Se sykkel-VMs historie på NRK.no

Dag Otto Lauritzen ledet opp Ryenbergveien på siste runde under VM i Oslo i 1993. (Foto: NRK)

Knut Knutsen veltet fra gullet i 1979, Dag Otto Lauritzen rykket i den siste bakken i Oslo-VM i 1993 og spanske Oscar Freire har tatt tre VM-titler i fellesstart. På NRK.no kan du oppleve de store øyeblikkene fra sykkel-VMs historie en gang til.

Av:

Kristian Elster

Alle landeveisritt i sykkel-VM har hatt sin dramatiske historie og i flere av dem har nordmenn vært i hovedrollen.

En ung Thor Hushovd på pallen etter U23-gullet på tempo i 1998. (Foto: AP/Scanpix)

Hvem husker ikke da en Knut Knutsen i kjempeform kanskje veltet fra gullet i nederlandske Valkenburg i 1979, eller da Dag Otto Lauritzen rykket opp Ryenbergveien på den siste runden i 1993-VM?

Nett-TV: Knut Knutsen veltet fra triumf

Nett-TV: Nesten for Dag Otto i 1993

Nett-TV: Tempogull til Hushovd

Nett-TV: Norske lenge med i 1988

Nett-TV: Super-Mario vant etter norsk velt

Legendene

VM-historien har mer enn sin tilmålte andel legender.

Franske Bernard Hinault vant tidenes hardeste hardeste VM på hjemmebane i 1980.

Andreas Kristiansen (Foto: Norges Friidrettsforbund)

Nederlandske Joop Zoetemelk var nesten 39 år da han vant gull i 1985 og spanske Oscar Freire er den største av dem alle med sine tre VM-gull.

Sensasjonene

Sykkel-VM har også sine store sensasjoner.

Sveitsiske Oscar Camenzind vant knapt et løp i karrieren, men i Valkenburg i 1998 var det ingen tvil.

To år senere var det Latvias tur til å sjokkere sykkelverdenen.

I fjor gikk VM i Madrid og der gikk favoritten Tom Boonen til topps.

Nett-TV: Sveitsisk sensasjon i 1998-VM

Nett-TV: Latvisk spurttriumf i 2000

Nett-TV: Boonen vant i fjor