Normal

Disse ti spørsmålene preger Fotball-Europa

KOMMENTAR: Sommerens spilleroverganger i Europa har skapt taktiske scenarier som blir særdeles interessante å følge.

BildeNy

Dette er de mest interessante overgangene i Fotball-Europa, mener kommentator Thore Haugstad. Her er Willian, Neymar, Gareth Bale, Marouane Fellaini, Mario Götze, Erik Lamela, Mesut Özil, David Villa, Carlos Tevez og Kaka.

Foto: NTB Scanpix / Getty

Stjernespillere i nye klubber skaper ofte fascinerende situasjoner. Selv om en spiller holder høy klasse, betyr det ikke nødvendigvis at overgangen blir en suksess.

Det gjelder spesielt etter en sommer hvor en rekke profiler har skiftet beite.

Blant topplagene i Europas fire fremste ligaer har de fleste gjort betydelige forsterkninger. I forkant av den første serierunden etter at overgangsvinduet ble stengt, kan de følgende ti spørsmålene være verdt å stille.

1. Kan Bale erstatte Özil?

Bale1

Gareth Bales overgang til Real Madrid skapte overskrifter. Men lykkes han i storklubben?

Foto: GERARD JULIEN / Afp

Spørsmålet virker som en motsigelse ettersom Real Madrid sprengte banken for å kapre Gareth Bale. Journalister og kommentatorer har imidlertid stilt spørsmål ved om overgangen faktisk gjør laget bedre eller dårligere.

Og med god grunn. Mesut Özil spilte en uselvisk og intelligent rolle like bak spissen under José Mourinho. Tyskerens bevegelser startet ofte Madrids angrep. Dynamikken med Cristiano Ronaldo var spesielt effektiv: Özil vandret ut på kant og dro med seg en sentral midtbanespiller. Løpet etterlot et tomrom i midten som Ronaldo utnyttet til fulle.

Portugiseren har selv kommentert overgangen, og sagt at «salget av Özil er dårlige nyheter for meg».

Flere Madrid-spillere har også uttrykt sin overraskelse. Selv under Bales presentasjon tryglet flere supportere president Florentino Pérez om å beholde Özil.

Dette gir Bale mye å leve opp til. Selv om waliseren muligens vil score flere mål, vil dynamikken i Madrid-angrepet forandre seg. Som Ronaldo vil Bale kutte innover i banen og oppsøke rommet mellom motstanderens forsvar og midtbane.

Dette er rommet Özil var en mester i å åpne. Faren for Madrid blir at for mange spillere oppsøker den samme sonen sentralt i banen. Laget blir utvilsomt slagkraftig – spesielt med nyervervelsene Isco og Asier Illaramendi – men spørsmålet forblir om kollektivet vil fungere like effektivt som i fjor.

2. Hva blir Özils rolle i Arsenal?

Mesut Oezil

Mesut Özil er mannen som skal hjelpe Arsenal til topps i England.

Foto: Stuart MacFarlane / Arsenal FC via Getty Images

Det ligger litt ironi i at Arsenal – som jaktet en avslutter i hele sommer, men som verken fikk Gonzalo Higuaín eller Luis Suárez – i stedet hentet kongen av målgivende pasninger.

Siden Özils ankomst i Real Madrid i 2010 har midtbanespilleren lagt opp til 47 mål. Ingen i Europas fem beste ligaer har skapt flere i den samme perioden.

Özils intelligens vil utnyttes til fulle av Arsène Wenger – som er en mester i å skape effektive bevegelsesmønstre. Posisjonen blir sannsynligvis like bak spissen, som betyr at Santi Cazorla vil dyttes ut på venstre kant.

Det finnes flere mulige kombinasjoner. Özils gjennombruddspasninger er glitrende, og han vil kunne finne Theo Walcotts stormende løp ved å tre stikkballer mellom motstanderens back og midtstopper. Han kan også vandret ut på kant for å skape overtall.

På venstre kan Özils bevegelse skape rom sentralt for Cazorla – på lignende måte som med Ronaldo i Madrid. Det samme rommet kan utnyttes av Jack Wilshere som er en spesialist i å føre ballen forbi ledd sentralt i banen. Özils kreativitet vil også forbedre Arsenal i å åpne dyptliggende forsvar.

3. Hvor god blir Neymar i Barça?

Neymar

Neymar sto for en av sommerens mest interessante overgangen da han ble klar for Barcelona.

Foto: JUAN MEDINA / Reuters

Brasilianeren har allerede åpnet målkontoen på Camp Nou, men det er ingen tvil om at Lionel Messi forblir klubbens ubestridte stjerne.

Likevel har Neymar tilpasset seg godt. Han har akseptert en rolle som støtter Messi, og leverte en fin målgivende til argentineren i Barças forrige ligakamp mot Valencia. Duoens samarbeid har ikke glitret, men starten har virket lovende.

Det blir spennende å se hvor mye Neymar får til på egenhånd. De fleste spillerne rundt Messi gir opp en del av sin kreative frihet for å sette ham opp i farlige posisjoner. En spiller som Alexis Sánchez har for eksempel mindre ansvar for å skape sjanser i Barça enn i gamleklubben Udinese.

Det kan muligens bety at Neymar må bruke pasningrepertoaret mer enn tidligere. Heldigvis for Barça er nyervervelsen god nok til det. Om Neymar kan finne balansen mellom å hjelpe Messi og å drible selv, ser fremtiden lovende ut for Barça.

4. Kan Villa finne målformen i Atlético Madrid?

Villa1

Måltyven David Villa er allerede i gang i Atletico Madrid.

Foto: VINCENT WEST / Reuters

David Villa var på sitt beste strålende i Barcelona, men for spissen var det var alltid et kompromiss å spille på venstre ving.

Måltyven gikk på billigsalg til Atlético Madrid i sommer, og kan utgjøre et ran. Laget har åpnet forrykende, og Villa har dannet et effektivt spisspar sammen med den livlige brasilianeren Diego Costa.

Spanieren smalt inn åpningsmålet mot Barcelona i supercupen, og fant igjen nettet da Atlético slo Real Sociedad i forrige ligarunde.

Overgangen var et lurt trekk av Villa, som i en alder av 31 år begynner å miste noe av hurtigheten. Det er lettere å kompensere for slikt som spiss enn som ving, og i Atlético kan han igjen finne målformen gjennom lure bevegelser og avslutninger.

5. Hvordan passer Willian inn i Chelsea?

Willian1

Willian er klar for Chelsea - men hvordan passer han inn i Mourinhos mannskap?

Foto: OLLY GREENWOOD / Afp

Om Chelseas offensive spillerkabal først virket forvirrende, gjorde kjøpet av Willian situasjonen enda mer komplisert.

Den mest logiske løsningen er at brasilianeren spiller i sin foretrukne rolle bak spissen. Vingen Victor Moses har blitt lånt til Liverpool, som kan tyde på at Juan Mata vil befinne seg oftere på høyre kant.

Det spørs også hvordan Mourinho vil bruke Oscar. Playmakeren har spilt i Willians rolle til nå, men kan brukes i en dypere midtbanerolle. Dette har skjedd i kortere perioder i år, som for eksempel i hjemmekampen mot Aston Villa.

I sin rolle vil Willian kunne skape mye selv. Han er en sterk dribler som kan gå forbi ledd sentralt i banen, men vandrer også ut på kant for å skape farligheter. Det er mulig at Mourinho – som spiller samme formasjon med Chelsea som han gjorde i Madrid – vil bruke ham i en lignende rolle som Özil. Det kan i så fall åpne rom for både Mata og Eden Hazard, som begge foretrekker sonen sentralt i banen.

6. Blir Lamela en hit i Tottenham?

Lamela

Erik Lamela er en av spillerne som skal erstatte Bale i Tottenham.

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters

Det er selvsagt urettferdig å sammenligne Erik Lamela med Bale, selv om argentineren er waliserens erstatter. Oppdraget må deles med Christian Eriksen, som ble hentet fra Ajax etter at Chelsea kapret Willian i siste liten.

Det stilles dog forventinger. Blant Spurs’ nyervervelser er Lamela muligens den fremste individualisten, og André Villas-Boas vil håpe at vingen reproduserer noe av formen som ga 15 mål på 33 seriekamper for Roma i fjor. Nettkjenninger blir spesielt viktig ettersom Bale avgjorde så mange kamper i fjor.

Lamelas rolle blir sannsynligvis på høyre kant, hvor han vil skjære inn på venstrefoten. Slik kan han enten skyte eller kombinere med Eriksen sentralt i banen. På utsiden vil Kyle Walker komme på stadige løp. Kombinasjonene kan bli farlige, og om samspillet begynner å sitte kan Spurs bli minst like farlige som i fjor.

7. Hva kan Fellaini tilføre United?

Marouane Fellaini

Fellaini er Uniteds største signering i sommer.

Foto: John Peters / Man Utd via Getty Images

Svaret er åpenbart fysikk og duellstyrke, men det gjenstår å se hvordan David Moyes kommer til å bruke belgieren. Overgangen er definitivt et skritt bort fra Sir Alex Fergusons prioritering av tekniske pasningsspillere sentralt på midtbanen.

Moyes har fortsatt Michael Carrick og Tom Cleverley. Dette er en naturlig duo når Manchester United skal kontrollere kamper mot svakere lag. Det vil være logisk om Fellaini spiller flere bortekamper, hvor ballinnehavet er jevnere, duellene er flere, og hvor kampen kan bli avgjort på dødball. Fellaini gir også United en bredde i stallen som var høyst nødvendig.

Et interessant spørsmål er hvordan Fellainis innflytelse vil påvirke lagets spillestil. Vil United slite med å kontrollere kamper om han erstatter Carrick? Blir det flere balltap på midtbanen? Vil laget bli mer direkte? Det blir spennende å se.

8. Kan Tévez ta Juventus til topps i Europa?

Tevez

Carlos Tevez har allerede åpnet målkontoen i Juventus.

Foto: OLIVIER MORIN / Afp

Juventus var Italias beste lag i fjor, og hadde et slagkraftig lag fra målvakten frem til midtbanen. Forbedringspotensialet lå på topp, hvor Antonio Conte roterte mellom Mirko Vučinić, Alessandro Matri, Sebastian Giovinco og Fabio Quagliarella.

Alternativene er bedre i år, med kjøpene av Fernando Llorente og Carlos Tévez. Argentineren er ideell for Contes 3-5-2 system, hvor mangelen på vinger gjør at spissduoen må være bevegelig. Tévez kan både linke opp med midtbanen og skape overtall på kantene, og er et mareritt for forsvarere å følge.

I tillegg har han individuelle ferdigheter som kan avgjøre tette mesterligakamper utover våren – en turnering som prioriteres høyt i Torino. Det har blitt to mål på to ligakamper så langt, og Tévez vil sannsynligvis bli regnet som et av Europas beste kupp når sesongen oppsummeres i mai.

9. Hva kan Kaká utrette i Milan?

Kaka

Kaka er tilbake i Milan etter et mislykket opphold i Real Madrid.

Foto: Emilio Andreoli / Ap

Milans sportsdirektør Adriano Galliani er en mester i å hente store navn på billigsalg. I sommer signerte han Kaká gratis, som har blitt mottatt i Milano som en hjemvendt sønn.

Da Kaká ble solgt til Madrid i 2009 falt salget av sesongbilletter på San Siro fra 41.606 til 25.984. Nå er mye av entusiasmen tilbake, og klubben forventer økte inntekter etter stjernespillerens ankomst.

Kakás rolle bak spissene har også blitt frigjort etter at klubben solgte Kevin-Prince Boateng til Schalke. Brasilianeren blir bindeleddet mellom en sentral midtbanetrio og en spissduo bestående av Mario Balotelli, Robinho, Stephan El Shaarawy eller M’Baye Niang. Der vil han kunne skape sjanser, regissere angrep og storme inn i scoringsposisjoner når spissene vandrer ut på kant.

Om nettopp dette blir tilfellet gjenstår å se. Kaká er ikke like hurtig som før, men tillit og fast plass i laget kan gi ham tilbake skarpheten og teften som har manglet.

10. Hvor viktig blir Götze for Bayern?

Gotze

Götze ble kontroversiell da han gikk fra Dortmund til rivalen Bayern Munchen før sommeren.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

Mario Götzes overgang til Bayern ble sett på som en av Europas største, men midtbanespilleren har hatt en vanskelig start.

Skader har plaget ham i sesonginnledningen. Samtidig har det kommer frem at Pep Guardiolas spillesystem ikke inneholder Götzes normale posisjon, som er like bak spissen. I Guardiolas 4-1-4-1 formasjon har Götze så langt blitt brukt sentralt på midtbanen. Det har blitt lite spilletid, og han har utrettet lite.

Det må likevel nevnes at Götze var Guardiolas førsteprioritet på sommerens overgangsmarked, og Bayerns startoppstilling virker fortsatt å være uetablert. Når Guardiolas prosjekt endelig begynner å klaffe, vil det overraske stort om Götze ikke har en sentral rolle.

 • Hva tror du om sommerens overganger? Diskuter nederst i saken.

Siste nytt

 • Mjøndalen vant toppkampen

  Tony Brochmann og Quint Jansen scoret da Mjøndalen slo Aalesund 2-0 i toppkampen i 1. divisjon. Aalesund, Mjøndalen og Viking står dermed alle med 49 poeng i opprykkskampen. To lag rykker rett opp i eliteserien.

  Mjøndalen
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Jarstein skadet, Hertha tapte

  Hertha Berlin måtte tåle sitt første serietap for sesongen da Werder Bremen vant 3-1 i tirsdagens toppkamp i Bundesliga. Hertha-keeper Rune Almenning Jarstein måtte byttes ut i pausen etter at han fikk en støtskade i låret, melder NTB.

  A-landslag fotball menn 2018 Nations Leauge Bulgaria-Norge
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • RBK-stevning sendt til retten

  Rosenborg Ballklub skal nå offisielt være stevnet for retten, ifølge advokaten til Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun: – Begge stevningene er nå sendt til retten, bekrefter Andreas Messelt Ekker overfor NRK. Organisasjonssjef i RBK, Trond Alstad, sier de ikke har mottatt stevningen. Utover det vil verken han eller styreleder Ivar Koteng kommentere saken.

Sendeplan

Kl. Program Kanal