Hopp til innhold

Seier og andreplass i verdenscupen, vraket av Skiforbundet: – Fikk ingen begrunnelse

Han fikk sitt internasjonale gjennombrudd i vinter, men det kostet så mye at han vurderte å legge opp. Nå satser Thomas Helland Larsen (24) videre, men uten landslagsplass.

Klæbo og Helland Larsen

BEST BAK KLÆBO: Thomas Helland Larsen inntok verdenseliten på Lillehammer før jul.

Foto: Fredrik Varfjell / Ali Zare

Fristilsprinten under VM i Trondheim i 2025 er det store målet. Da nærmer Thomas Helland Larsen seg 27 år og håper å være på sitt aller beste som langrennssprinter.

Sitt enorme potensial viste han for første gang internasjonalt da han vant sprinten i ungdoms-OL i 2016. I vinter kom gjennombruddet på seniornivå da han ble nummer to i verdenscupen på Lillehammer, kun slått av Johannes Høsflot Klæbo. Under verdenscupen i Dresden vant han lagsprinten sammen med Even Northug.

Men da langrennslandslagene ble presentert mandag, var 24-åringens navn verken på elitelaget i sprint eller rekruttlandslaget.

Torgeir Bjørn

KRITISK: Torgeir Bjørn.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Det får NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn til å reagere.

Han og Even Northug er de som har pustet sprintlandslaget mest i nakken i vinter. Northug får, helt fortjent, plass på elitelaget i sprint. Mens Thomas Helland Larsen, som er nesten like god, står helt uten tilbud fra Skiforbundet. Det er veldig spesielt, sier Bjørn.

– Gjør veldig som de vil

Larsen bekrefter overfor NRK at han aldri hørte noe fra sprintlandslagstrener Arild Monsen.

Jeg er ikke så veldig overrasket. Da jeg ikke engang ble tatt ut på nasjonal kvote til verdenscupen i Drammen, skjønte jeg at jeg ikke var aktuell, sier han.

Noen dager før uttaket kom det imidlertid en telefon fra rekruttlandslagstrener Torstein Drivenes.

Han sa det ikke var plass, forteller Larsen.

Thomas Helland Larsen

FRUSTRERT: Thomas Helland Larsen.

Foto: Snorre Tønset / Snorre Tønset/NRK

Hva var begrunnelsen?

Jeg fikk ingen begrunnelse. Det var enkelt og greit en beskjed om at jeg er rett utafor.

Det syntes Larsen var en overraskende beskjed å få.

Jeg hadde trodd jeg skulle få tilbud om plass på rekruttlandslaget. Samtidig kjenner jeg meg igjen i uttaksprosessen. De gjør veldig som de vil, sier Thomas Helland Larsen til NRK.

Se Torstein Drivenes' forklaring på uttaket lenger ned i saken.

6EyukrqGelI

TIL TOPPS: Thomas Helland Larsen og Even Northug henviste landslagsduoen Håvard Solås Taugbøl og Sindre Bjørnestad Skar til andreplass i lagsprinten i Dresden.

Foto: Daniel Schaefer / AP

– Motarbeidet

Det er nemlig ikke første gang han er uenig i landslagsledelsen vurderinger. Han var skuffet da han verken ble tatt ut eller fikk status som førstereserve til Tour de Ski. Dermed gikk også OL-toget.

Da han ikke engang fikk plass på nasjonal kvote til Drammen, la han ut et følelsesladet innlegg på Instagram. Der skrev han:

«Etter en lang sesong med sportslige oppturer og nedturer har jeg selv fått oppleve hvordan kulturen kommunikasjonen blant ledelsen i Norges Skiforbund har påvirket meg som utøver. Jeg har fått klar beskjed om å ikke lage noe «styr» ut av dette, men nå som flere modige utøvere har vært på banen med sin frustrasjon, ser jeg at det jeg opplever føyer seg inn i et mønster som ikke inviterer til verken kommunikasjon eller motivasjon.»

Etterpå gikk han ikke flere skirenn i vinter.

Jeg fikk covid rett etter Lahti, som de andre. Da jeg ble frisk, var jeg mentalt ferdig med sesongen. Jeg var forsynt og lei. Det ble et voldsomt jag. Jeg føler at jeg ble motarbeidet, i tillegg til at jeg hadde en del sykdom. Mye føltes urettferdig. Så jeg trengte en lang ferie, sier Larsen.

Vurderte å legge opp

Det kunne faktisk ha endt med at han aldri kom tilbake som skiløper.

Det var nære på at jeg la skiene på hylla 1. april. Da fant jeg på noe helt annet og tok meg jobb som snekker. Jeg var veldig usikker på hva jeg skulle gjøre 1. mai. Men nå er jeg gira på å gå på ski igjen, sier Team Norconsult-løperen.

Tror du kritikken mot landslagsledelsen kan ha blitt brukt mot deg i landslagsuttaket?

Sikkert. Jeg vet ikke. Det er så vanskelig å si. Jeg har jo prestert og ikke sagt noe, og likevel blitt urettferdig behandlet også, påpeker han.

Winter Youth Olympic Games

OLYMPISK UNGDOMSMESTER: Thomas Helland Larsen tok gull i ungdoms-OL på Lillehammer i 2016 og drømmer om å gjøre det samme i ski-VM i Trondheim i 2025.

Foto: HANDOUT / Reuters

Langrennssjef Espen Bjervig er imidlertid helt tydelig på at det ikke har hatt noe å si.

Det avviser jeg på det sterkeste, ja. Det gjelder generelt på alt, sier Bjervig.

Han vil ikke kommentere enkeltuttak, men påpeker at det er en grundig prosess som ligger bak. Trenerne for de ulike landslagene kommer med sine innstillinger, de bearbeides av Bjervig – som så leverer en innstilling til langrennskomiteen i Norges Skiforbund.

– Vi tar ut utøvere som har toppresultater og utøvere med utviklingsmuligheter ut fra konkurranseplan og mesterskap kommende sesong, sier Bjervig til NRK.

– Litt for smal

Thomas Helland Larsen har sin klare styrke i sprint fristil. I kommende vinters VM i Planica går sprinten i klassisk. Men i VM i Trondheim to år senere er det sprint i fristil.

Det er det jeg tenker på. Jeg regner med de tar ut et rekruttlag basert på det som skjer litt lenger fram i tid. Jeg føler jeg kommer til å heve meg og tror jeg hadde utviklet meg bedre på et landslag, sier han.

Det er også Torgeir Bjørns poeng.

Han er en av de mest lovende sprinterne i skøytesprint vi har i Norge. Han ville blitt bedre av å matche seg mot Johannes Høsflot Klæbo og Erik Valnes på samlinger, påpeker NRKs langrennsekspert.

Torstein Drivenes

FANT IKKE PLASS: Rekruttlandslagstrener Torstein Drivenes.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Rekruttlandslagstrener Torstein Drivenes er heller ikke uenig i det.

Han har jo en andreplass i verdenscupen, og ut fra det kunne han jo blitt diskutert for et elitelag i sprint også. Men vi er et rekruttlag og må se på helheten. Han blir litt for smal ettersom det kun er i sprint skøyting han har internasjonale resultater, sier Drivenes til NRK.

Han erkjenner at han gjerne skulle hatt 24-åringen med på laget.

Det var to som gikk ut, og da hadde vi plass til to nye. Det var mange godt kvalifiserte utøvere, og han var blant dem. Han hadde ekstreme topprestasjoner, men det ble litt tynt i etterkant av det. Så i sum ble han rangert bak Lars Agnar Hjelmeset og Andreas Fjorden Ree, sier rekruttreneren.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal