NRK Meny
Normal

Se og lær, Anders Bardal!

Anders Bardal (31) hoppet ned mot bakkerekord, men feiget ut i nedslaget. NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen mener Bardals feighet koster ham for mange poeng.

Anders Bardal hoppet hele 133,5 meter i Lahti søndag. Men det hjalp lite når nedslaget manglet. Polske Kamil Stoch, som vant rennet, satte nedslag på 134,5 meter. Se begge hoppene her.

Anders Bardal og Kamil Stoch hoppet nesten like langt, men bare én av dem satte nedslag. Se hoppene her!

Johan Remen Evensen

Johan Remen Evensen.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Det er et fantastisk godt skihopp. Det er meget pent – helt til landingen. Bardal er nok veldig irritert for at han ikke tok et bedre nedslag. De poengene man mister i nedslaget er viktige, og kan være avgjørende for plasseringen, sier Johan Remen Evensen til NRK.

Etter et skuffende førstehopp, klinte Bardal til i finaleomgangen og fikk virkelig luft under skiene. Han landet på 133.5 meter, men var svært dyp og satte ikke nedslag. Det holdt bare til en 11. plass.

Få minutter etter bånnet Kamil Stoch bakken og satte – i motsetning til Bardal – et nydelig telemarknedslag. Han vant soleklart foran Severin Freund og Gregor Schlierenzauer.

– Bare se på Stoch. Han hopper enda lenger og setter et klinkende fint nedslag. Det er et vanvittig skihopp, påpeker Evensen.

Bakkerekorden i Lahti er på 135,5 meter og er satt av Andreas Widhölzl.

– Ofte litt for feig

Den tidligere hopperen mener Bardal ofte blir for feig i landingene.

– Han hopper veldig langt, men «safer» nok litt på grunn av et vondt kne. Men realiteten er at det lønner seg å sette nedslag, og han vet det veldig godt selv, sier Evensen.

Hoppeksperten hyller vinnerhoppet til Kamil Stoch. Polakken lå helt stille i luften og satte et nedslag selv om han landet på hele 134.5 meter. Han ble belønnet med karakteren 20 av to dommere.

– Det viser litt hvordan Kamil er i hodet. Han har den innstillingen at han skal sette nedslag uansett hvor langt han hopper. Det er skikkelig kult, sier Evensen.

– Når man hopper så langt som det der, er det veldig tungt å stå uansett. Da er det beste å lande over beina, og det gjør man best med et nedslag – og ikke jamsides, legger han til.

Evensen forteller at man lander mer bakpå når man ikke setter nedslag.

– Det kan være mer slitasje på beina og enda tyngre å havne bak enn midt over beina, påpeker han.

Det så likevel ut som om Stoch hadde smerter i kneet etter landingen. OL-mesteren holdt seg til venstre kne på sletta mens han ventet på at dommerne skulle sette karakterer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SKI-JUMPING-WC -

Kamil Stoch hoppet bakken ned i Lahti og satte samtidig et flott nedslag. – Veldig kult, sier NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen.

Foto: HEIKKI SAUKKOMAA / Afp

Helsvart dag for de norske

Den formsterke tyskeren Severin Freund ledet etter førsteomgang, men 129,5 meter i det andre hoppet gjorde at han falt én plass på resultatlisten.

Gregor Schlierenzauer dro seg til 130 meter i andreomgang. Det ga tredjeplass for østerrikeren, som havnet på pallen for 86. gang i karrieren.

De andre norske hopperne skuffet stort. Rune Velta endte på 25. plass med
230,8 poeng, mens Andreas Stjernen ble nummer 30 med 210,8 poeng.

Anders Fannemel (35. plass) og Anders Jacobsen (42. plass) klarte ikke å kvalifisere seg for finaleomgangen.

Siste nytt

 • Sterk slutt sikret seier

  Spanske Omar Fraile sikret sin første etappeseier i Tour de France da han gikk til topps på den 14. etappen i årets utgave. På Belgias nasjonaldag så det lenge ut til at det skulle bli belgisk etappeseier, men Fraile ble for sterk opp monsterbakken.

  Tour de France
  Foto: Benoit Tessier / Reuters
 • Norges J19-lag til semifinale

  Norges J19-lag tok seg til semifinale i EM-sluttspillet med å ta sin annen seier i gruppespillet. Lørdag ble Frankrike slått 1-0. Sophie Haug scoret Norges eneste mål.

  UEFA European kvinner U-19
  Foto: Urs Flueeler/keystone / NTB scanpix
 • Semifinale for sandvolleyballgutta

  Anders Mol og Christian Sørum er klare for semifinale i EM etter 2-1 seieren mot den nederlandske duoen Varenhorst/Bouter. Det var deres femte strake seier i mesterskapet. Semifinalen spilles søndag, etterfulgt av en eventuell finale samme dag.

  Foto: Peter Schneider / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale