Hopp til innhold

– Therese er fotomodell og superstjerne. Det er ikke jeg.

FALUN/OSLO (NRK.no) Therese Johaug (25) råder Martin Johnsrud Sundby (29) til å skaffe seg en manager etter å ha håvet inn mest premiepenger gjennom suksessesongen.

Johaug

SKÅL: Her feirer Martin Johnsrud Sundby (t.v.) og Therese Johaug minitour-seieren i Falun søndag. Begge vant også verdenscupen sammenlagt.

Foto: Anders Wiklund / TT / NTB scanpix

  • Se hvem som tjente mest penger i verdenscupen i faktaboksen!
Bjørgen

TENKER IKKE PÅ PENGER: Marit Bjørgen påpeker at det er de sportslige belønningene som driver henne.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg hadde ikke klart å håndtere alt det utenomsportslige på egen hånd. Ikke i det hele tatt. Det ville gått utover idretten og resultatene ville uteblitt. Det sier seg selv at du ikke kan drive å styre med alt mulig annet og samtidig legge ned så store doser med trening, restitusjon og sponsorgreier, sier Johaug til NRK.no.

25-åringen fra Dalsbygda skjønte for lenge siden at hun måtte ha noen til å holde styr på det økonomiske mens hun gjorde jobben i skisporet.

Søndag sikret hun sin aller første sammenlagtseier i verdenscupen, og denne sesongen har hun vært den best betalte kvinnelige langrennsløperen.

– Ikke noe jeg tenker på

I tillegg til premiepengene (se faktaboks) har hun tjent cirka den samme summen i rene bonuser.

På toppen kommer de faste sponsoravtalene.

– Men det er ikke noe jeg tenker på. Det viktigste for meg var å ta den tittelen og kula. Jeg jobber så hardt for å oppnå de opplevelsene. For meg er den gleden å krysse målstreken først den viktigste, sier Johaug.

– Men butikken Johaug går vel ikke dårligere?

– Nei, den gjør jo ikke det. Vi lever av sporten vår sånn sett. Jeg er veldig privilegert av å få lov til holde på med det jeg aller helst vil. Jeg har så flotte samarbeidspartnere og sponserer. Det er et fellesskap og et lag som jobber sammen.

Johaug forteller at hun har folk rundt seg som behandler økonomien til daglig, men at det er hun som «tar den siste avgjørelsen når ting bestemmes».

Slik har det blitt etter flere sesonger i verdenstoppen.

– Jeg vil råde Martin til å få seg en manager. Få en som kan ta seg av sånne ting. Det blir litt mye hvis du skal styre alt selv, sier Johaug.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Intervju med Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby. Johaug har lenge hatt en manager til å hjelpe med det utenomsportslige og råder Sunby å gjøre det samme. Reporter: Ida Nysæter Rasch.

SE VIDEO: NRK.no møtte langrennsstjernene etter søndagens skifest.

Bare to prioriteringer

For Martin Johnsrud Sundby, som vant både Tour de Ski, minitouren i Falun og verdenscupen sammenlagt, er den kraftige inntekts- og interesseøkningen en helt ny hverdag.

Denne sesongen dro han inn nesten ti ganger mer enn Petter Northug i premiepenger (se faktaboks).

– Jeg tror jeg er forberedt på at det blir mer trøkk fremover. Vi får se. Jeg har mine verdier og de kommer til å være mine prioriteringer. Det er familie og trening. Så håper jeg at jeg skal klare å ta unna det som eventuelt dukker opp, sier Sundby til NRK.no.

Han tror Johaug har langt større behov for et eget team rundt seg.

– Therese er fotomodell og superstjerne i tillegg. Det er ikke jeg. Jeg går bare fort på ski. Jeg tror det skal gå veldig, veldig bra. Vi har et fantastisk apparat rundt oss i skiforbundet som tar hånd om det som kommer. Den hjelpen er god å ha, sier Sundby.

– Vurderer du å skaffe deg manager?

– Ja, hvem skulle det vært? Foreløpig funker jeg brukbart som min egen manager, og jeg tror kanskje det er det smarteste på sikt, sier Sundby.

Sundby hadde allerede sikret seg premiepengene og bilen for sammenlagtseieren før Falun-triumfen. Johaug og Marit Bjørgen kjempet imidlertid om både sportslig- og økonomisk gevinst.

Sundby

I BOKS: Martin Johnsrud Sundby sikret sammenlagtseieren på hjemmebane i Holmenkollen.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Bjørgen gikk glipp av cirka 450.000 premiepenger da sammenlagtkula røk.

– Pengene har ikke vært noe tema. Det handler heller den kula og at du vinner sammenlagt, smiler Bjørgen.

– Familien fortjener det

Etter søndagens kraftanstrengelse er landslaget nå tilbake på norsk jord. Her venter restitusjon og noen feriedager før de starter planleggingen og oppkjøringen mot neste sesong.

– Det er en lang sesong, og du har mobilisert mye. Hele sesongen har tatt krefter. Jeg pleier å være utladet etter sesongen, så nå skal jeg hjem og slappe av, sier Johaug.

Hun begrenser sponsoroppdrag og pressetreff de neste ukene.

– Jeg ser frem til halvannen måned hvor jeg kan gjøre andre ting og være sammen med venner og familie, sier Johaug.

Hun får støtte av Martin Johnsrud Sundby, som ikke tenker så mye på økt markedsverdi i øyeblikket.

– Jeg er mer opptatt av å være hjemme. Familien fortjener det. Jeg blir nok ikke så lett å få tak i de neste månedene, sier Sundby.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP
  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal