Hopp til innhold

Se skistjernenes første TV-opptreden

FALUN/OSLO (NRK): I ettertid har de fått både medietrening og mesterskapserfaring, men en gang var også VM-utøverne unge og uerfarne.

kombi

GJETT HVEM?: NRK møtte flere av dagens VM-utøvere allerede mens de var barn og tenåringer.

– Første gang jeg var på TV var under verdenscupdebuten min på Lillehammer i 2009. Det var noe av det verste jeg har gjort. Ser jeg på det i ettertid, så var ikke det noe stort øyeblikk. Jeg hadde ikke lært meg noen prinsipper og gjorde alt feil, sier Anders Fannemel (23).

  • Se alle videoene lengre nede i artikkelen!
Petter Northug presse

Petter Northug jr. er omsvermet av pressefolk hver eneste gang han viser seg under ski-VM. Her etter fellesstarten.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Skihopperen, som nylig satte verdensrekord i skiflyving, var 18 år og fryktelig nervøs. I ettertid har han fått en god del mer medietrening, selv om han ikke anser seg som noen ekspert.

– Det blir ikke noe bedre med erfaring, sier han og ler.

I denne artikkelen har vi gravd i NRK-arkivet og lagt inn det eldste klippet vi kunne finne med de norske VM-utøverne. Det viser en tidvis enorm utvikling i hvordan utøverne fremstår.

Det er alt fra Martin Johnsrud Sundby med en tilsynelatende stor dose selvtillit allerede tidlig i tenårene, Anders Gløersen som TV-debuterte i bar overkropp og Petter Northug som havnet i klinsj med det etablerte skimiljøet allerede i NRK-debuten.

Nervøs Bjørgen

Espen Graff

Espen Graff mener mange norske utøvere prøver å ta etter Marit Bjørgens måte å takle medieoppstyret på.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Under VM i Falun er 120 norske pressefolk til stede – i tillegg omkring 80 NRK-ansatte som bidrar i TV-produksjonen.

Som kommunikasjonssjef er Espen Graff en av dem som lærer utøverne hvordan de skal håndtere all medieoppmerksomheten. Han var tidligere blant annet programleder i NRK Sport, og har derfor intervjuet mange som senere skulle vise seg å bli kjente idrettspersonligheter.

– Jeg husker godt Marit Bjørgens første tv-opptreden. Hun var veldig nervøs. Mye har forandret seg siden den gang. Nå er hun så trygg og dyktig at ingen spørsmål er farlige. Hun er den de andre ser opp til også når det gjelder hvordan hun svarer journalister, sier han.

Se videoklippene under.

Langrennsherrene:

Reportasje fra 21.01.2006.

Den eldste Petter Northug-reportasjen vi fant, var fra NM i 2006. Da var han 20 år, og hadde nettopp vunnet sitt første NM-gull. Dette skulle vise seg å bli starten på den store karrieren.

Martin Johnsrud Sundby gikk første etappe for Oslo 1 under ungdomsstafetten i langrenn i Holmenkollen. Oslo 1 vant. Datoen ror stafetten er 21.03.1999.

Martin Johnsrud Sundby var ikke gamle karen første gang han var på tv. Da hadde han og hans Røa akkurat vunnet Ungdomsstafetten. En fornøyd Sundby fortalte NRK at han aldri hadde gått en tøffere løype. Det spørs om den uttalelsen står ved lag i dag.

Niklas Dyrhaug var med i Norge Rundt som ble sendt 01.09.2006.

Første gang vi møtte Niklas Dyrhaug, var vi langt fra langrennssporet. I denne reportasjen kommer det først og fremst frem at han er glad i dyr.

Her er en av de første reportasjene NRK lagde på Tomas Northug. Reportasjen er fra 12.11.2009.

Lillebror Tomas Northug møtte vi første gang da han var 19 år. Han er 24 år i dag.

Reportasje fra 23.03.2011.

Finn-Hågen Krogh kom inn i langrennseliten som en komet i 2011. Her intervjues han etter å ha blitt nummer to sammenlagt i den avsluttende helgen i verdenscupen – også den ble arrangert i Falun, hvor det nå er VM.

Dette er en av de første gangene Anders Gløersen blir intervjuet av NRK. Datoen var 22.07.2007.

Anders Gløersen var en av flere som deltok på brødrene Auklands ski-Idol. Han ble løftet frem som et stort talent, og det har han jo senere levd opp til.

Dette er en av de første gangene NRK lagde reportasje på Sjur Røthe. Reportasjen er fra 23.04.2010.

Sjur Røthe droppet å være en del av U23-landslaget og ville heller gå for privatlag. Det litt uventede valget lagde NRK reportasje på. Røthe er i dag på landslaget.

Reportasje fra 23.01.2011.

23. januar 2011 vant Eirik Brandsdal sin første verdenscupseier i sprint.

Reportasjen er fra 04.01.2006.

Vi lagde reportasje på Ola Vigen Hattestad før OL-debuten hans i Torino i 2006. Han var 23 år gammel.

Didrik Tønseth.

Didrik Tønseth møtte vi også for første gang under en av brødrene Auklands talentsamlinger i Tønsberg.

Reportasjen er fra 24.11.2013.

Sondre Turvoll Fossli er det ikke lenge siden vi ble kjent med. Senest i fjor høst lagde vi denne reportasjen på VM-reserven.

Langrennsdamene:

Reportasje fra 14.01.2001.

Marit Bjørgen ble vi kjent med i år 2000. Hun hadde gjort det bra i Skandinavisk Cup, men tenkte ikke på VM i Lahti, uttalte hun. Hun skulle senere få sin VM-debut i nettopp Lahti i 2001, men tok ikke medaljer der.

Reportasje fra 11.12.2006.

I 2006 begynte man å se konturene av skiløperen Therese Johaug skulle bli. Reportasjen handler om at Bjørgen mener Johaug burde få debutere i verdenscupen, mens Johaug selv uttaler at hun "tror nok hun får sjansen senere".

Kristin Størmer Steira

Dette innslaget lagde vi i forbindelse med Kristin Størmer Steiras VM-debut i 2003.

Reportasjen er fra 21.07.2011.

Heidi Weng har i flere år vært Norges råeste i motbakkeløp. Det var også i den anledningen vi møtte henne en av de første gangene.

'

Reportasje fra 21.01.2007.

Da Astrid Uhrenholdt Jacobsen slo Bjørgen på sprinten i NM i 2007, fikk vi og de fleste andre virkelig øynene opp for hun som senere samme år skulle bli verdensmester på samme distanse.

Reportasje fra 29.11.2008.

Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg debuterte i mesterskap i 2009, da de var 18 år gamle. De måtte ikke bare bryne seg på mesterskapsnerver, de ble også utfordret av en NRK-reporter i det spøkefulle hjørnet – noe du kan se mot slutten av dette klippet.

Martine Ek Hagen

En 20 år gammel Martine Ek Hagen intervjues før hun skal gå sin første stafett for damelaget i 2012.

Intervju fra 18.03.2007.

Celine Brun-Lie møtte vi første gang på hennes 19-årsdag.

Dette er en av første gangene Kari Vikhagen Gjeitnes ble intervjuet av NRK. Laget 06.12.2009.

Kari Vikhagen Gjeitnes har vært i langrennstoppen i mange år, selv om hun ikke helt har etablert seg på landslaget. Hun ble verdensmester i sprint for junior i 2005.

Kombinertgutta:

Reportasje fra 18.12.2011.

I 2011 tok en 20 år gammel Jørgen Graabak sin første pallplass i verdenscupen.

Intervju etter kombinertrennet i Liberec den 28.02.2009.

Mikko Kokslien kom inn i kombinerttoppen i 2009.

Intervju fra 18.02.2005.

I 2005 deltok Magnus Moan i sitt første mesterskap.

Reportasje fra 02.11.2011.

En av de første gangene vi lagde en lengre reportasje på Magnus Krog var vi med både på fisketur og utholdenhetstest.

Intervju fra 22.02.2009.

En 26 år gammel Jan Schmid går inn til sølv i 2009-VM.

Hoppgutta:

Her kan du se en av Anders Fannemels første TV-opptredener på NRK. Reportasjen er fra 05.12.2009.

Her er intervjuet Anders Fannemel synes er fryktelig å se i dag. Han var bare 17 år gammel da han fikk sin verdenscupdebut.

Dette er en av de første reportasjene NRK lagde på Rune Velta.

I 2010/2011 debuterte Rune Velta i Hoppuka. Nå er han blitt verdensmester.

Dette er en av de første gangene Anders Jacobsen var med i en NRK-reportasje som er fra 01.10.2006.

Anders Jacobsen møtte vi første gang da han var helt fersk på landslaget. Han har senere jobbet som ekspert i NRK, i det året han tok seg en pause fra hoppsporten. – Jeg har aldri hatt problemer med å være på tv, sier han i dag.

Dette er en av de første NRK-reportasjene Anders Bardal var med i. Den er fra 02.02.2002.

I 2002 var 20 år gamle Anders Bardal læregutt på landslaget, men han knuste lagkameratene i NM.

Hoppdamene:

Intervju fra 08.03.2005.

Gyda Enger var offensiv allerede hun gikk i sjetteklasse på barneskolen.

Intervju fra 30.01.2009.

Maren Lundby utmerket seg tidlig. Både hoppeliten og NRK fikk øynene opp for henne allerede da hun var 11–12 år gammel, men den første reportasjen vi finner er fra året hun fylte 14 år. Det var også samme år som hun fikk sin VM-debut.

Intervju fra 07.03.2004.

Line Jahr har mottatt likestillingspris for sitt arbeid for at kvinnene skulle få hoppe skiflyvning. I 2004 fikk en 20 år gammel Jahr drømmen oppfylt. Hun landet på 155 meter i Vikersund, stedet hun kommer fra.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Mistet det etter mareritt­minutter: – Har åpenbart et problem

Tre røde kort, straffespark og vakre scoringer. Kvartfinalen mellom Barcelona og PSG ble akkurat like ellevill som man kunne drømme om.

Siste nytt

  • Ryersons Dortmund til semifinalen: Snudde ellevill kamp på tre minutter

    Julian Ryerson startet for Dortmund mot Atlético Madrid da en plass i Mesterligaens semifinaler sto på spill.

    Og det startet så bra for den norske landslagsbacken og lagkameratene. Dortmund var det førende laget gjennom første omgang, og straffet de spanske gjestene ved to anledninger.

    Først da Julian Brandt banket til fra spiss vinkel, og fem minutter senere da Ian Maatsen kopierte tyskeren med en markkryper fra samme sted.

    Kort tid ut i andre omgang reduserte imidlertid Atletico etter et selvmål fra Mats Hummels. Den første kampen i Madrid endte 2–1 til Diego Simeones menn og dermed var lagene likt med 3–3 sammenlagt.

    Atletico presset på for mer midtveis i andre omgang Etter litt klabb og babb i feltet fikk Ángel Correa banket ballen via tverrliggeren og inn, og plutselig var det spanjolene som nærmet seg semifinale.

    Ryerson og co. nektet imidlertid å gi seg, og i løpet av tre magiske minutter klarte de å snu kampen nok en gang. Først stanget Niclas Füllkrug på vakkert vis ballen stolpen inn, så i det 74. minutt hamret Marcel Sabitzer ballen i hjørnet.

    Det ble kampens siste mål. 5–4 sammenlagt til Dortmund som møter PSG i semifinalen.

    – Det er kjempegøy for Norge med Ryerson i en semifinale i Mesterligaen. Det er helt rått at vi har spillere som spiller på det aller høyeste nivået. Det er virkelig noe å være stolt av, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

    Germany Soccer Champions League
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Kronprinsesse Mette-Marit fikk se Norge knuse Storbritannia

    Norge har fått en god start på VM i parahockey på hjemmebane i Skien.

    Tirsdag vant de norske iskrigerne hele 18-0 over Storbritannia med kronprinsesse Mette-Marit på tribunen.

    I mandagens åpningskamp slo Norge til med 25-0 over Frankrike.

    Nå venter Kasakhstan, Sverige og til slutt Tyskland. Målet er å rykke opp til A-VM.

    Kronprinsessen delte ut bestemannspremiene etter kampslutt.

    B-VM-paraHockey-Norge-England-Mette-Marit
    Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK
  • KFUM-tapte etter omdiskutert scoring

    Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

    I forkant av Herman Stengels 2-0-scoring mente KFUM at de burde fått frispark da Godsets Logi Tómasson hadde en «høy fot» i duellen med KFUM-stopper Momodou Lion Njie, som gikk inn i duellen med hodet.

    – Jeg tør ikke å gå inn ordentlig med hodet når foten hans er såpass høy, men det er tydeligvis lov, sa KFUMs Momodou Lion Njie til TV 2 i pausen.

    KFUM-trener Johannes Moesgaard var ikke like bestemt.

    – Ja, det er høyt spark. Men i pausen sa jeg at han må ofre tennene og ta den i ansiktet, for da blåser dommeren. Hvis ikke får vi ikke noe. Vi kan ikke trekke oss slik som det. Jeg trenger mer hjerte og sjel enn det, sa Moesgaard om situasjonen til TV 2 i pausen.

    Strømsgodset tok ledelsen allerede etter seks minutter. Eirik Ulland Andersen scoret etter et nydelig angrep.

    KFUM styrte det meste av spillet i førsteomgang, men uten å skape de største sjansene.

    I stedet var det Strømsgodset som var effektive. Da Herman Stengel scoret 2-0 målet like før pause.

    Etter pause fikk KFUM reduseringen. Midtbanespiller Simen Hestnes viste frem skuddfoten og klinket ballen i lengste hjørne fra 15-meter. Dermed stod det 2-1.

    Hjemmelaget fortsatte å presse på etter scoringer og skapte flere store muligheter, men nok en gang var det bortelaget som scoret mot spillets gang da Stengel fastslo resultatet til 3-1.

    KFUM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal