NRK Meny
Normal

Slik mener de dommeren sendte fotballen «tilbake til steinalderen»

FORTALEZA/OSLO (NRK.no): Se klippene som gjorde at publikum raste mot dommeren i kampen mellom Brasil og Colombia. Her kan du gjøre opp din egen mening.

Jame Rodriguez blir taklet

Se en sammenfatning av de mange hendelsene i kampen som fikk publikum og eksperter til å rase mot dommeren.

Carbella stående over Neymar

Carballo stående over Neymar

Foto: FABRIZIO BENSCH / Afp

Mistet dommeren kontrollen i kampen? Legg igjen din kommentar i bunnen av artikkelen.

– Takk til dommer Carlos Velasco Carballo for å sette fotballen tilbake til steinalderen, skrev den kjente sportsreporteren og forfatteren Patrick Barclay.

Neymars skade ble det store samtaleemnet etter fredagens kvartfinale mellom Brasil og Colombia. Da han måtte forlate banen med en brukket ryggvirvel uten at dommeren reagerte lurte mange på hvor det hadde gått galt.

I videovinduet over kan man selv se hvordan kampen var preget av en rekke dueller, taklinger og etterslengere som dommeren ikke reagerte nok på til å gi gult.

Den eneste av forseelsene i klippet over som gir gult kort var James Rodríguez som taklet Hulk 2.25 ut i klippet.

– Jeg synes dommeren hadde stor påvirkning på kampen, men slik er det. Vi må se framover, sa James Rodríguez etter kampen.

Han scoret Colombias mål og var også offer for mange forseelser i kampen. Han fikk i tillegg et gult kort for en takling – en av to taklinger i kampen som ga gult.

– FIFA er medansvarlig for Neymars uhell

Urs Meier er tidligere FIFA-dommer og har dømt mesterligafinale og semifinaler i VM. Han mener at dommerne ikke slår hardt nok ned i årets VM.

– Dommerne ser gjennom fingrene for ofte og tar heller ikke fram kort fra brystlommen, sier Meier.

Også FIFA får gjennomgå når den tidligere dommeren mener at man må diskutere om dette er riktig vei å gå. Han reagerer også på at det ble blåst hele 54 frispark, men bare fire gule kort.

– FIFA (Det internasjonale fotballforbundet) er medansvarlig for Neymars uhell. Fotballen i dette VM-et er blitt for fysisk, og det skal for mye til for at det skal bli gitt gult kort. Spillerne sparker, holder, river og klager. Grensene blir overskredet, skriver Urs Meier på Focus Online, ifølge NTB.

– Dommeren møtte ikke opp

Dommer Carlos Velasco Carballo er utdannet ingeniør fra Madrid, men klarte ikke opprette nok kontroll over kampen. Det skulle gå 64 minutter før det første gule kortet. Det gikk til Thiago Silva som blokkerte et utspark fra keeper.

Sports Illustrated talte 40 frispark før dommeren til slutt ga det gule. Den anerkjente sportsskribenten Grant Wahl kåret kampen til den verst dømte kampen i hele VM. Noe som sier sitt etter en åpning der flere kamper ble preget av tvilsomme dommeravgjørelser.

Laster Twitter-innhold

Også Colombia var til tider svært misfornøyde med kamplederen. Monaco-spissen Radamel Falcao, som måtte bli hjemme på grunn av skade, fyrte av denne syrlige meldingen:

– Til neste kamp: Husk å ta kontakt med dommeren, som ikke møtte opp i dag, skrev stjernespissen, ifølge Yahoo Sports.

– Neymar er blitt jaget

Etter kampen var ikke Brasils trener Luiz Felipe Scolari nådig mot dommerstanden som ikke beskyttet stjernespilleren hans.

– Neymar er blitt jaget i tre kamper. Vi visste det ville skje, sa Scolari. Det sa han før han hadde fått beskjeden om at Neymar var ute av VM.

– Han er blitt systematisk jaktet fra dag én. Du så det tidlig mot Colombia også. Og etter overfallet blir det ikke engang gult kort. Jeg fatter det ikke. Det må være lov å lure på om han glemte kortstokken igjen i garderoben, sier Walter de Mattos, som dekker VM for den brasilianske sportsavisen Lance!

Saken fortsetter under videoklippet.

Neymar må ut med skade

Her er taklingen som sender Neymar ut av VM.

Men han som faktisk skadet superstjernen var lei seg etter kampen.

– Jeg tenkte ikke på å skade ham. Det var en vanlig duell. Jeg prøvde å dekke ham. Ute på banen forsvarer jeg mitt lands farger, og jeg regnet ikke med at han ville brekke en ryggvirvel. Jeg håper det ikke er alvorlig. La oss be til Gud, sa Zuniga etter kampen.

Men Brasils stjerner forsøkte å ta med seg nyheten om Neymars skade og bruke det til noe positivt.

– Denne situasjonen kan kanskje forandre oss, la oss vinne VM for Neymar. Dette kan samle laget enda mer, sa Thiago Silva etter kampen.

Tirsdag møter de Tyskland i semifinalen.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Lorentzen møter Verweij

  Trekningen for herrenes 1000 meter på skøyter er gjort, og Håvard Lorentzen går mot nederlandske Koen Verweij i tredje siste par. Lorentzen starter og avslutter med indresving.

  Storfavoritt Kjeld Nius går i siste par, og går mot Mika Poutala.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skøyter menn 500 m.
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Emil Iversen går femmila

  Emil Iversen er tatt ut som fjerde mann på det norske laget til lørdagens 50 km i Pyeongchang, etter at Johannes Høsflot Klæbo trakk seg fra avslutningsdistansen. Iversen går sammen med Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund og Niklas Dyrhaug.

  Iversen
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • USAs kvinner tok hockeygullet

  Finalen i ishockeyturneringen for kvinner ble en neglebitende affære mellom Canada og USA. Kampen endte 2–2 etter full tid, og kampen gikk til straffeslag.

  Der var USAs Jocelyne Lamoureux-Davidson eneste målscorer, og hun sikret USA OL-gull.

  USA
  Foto: Ed Jones / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Kombinert langrenn, stafett
OL i Pyeongchang: Skiskyting, stafett kvinner
OL i Pyeongchang
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin