Hopp til innhold

Se så nervøs Carlsen var under VM

LONDON/OSLO (NRK): På Skavlan avslører Magnus Carlsen (23) at han skalv så mye på hånden under det andre VM-partiet at han mistet den første brikken.

Magnus Carlsen er gjest hos Fredrik Skavlan og forklarer hvor nervøs han var i de første partiene i VM.

Magnus Carlsen forteller om nervøsiteten under VM i India. Skavlan ser du på NRK 1 klokken 21.25 fredag kveld.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen kunne sprette champagnen etter å ha vunnet «Årets navn», «Utøvernes pris» og «Åpen klasse» under Idrettsgallaen 2014 i Oslo Spektrum tidligere i januar.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Jeg var så nervøs at jeg nesten ikke klarte å sette brikkene på riktig felt. Hvis du ser på videoen fra starten, ser du at jeg nesten mister brikken fordi jeg skjelver, fortalte Magnus Carlsen til Fredrik Skavlan i London denne uken.

VM-mesteren har også tidligere snakket om den enorme nervøsiteten, blant annet i et Aftenposten-intervju, men hos Skavlan forklarte han at skjelvingen på hånden var så heftig at en brikke falt.

– Jeg var fryktelig nervøs på starten, helt frem til tredje partiet egentlig. Ikke minst i andre partiet da jeg skulle bruke en ganske ny åpning for meg.

Tok grep om VM-kampen

Vi tok Carlsen på hans ord og sjekket ut videoen, og jo visst – den vanligvis så avslappede sjakkspilleren rister faktisk så mye på hånden at det går utover den første bonden.

Heldigvis fikk Carlsen nervene i sjakk og tok et godt grep om både brikkene og VM-kampen, og tok til slutt en knusende seier over hjemmehåpet Vishy Anand.

– Etter hvert skjønte jeg at han var menneskelig som meg, nervøs som meg og gjorde feil som meg – og da ble det bare gøy, sa sjakkspilleren til Skavlan.

Etter VM har det gått i ett for 23-åringen fra Lommedalen. Carlsen har vært på en rekke utenlandsturer, blant annet til Madrid og Santiago Bernabéu hvor han tok æresavspark for Real Madrid, til USA og Silicon Valley der Facebook-gründer Mark Zuckerberg ventet ved sjakkbrettet og nå sist til England der han besøkte Skavlans TV-studio i London.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Bill Gates og Magnus Carlsen møtes til sjakkduell på Skavlan.

Bill Gates og Magnus Carlsen møtes til sjakkduell på Skavlan.

Knuste verdens rikeste mann

Hos Skavlan målte han sjakk-krefter mot en annen rik datagründer – nemlig Bill Gates. Det tok verdens beste sjakkspiller kun ett minutt og 19 sekunder å sette verdens rikeste mann ut av spill.

Etter kampen skrøt Carlsen av innsatsen til Gates overfor NRK:

– Han var litt uheldig og gikk på en taktisk mine til slutt, men han gjorde gode sunne trekk ellers. Jeg tror med litt mer tid så kunne han absolutt være en ganske bra spiller.

Ny turnering venter

Neste uke venter imidlertid litt større sjakkmotstand for Carlsen. Da deltar han i det prestisjetunge «Zürich Chess Challenge 2014», hvor Carlsen igjen må bryne seg på indiske Vishy Anand.

På spørsmål fra NRK.no om hvordan det blir å møte Anand igjen, svarer Carlsen kort:

– Det blir gøy det.

Nå ser han frem til et par hviledager før alvoret starter igjen i Sveits.

Siste nytt

 • Island sparket landslagssjefen

  Arnar Vidarsson er ferdig som trener for Islands herrelandslag i fotball. Han mistet jobben få dager etter at Liechtenstein ble slått 7-0.

  Seieren i EM-kvalifiseringen var ikke nok til å overbevise forbundsstyret. Island startet mesterskapsjakten med å tape 0-3 borte mot Bosnia-Hercegovina.

  – Dette er selvsagt en vanskelig avgjørelse, men vi mener det er riktig og nødvendig. Arnar har gjort mange gode ting, og han fortjener ros for jobben han har gjort under ofte vanskelige forhold. Nå starter vi arbeidet med å finne en erstatter, sier Islands fotballpresident Vanda Sigurgeirsdottir i en uttalelse.

  Vidarsson tok over som landslagssjef etter Erik Hamrén i desember 2020. (NTB)

  iCmzfHoJs7Y
  Foto: Gian Ehrenzeller / AP
 • Riiber avsluttet sesongen perfekt

  Jarl Magnus Riiber fikk ingen konkurranse på vei inn til nok et NM-gull i kombinert. Han gikk ut på 5-kilometeren med en kjempeluke.

  Tittelkampen på Tolga var aldri spennende. Til det hadde Riiber et for godt forsprang på 1.28 minutter fra start.

  Oslo-mannen holdt også bra fart i løypene og kunne smile for nok en utklassingsseier. Onsdag vant han klart 10-kilometeren.

  Espen Andersen var nærmest Riiber før langrennet. Han ga det er ærlig forsøk i sølvjakten, men greide ikke å holde tritt da Jens Lurås Oftebro rykket mot slutten. (NTB)

  Riiber
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Westvold Hansen sikret nok et NM-gull

  Gyda Westvold Hansen var like suverens i langrennssporet som hun var i hoppbakken.

  Hun ledet med 45 sekunder før langrennsdelen, og selv om Ida Marie Hagen tok inn 10 sekunder på de 2,5 kilometerne kvinnene gikk, var hun aldri i nærheten av å true Hansen for gullet.

  – Det har vært en veldig bra sesong, og det er ikke en bedre måte å avslutte sesongen med så mange fra Dalsbygda på plass. Jeg ga litt ekstra i dag, sier Hansen til NRK.

  I går vant Hansen 5 kilometeren. Dermed avslutter verdens beste komibinertløper i kvinneklassen med to NM-gull på to dager.

  Gyda Westvold Hansen
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste