Her prøver Midtbø på noe bare en annen har klart før ham

Kun en annen i verden har klart det Magnus Midtbø nå har satt seg som mål: Å klatre den fryktinngytende ruten i Neandertal i Spania.

Video Kun én annen har klart dette

Kun én annen har klart det Magnus Midtbø nå prøver på.

– Den er gradert 9b, som er det hardeste på skalaen. Når du klaterer denne ruten her, føles det som om den har lyst til å bli kvitt deg, den har lyst til å spytte deg ut av veggen, sier Magnus Midtbø.

Ruten klatreren snakker om, Neanderthal i Spania, er en av verdens vanskeligste. Kun en annen i verden har klart å fullføre den før ham, det var Chris Sharma i 2009.

Nå vil Midtbø bli den neste som klarer det.

– Jeg kommer nærmere og nærmere målet, men hele tiden får du slag i mot. Likevel går det fremover. Nå har jeg i alle fall fått bekreftet for meg selv at det er mulig. Jeg er sterk nok til å gå det, det er bare snakk om et tidsspørsmål, sier 23-åringen.

Skrellet av fingertuppen

Nordmannen har en virkelig utfordring foran seg. De første 20 meterne av klatreruta er noenlunde normale, men de siste 30 må man omtrent hoppe mellom takene.

Har man fingertuppen i en liten fjellsprekk, må man kaste seg mot neste sprekk og ta tak, nok en gang med fingertuppen.

Midtbø har greid å klatre en 9b-rute før, men har fortsatt til gode å lykkes i Santa Linya. Sist han prøvde seg, fikk han oppleve akkurat hvor tøff ruta kan være.

– Jeg fikk hull på fingeren og skrellet av hele fingertuppen. Såret har jeg fremdeles, én måned etterpå, sa han til NRK i et tidligere intervju om klatreruta han fortsatt har til gode å fullføre.

Video Verdens vanskeligste rute

Midtbø prøver seg på en av verdens vanskeligste ruter.

Sportsnyheter

Klæbo om Ustjugovs taktikk: – Jeg skjønte meg ikke på ham

Johannes Høsflot Klæbo fikk nok å bryne seg på mot Sergej Ustjugov på oppløpet. Bare to tideler skilte Klæbo og russeren, og nå stusser Klæbo over russerens plan.

Siste nytt

 • Hovland på skuddhold

  Viktor Hovland gikk tredje runde av den pågående Hero World Challenge-turneringen fem slag under par, noe som gjør at han ligger på en delt tredjeplass før det hele skal avgjøres søndag.

  Nordmannen er bare slaget bak Brooks Koepka som ligger som nummer to, men Collin Morikawa har skaffet seg en kjempeluke i tet. Morikawa storspilte lørdag og gikk åtte slag under par. Dermed har han en ledelse på hele fem slag ned til Koepka. Hovland er altså seks slag bak lederen.

  Viktor Hovland, Bahamas
  Foto: Mike Ehrmann / AFP
 • Stjernen økte serieledelsen

  Tabelltopp Stjernen knuste Storhamar 6-3 i egen hall i eliteserien i ishockey lørdag. Serietoer Stavanger Oilers tapte for Sparta etter straffeslagkonkurranse. Dermed økte serielederen forspranget i toppet av tabellen.

  Eliteserien i ishockey 2021: Manglerud - Stjernen
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Rekord-bonanza av skøytegutta

  Allan Dahl Johansson gikk 1500-meteren på 1:42.619 i Salt Lake City lørdag kveld, noe som er personlig rekord for nordmannen. Det holdt til å bli nummer åtte. Også Peder Kongshaug og Kristian Ulekleiv bedret rekordene sine på distansen med tidene 1:42.880 og 1:42.435. De endte som henholdsvis nummer ni og tretten.

  – Pers er pers, er Johanssons oppsummering overfor Viaplay Vinter.

  Amerikanske Joey Mantia vant på tiden 1:41.154 foran kinesiske Zhongyan Ning og Thomas Krol fra Nederland.

  Allan Dahl Johansson, 1500 meter
  Foto: Peter Dejong / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal