NRK Meny
Normal

Seeberg om russisk dopingerkjennelse: – Et positivt signal i elendigheten

Russiske antidopingmyndigheter skal for første gang ha erkjent systematisk doping i russisk idrett. Det kan være starten på en ordentlig opprydning, håper Sverre Seeberg.

Sverre Seeberg

HÅPER PÅ OPPRYDNING: Fis-visepresident Sverre Seeberg håper den russiske dopingerkjennelsen etterfølges av at de tar tak i problemet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Onsdag morgen erkjente russiske antidopingmyndigheter for første gang at det har foregått systematisk doping i russisk idrett, før de snudde og sa at uttalelsene var forvrengt.

Nå kan den virkelige jobben med å rydde opp i russisk idrett begynne, mener Sverre Seeberg, visepresident i Det internasjonale skiforbundet, Fis.

– I denne elendigheten her, er dette et positivt signal, for jeg tror dette kan være begynnelsen til at man tar ordentlig tak i det, sa han til NRK, før det ble klart at de russiske dopingmyndigheter bestrider sjefens uttalelser..

NRK har vært i kontakt med Det russiske idrettsdepartementet. De ønsker ikke å kommentere saken.

Håper på opprydning

– Det var en institusjonell sammensvergelse, sier Anna Antseliovitsj til New York Times.

Onsdag ettermiddag skriver derimot Rusada i en pressemelding at Antseliovitsjs uttalelser til New York Times er forvrengt og tatt ut av sammenheng. Rusada kan verken bekrefte eller avkrefte at det har vært en «institusjonell sammensvergelse».

Innrømmelsen fra den fungerende sjefen for Russlands antidopingbyrå (Rusada) kom drøyt tre uker etter at den endelige McLaren-rapporten ble offentliggjort. Der kom det fram flere detaljer om massivt bruk av doping innen russisk idrett mellom 2011 og 2015.

Rapporten konkluderte med at flere enn 1000 russiske utøvere spredt over 30 ulike idretter deltok i et systematisk dopingprogram. Flere medaljevinnere i London- og Sotsji-OL er blant de omtalte.

Inggard Lereim

TVILER: Lege og dopingjeger Inggard Lereim tror ikke på at russiske myndigheter ikke har vært involvert.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Med McLaren-rapporten som bakteppe komme ikke Rusadas erkjennelser som noen overraskelse på Seeberg.

– Jeg er ikke veldig overrasket, men på en annen side er det også positivt at noen erkjenner det som har skjedd. Det tror jeg kan være et godt utgangspunkt for en storstilt opprydningsaksjon, sier han.

Tviler på statlig uskyld

Antseliovitsj sier til New York Times at dopingen i russisk idrett har vært systematisk, men at den ikke har vært statlig kontrollert. Det finnes ikke bevis for at regjeringen var involvert, mener hun.

Det argumentet kjøper ikke lege og dopingjeger Inggard Lereim.

– Med bakgrunn i de realiteter McLaren-rapporten har påvist, kjøper jeg ikke den at det ikke har vært noe politiske myndigheter inne i bildet. Når vi tenker hva som er påvist av juks fra sentralt hold under prøvetakingen eller oppbevaringen av prøvene under Sotsji-OL, er det klare indisier på at det har vært sentrale elementer inne og styrt det hele, sier han til NRK.

Lereim håper likevel at innrømmelsen er et første steg på veien mot en grundigere opprydning.

– Det kan gjøre det lettere å få gjennomslag hos dem som styrer i Russland. Gjennomslag for et ærlig antidopingarbeid. Det er kanskje en optimistisk vurdering, men det er i hvert fall bedre enn ingen innrømmelse, sier han.

Siste nytt

 • Matip går glipp av Sevilla-kampen

  Liverpools Joel Matip spiller ikke tirsdagens mesterligakamp mot Sevilla på grunn av lårtrøbbel.

  26-åringen spilte ikke da Liverpool slo Southampton 3-0 i serien lørdag. Nå bekrefter manager Jürgen Klopp at han er ute mot spanjolene, melder BBC.

  Joel Matip
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • Sky Sports: Bud på Newcastle

  Forretningskvinnen Amanda Staveley (44) skal ha lagt inn et bud på 300 millioner pund for Premier League-klubben Newcastle. PCP Capital Partners, firmaet til den engelske finanskvinnen, la inn budet i slutten av forrige uke, ifølge Sky Sports.

  Newcastle-supporter
  Foto: Alex Morton / Reuters
 • Ingen endringer i hopptroppen

  Norge stiller med de samme hopperne til helgens verdenscuprenn i Finland som sist helg, i følge NTB. Det er Daniel-André Tande, Halvor Granerud, Andreas Stjernen, Johann Forfang, Robert Johansson og Anders Fannemel.

  Daniel Andre Tande
  Foto: Alik Keplicz / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal