVIER MORIN / Afp

 • Se utfor fra Wengen kl 12.25 på NRK2!

– Det eneste som gjenstår for Aksel, i mine øyne, er at han vinner utforen i både Kitzbühel og Wengen – da er det komplett, uttalte Kjetil André Aamodt før årets sesong.

Kjetil Andre Aamodt

Kjetil André Aamodt mener utforseire i Wengen og Kitzbühel ville gjort merittlisten til Svindal komplett.

Foto: NRK

Aksel Lund Svindal har vunnet det meste. OL-gull fra Vancouver, 25 verdenscupseire, to sammenlagtseire i verdenscupen og fem VM-gull. Men han har aldri vunnet noen av de mektige utforrennene i Wengen eller Kitzbühel. Lørdag kommer en ny mulighet i den vakre, men fryktinngytende, Lauberhorn-løypa, som i 1991 tok livet til den sveitsiske alpinisten Gernot Reinstadler.

Fartsspesialisten mangler fartsklassikerne

Aksel Lund Svindal skrev før fjorårets Wengen-renn at sammen med Kitzbühel er dette den største alpinhelgen i løpet av sesongen, og kaller utforrennet i Wengen både «legendarisk» og «en klassiker».

Fartsspesialisten Svindal har aldri vært i nærheten av å vinne i denne løypa, og står med 12. plass som beste plassering i sine åtte forsøk på å tukte det sveitsiske fjellet.

I årets sesong har Svindal vunnet to utforrenn og kommet på fjerdeplass i de to siste, der Dominik Paris fra Italia og Erik Guay fra Canada har vunnet.

Jevnt i toppen

Lasse Kjus er eneste nordmann som har vunnet utforrennet i Wengen, det gjorde han i 1999 foran fem østerrikere. I årets sesong er det langt flere nasjoner med i toppen av fartsdisiplinene. I sesongens første fire utforrenn har det vært hele ni ulike løpere fra fem ulike nasjoner på pallen.

Svindal er kanskje den største favoritten før rennet, men det er jevnt i toppen i fartsdisplinene. I tillegg er Kjetil Jansrud blant outsiderne etter tredje beste treningstid torsdag og en andreplass fra utforrennet i Val Gardena tidligere i sesongen. I fredagens superkombinert hadde Svindal den desidert raskeste utfortiden, noe som ikke minsker favorittstempelet til fartsfantomet fra Kjeller.

– Jeg kjørte fort i forhold til de utforgutta som startet rundt meg, så jeg får prøve å finne noe av den feelingen i morgen også, uttalte Svindal til NRK etter superkombinasjonen fredag.

– Helt horribelt dårlige forhold

På grunn av massivt snøfall måtte rekkefølgen snus i superkombinasjonen, så de kjørte slalåmen først. Kjetil Jansrud tror at det var en stor fordel å kjøre gjennom løypa i dagens superkombinasjon med de forholdene som nå råder i Wengen.

– Jeg er glad jeg kjørte for det er ganske stor forskjell fra gårsdagens trening til i dag med tanke på forholdene. Så har man en liten fordel i forhold til de som ikke kjørte i dag, sa Jansrud til NRK etter fredagens renn.

Jansrud tror forholdene kan påvirke resultatlista i utforrennet lørdag:

– Nå er det helt horribelt dårlige forhold i utforen, så nå på slutten så er det vanskelig å være god i utforløyper når det slår hele veien.

Sesongens lengste løype

Patrick Järbyn i Wengen

Det berømte Hundschopf-hoppet i Wengen markerer starten på en av de tøffeste utfordringene i alpint: Utforløypa i Wengen.

Foto: PETER KLAUNZER / Ap

Utforløypa i Wengen er kjent for å være blant de aller tøffeste i alpinsirkuset. Den er 4480 meter lang og over en kilometer lengre enn løypene i for eksempel Kitzbühel (3312 m), Bormio (3270 m) og Beaver Creek (2715 m). Dette gjør at vinnertiden havner på rundt to og et halvt minutt, i en svært krevende løype.

Lauberhorn-løypa er i tillegg til lengden kjent for sine lange glidstrekk på toppen før de kaster seg ut for det smale Hundschopf-hoppet. Deretter bærer det inn i den trange Alpeweg-passasjen og inn i Wasserstation der løperne passerer i en tunnell under toglinjen. Titusenvis av tilskuere samles årlig får å se det tradisjonelle utforløpet og TV-bildene er alltid spektakulære.

 • Utforrennet fra Wengen ser du direkte på NRK2 lørdag 12.25.

Siste nytt

 • Messi med mål nummer hundre

  I kveldens 3–1-seier over Olympiakos fikk Lionel Messi æren av å sette inn sitt mesterligamål nummer 100.

  Tre minutter før pause ble Gerard Pique utvist for katalanerne.

  Barcelona leder gruppe D tre poeng foran Juventus som slo Sporting 2-1 i kveld.

  Spain Soccer Champions League
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Bare uavgjort for Atlético Madrid

  Atlético Madrid spilte uavgjort mot Tarik Elyounoussis Qarabag i dagens gruppespillskamp i Mesterligaen.

  Dermed står Atlético, som har nådd finalen i to av de tre siste sesongene, med bare to poeng etter tre kamper. Chelsea leder gruppen foran Roma.

  Azerbaijan Soccer Champions League Kevin Gameiro, Maksim Medvedev
  Foto: Aziz Karimov / AP
 • OL-sjef siktet for korrupsjon

  Carlos Nuzman, sjefen for fjorårets OL i Rio de Janeiro, er formelt siktet for korrupsjon, hvitvasking, skatteunndragelse og kriminell virksomhetsledelse. Nuzman er fra før suspendert fra sine verv i Den internasjonale olympiske komité (IOC).

  Brazil Nuzman Arrested
  Foto: Silvia Izquierdo / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal