Hopp til innhold

Seier og andreplass i verdenscupen, vraket av Skiforbundet: – Fikk ingen begrunnelse

Han fikk sitt internasjonale gjennombrudd i vinter, men det kostet så mye at han vurderte å legge opp. Nå satser Thomas Helland Larsen (24) videre, men uten landslagsplass.

Klæbo og Helland Larsen

BEST BAK KLÆBO: Thomas Helland Larsen inntok verdenseliten på Lillehammer før jul.

Foto: Fredrik Varfjell / Ali Zare

Fristilsprinten under VM i Trondheim i 2025 er det store målet. Da nærmer Thomas Helland Larsen seg 27 år og håper å være på sitt aller beste som langrennssprinter.

Sitt enorme potensial viste han for første gang internasjonalt da han vant sprinten i ungdoms-OL i 2016. I vinter kom gjennombruddet på seniornivå da han ble nummer to i verdenscupen på Lillehammer, kun slått av Johannes Høsflot Klæbo. Under verdenscupen i Dresden vant han lagsprinten sammen med Even Northug.

Men da langrennslandslagene ble presentert mandag, var 24-åringens navn verken på elitelaget i sprint eller rekruttlandslaget.

Torgeir Bjørn

KRITISK: Torgeir Bjørn.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Det får NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn til å reagere.

Han og Even Northug er de som har pustet sprintlandslaget mest i nakken i vinter. Northug får, helt fortjent, plass på elitelaget i sprint. Mens Thomas Helland Larsen, som er nesten like god, står helt uten tilbud fra Skiforbundet. Det er veldig spesielt, sier Bjørn.

– Gjør veldig som de vil

Larsen bekrefter overfor NRK at han aldri hørte noe fra sprintlandslagstrener Arild Monsen.

Jeg er ikke så veldig overrasket. Da jeg ikke engang ble tatt ut på nasjonal kvote til verdenscupen i Drammen, skjønte jeg at jeg ikke var aktuell, sier han.

Noen dager før uttaket kom det imidlertid en telefon fra rekruttlandslagstrener Torstein Drivenes.

Han sa det ikke var plass, forteller Larsen.

Thomas Helland Larsen

FRUSTRERT: Thomas Helland Larsen.

Foto: Snorre Tønset / Snorre Tønset/NRK

Hva var begrunnelsen?

Jeg fikk ingen begrunnelse. Det var enkelt og greit en beskjed om at jeg er rett utafor.

Det syntes Larsen var en overraskende beskjed å få.

Jeg hadde trodd jeg skulle få tilbud om plass på rekruttlandslaget. Samtidig kjenner jeg meg igjen i uttaksprosessen. De gjør veldig som de vil, sier Thomas Helland Larsen til NRK.

Se Torstein Drivenes' forklaring på uttaket lenger ned i saken.

6EyukrqGelI

TIL TOPPS: Thomas Helland Larsen og Even Northug henviste landslagsduoen Håvard Solås Taugbøl og Sindre Bjørnestad Skar til andreplass i lagsprinten i Dresden.

Foto: Daniel Schaefer / AP

– Motarbeidet

Det er nemlig ikke første gang han er uenig i landslagsledelsen vurderinger. Han var skuffet da han verken ble tatt ut eller fikk status som førstereserve til Tour de Ski. Dermed gikk også OL-toget.

Da han ikke engang fikk plass på nasjonal kvote til Drammen, la han ut et følelsesladet innlegg på Instagram. Der skrev han:

«Etter en lang sesong med sportslige oppturer og nedturer har jeg selv fått oppleve hvordan kulturen kommunikasjonen blant ledelsen i Norges Skiforbund har påvirket meg som utøver. Jeg har fått klar beskjed om å ikke lage noe «styr» ut av dette, men nå som flere modige utøvere har vært på banen med sin frustrasjon, ser jeg at det jeg opplever føyer seg inn i et mønster som ikke inviterer til verken kommunikasjon eller motivasjon.»

Etterpå gikk han ikke flere skirenn i vinter.

Jeg fikk covid rett etter Lahti, som de andre. Da jeg ble frisk, var jeg mentalt ferdig med sesongen. Jeg var forsynt og lei. Det ble et voldsomt jag. Jeg føler at jeg ble motarbeidet, i tillegg til at jeg hadde en del sykdom. Mye føltes urettferdig. Så jeg trengte en lang ferie, sier Larsen.

Vurderte å legge opp

Det kunne faktisk ha endt med at han aldri kom tilbake som skiløper.

Det var nære på at jeg la skiene på hylla 1. april. Da fant jeg på noe helt annet og tok meg jobb som snekker. Jeg var veldig usikker på hva jeg skulle gjøre 1. mai. Men nå er jeg gira på å gå på ski igjen, sier Team Norconsult-løperen.

Tror du kritikken mot landslagsledelsen kan ha blitt brukt mot deg i landslagsuttaket?

Sikkert. Jeg vet ikke. Det er så vanskelig å si. Jeg har jo prestert og ikke sagt noe, og likevel blitt urettferdig behandlet også, påpeker han.

Winter Youth Olympic Games

OLYMPISK UNGDOMSMESTER: Thomas Helland Larsen tok gull i ungdoms-OL på Lillehammer i 2016 og drømmer om å gjøre det samme i ski-VM i Trondheim i 2025.

Foto: HANDOUT / Reuters

Langrennssjef Espen Bjervig er imidlertid helt tydelig på at det ikke har hatt noe å si.

Det avviser jeg på det sterkeste, ja. Det gjelder generelt på alt, sier Bjervig.

Han vil ikke kommentere enkeltuttak, men påpeker at det er en grundig prosess som ligger bak. Trenerne for de ulike landslagene kommer med sine innstillinger, de bearbeides av Bjervig – som så leverer en innstilling til langrennskomiteen i Norges Skiforbund.

– Vi tar ut utøvere som har toppresultater og utøvere med utviklingsmuligheter ut fra konkurranseplan og mesterskap kommende sesong, sier Bjervig til NRK.

– Litt for smal

Thomas Helland Larsen har sin klare styrke i sprint fristil. I kommende vinters VM i Planica går sprinten i klassisk. Men i VM i Trondheim to år senere er det sprint i fristil.

Det er det jeg tenker på. Jeg regner med de tar ut et rekruttlag basert på det som skjer litt lenger fram i tid. Jeg føler jeg kommer til å heve meg og tror jeg hadde utviklet meg bedre på et landslag, sier han.

Det er også Torgeir Bjørns poeng.

Han er en av de mest lovende sprinterne i skøytesprint vi har i Norge. Han ville blitt bedre av å matche seg mot Johannes Høsflot Klæbo og Erik Valnes på samlinger, påpeker NRKs langrennsekspert.

Torstein Drivenes

FANT IKKE PLASS: Rekruttlandslagstrener Torstein Drivenes.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Rekruttlandslagstrener Torstein Drivenes er heller ikke uenig i det.

Han har jo en andreplass i verdenscupen, og ut fra det kunne han jo blitt diskutert for et elitelag i sprint også. Men vi er et rekruttlag og må se på helheten. Han blir litt for smal ettersom det kun er i sprint skøyting han har internasjonale resultater, sier Drivenes til NRK.

Han erkjenner at han gjerne skulle hatt 24-åringen med på laget.

Det var to som gikk ut, og da hadde vi plass til to nye. Det var mange godt kvalifiserte utøvere, og han var blant dem. Han hadde ekstreme topprestasjoner, men det ble litt tynt i etterkant av det. Så i sum ble han rangert bak Lars Agnar Hjelmeset og Andreas Fjorden Ree, sier rekruttreneren.

Siste nytt

 • Adressa: Klæbo må stå over store deler av landslagssamlingen

  Johannes Høsflot Klæbo har ennå ikke blitt friskmeldt fra skaden han pådro seg i sommer og kan ikke delta for fullt på langrennslandslagets treninger til uka.

  – Han reiser til Steinkjer tirsdag og blir med på den andre treningsøkta vår da. I tillegg tar han del av den første økta onsdag, før han reiser hjem til Trondheim igjen, sier sprinttrener Arild Monsen til Adresseavisen.

  Søndag skal sprintlandslaget samles i Steinkjer, men Klæbo må stå over deler av samlingen på grunn av skadeproblemene på baksiden av låret. (NTB)

  Landslagssamlin i langrenn
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Reagerer på Haalands Viaplay-rolle: – Grunn til å bli mistenksom

  Erling Braut Haalands rolle som ambassadør for Viaplay får presseveteran Trygve Aas Olsen til å reagere. Viaplay mener det går helt fint.

  Fredag sendte Viaplay ut en pressemelding der det ble klart at Haaland og Viaplay inngår et samarbeid. Det er ikke kjent hva ambassadørrollen til Haaland innebærer konkret, men han blir blant annet trolig å se i Viaplays markedsføring for Premier League.

  Trygve Aas Olsen, mediekritiker og fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk (IJ), er blant dem som mener publikum har grunn til å reagere.

  – Viaplays publikum får grunn til å mistenke Viaplays journalister og kommentatorer for å ville favorisere Haaland på et eller annet vis fordi han har en forretningsmessig tilknytning, sier Olsen til NTB.

  Sportssjef Kristian Oma i Viaplay viser til Viaplays avtale med Formel 1-fører Max Verstappen.

  – Den er kommersiell, og så dekker vi ham etter gjeldende journalistiske prinsipper redaksjonelt. Det er de to sporene som er nødt til å holdes atskilt. Det er egentlig ikke noe hokuspokus i det, forklarer Oma til NTB.

  – Hvis Haaland går ti kamper uten å score, vil det være et akkurat like kritisk blikk fra oss som fra alle andre. Det kan jeg garantere.

  Olsen mener spekulasjoner om inhabilitet allerede har oppstått.

  – Det er en saklig grunn til å bli mistenksom her. Da har Viaplay selv satt seg i en situasjon hvor troverdigheten er svekket, sier Olsen. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Groenewegen spurtet til seier i Arctic Race

  Den nederlandske spurtkanonen Dylan Groenewegen var sterkest i avslutningen og vant 2. etappe av Arctic Race of Norway fredag.

  Groenewegen sikret seieren i en massespurt på den 154,3 kilometer lange etappen fra Mosjøen til Brønnøysund. 29-åringen regnes som feltets sterkeste spurter og levde opp til forventningene.

  Coop-rytteren Johan Ravnøy lå i et brudd som ble tatt igjen med drøyt 10 kilometer igjen til mål da Andreas Leknessund tettet luken opp mot Torghatten.

  Sven Erik Bystrøm prøvde å kjøre fra feltet i nedoverbakkene etter stigningen, men fikk ikke den nødvendige luken til å sikre etappeseier.

  Den franske Cofidis-rytteren Axel Zingle vant torsdagens åpningsetappe, der Edvald Boasson Hagen lå godt an like før mål, men ikke hadde mye å gi på slutten.

  Rittet fortsetter lørdag med en etappe fra Namsos til Skallstugu i Levanger, før avslutningsetappen i Trondheim søndag. (NTB)

  Sykling: Tour de France 2017
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste