Hopp til innhold

Seeberg om russisk dopingerkjennelse: – Et positivt signal i elendigheten

Russiske antidopingmyndigheter skal for første gang ha erkjent systematisk doping i russisk idrett. Det kan være starten på en ordentlig opprydning, håper Sverre Seeberg.

Sverre Seeberg

HÅPER PÅ OPPRYDNING: Fis-visepresident Sverre Seeberg håper den russiske dopingerkjennelsen etterfølges av at de tar tak i problemet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Onsdag morgen erkjente russiske antidopingmyndigheter for første gang at det har foregått systematisk doping i russisk idrett, før de snudde og sa at uttalelsene var forvrengt.

Nå kan den virkelige jobben med å rydde opp i russisk idrett begynne, mener Sverre Seeberg, visepresident i Det internasjonale skiforbundet, Fis.

– I denne elendigheten her, er dette et positivt signal, for jeg tror dette kan være begynnelsen til at man tar ordentlig tak i det, sa han til NRK, før det ble klart at de russiske dopingmyndigheter bestrider sjefens uttalelser..

NRK har vært i kontakt med Det russiske idrettsdepartementet. De ønsker ikke å kommentere saken.

Håper på opprydning

– Det var en institusjonell sammensvergelse, sier Anna Antseliovitsj til New York Times.

Onsdag ettermiddag skriver derimot Rusada i en pressemelding at Antseliovitsjs uttalelser til New York Times er forvrengt og tatt ut av sammenheng. Rusada kan verken bekrefte eller avkrefte at det har vært en «institusjonell sammensvergelse».

Innrømmelsen fra den fungerende sjefen for Russlands antidopingbyrå (Rusada) kom drøyt tre uker etter at den endelige McLaren-rapporten ble offentliggjort. Der kom det fram flere detaljer om massivt bruk av doping innen russisk idrett mellom 2011 og 2015.

Rapporten konkluderte med at flere enn 1000 russiske utøvere spredt over 30 ulike idretter deltok i et systematisk dopingprogram. Flere medaljevinnere i London- og Sotsji-OL er blant de omtalte.

Inggard Lereim

TVILER: Lege og dopingjeger Inggard Lereim tror ikke på at russiske myndigheter ikke har vært involvert.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Med McLaren-rapporten som bakteppe komme ikke Rusadas erkjennelser som noen overraskelse på Seeberg.

– Jeg er ikke veldig overrasket, men på en annen side er det også positivt at noen erkjenner det som har skjedd. Det tror jeg kan være et godt utgangspunkt for en storstilt opprydningsaksjon, sier han.

Tviler på statlig uskyld

Antseliovitsj sier til New York Times at dopingen i russisk idrett har vært systematisk, men at den ikke har vært statlig kontrollert. Det finnes ikke bevis for at regjeringen var involvert, mener hun.

Det argumentet kjøper ikke lege og dopingjeger Inggard Lereim.

– Med bakgrunn i de realiteter McLaren-rapporten har påvist, kjøper jeg ikke den at det ikke har vært noe politiske myndigheter inne i bildet. Når vi tenker hva som er påvist av juks fra sentralt hold under prøvetakingen eller oppbevaringen av prøvene under Sotsji-OL, er det klare indisier på at det har vært sentrale elementer inne og styrt det hele, sier han til NRK.

Lereim håper likevel at innrømmelsen er et første steg på veien mot en grundigere opprydning.

– Det kan gjøre det lettere å få gjennomslag hos dem som styrer i Russland. Gjennomslag for et ærlig antidopingarbeid. Det er kanskje en optimistisk vurdering, men det er i hvert fall bedre enn ingen innrømmelse, sier han.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal