NRK Meny
Normal

– Therese er fotomodell og superstjerne. Det er ikke jeg.

FALUN/OSLO (NRK.no) Therese Johaug (25) råder Martin Johnsrud Sundby (29) til å skaffe seg en manager etter å ha håvet inn mest premiepenger gjennom suksessesongen.

Johaug

SKÅL: Her feirer Martin Johnsrud Sundby (t.v.) og Therese Johaug minitour-seieren i Falun søndag. Begge vant også verdenscupen sammenlagt.

Foto: Anders Wiklund / TT / NTB scanpix

 • Se hvem som tjente mest penger i verdenscupen i faktaboksen!
Bjørgen

TENKER IKKE PÅ PENGER: Marit Bjørgen påpeker at det er de sportslige belønningene som driver henne.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg hadde ikke klart å håndtere alt det utenomsportslige på egen hånd. Ikke i det hele tatt. Det ville gått utover idretten og resultatene ville uteblitt. Det sier seg selv at du ikke kan drive å styre med alt mulig annet og samtidig legge ned så store doser med trening, restitusjon og sponsorgreier, sier Johaug til NRK.no.

25-åringen fra Dalsbygda skjønte for lenge siden at hun måtte ha noen til å holde styr på det økonomiske mens hun gjorde jobben i skisporet.

Søndag sikret hun sin aller første sammenlagtseier i verdenscupen, og denne sesongen har hun vært den best betalte kvinnelige langrennsløperen.

– Ikke noe jeg tenker på

I tillegg til premiepengene (se faktaboks) har hun tjent cirka den samme summen i rene bonuser.

På toppen kommer de faste sponsoravtalene.

– Men det er ikke noe jeg tenker på. Det viktigste for meg var å ta den tittelen og kula. Jeg jobber så hardt for å oppnå de opplevelsene. For meg er den gleden å krysse målstreken først den viktigste, sier Johaug.

– Men butikken Johaug går vel ikke dårligere?

– Nei, den gjør jo ikke det. Vi lever av sporten vår sånn sett. Jeg er veldig privilegert av å få lov til holde på med det jeg aller helst vil. Jeg har så flotte samarbeidspartnere og sponserer. Det er et fellesskap og et lag som jobber sammen.

Johaug forteller at hun har folk rundt seg som behandler økonomien til daglig, men at det er hun som «tar den siste avgjørelsen når ting bestemmes».

Slik har det blitt etter flere sesonger i verdenstoppen.

– Jeg vil råde Martin til å få seg en manager. Få en som kan ta seg av sånne ting. Det blir litt mye hvis du skal styre alt selv, sier Johaug.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Intervju med Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby. Johaug har lenge hatt en manager til å hjelpe med det utenomsportslige og råder Sunby å gjøre det samme. Reporter: Ida Nysæter Rasch.

SE VIDEO: NRK.no møtte langrennsstjernene etter søndagens skifest.

Bare to prioriteringer

For Martin Johnsrud Sundby, som vant både Tour de Ski, minitouren i Falun og verdenscupen sammenlagt, er den kraftige inntekts- og interesseøkningen en helt ny hverdag.

Denne sesongen dro han inn nesten ti ganger mer enn Petter Northug i premiepenger (se faktaboks).

– Jeg tror jeg er forberedt på at det blir mer trøkk fremover. Vi får se. Jeg har mine verdier og de kommer til å være mine prioriteringer. Det er familie og trening. Så håper jeg at jeg skal klare å ta unna det som eventuelt dukker opp, sier Sundby til NRK.no.

Han tror Johaug har langt større behov for et eget team rundt seg.

– Therese er fotomodell og superstjerne i tillegg. Det er ikke jeg. Jeg går bare fort på ski. Jeg tror det skal gå veldig, veldig bra. Vi har et fantastisk apparat rundt oss i skiforbundet som tar hånd om det som kommer. Den hjelpen er god å ha, sier Sundby.

– Vurderer du å skaffe deg manager?

– Ja, hvem skulle det vært? Foreløpig funker jeg brukbart som min egen manager, og jeg tror kanskje det er det smarteste på sikt, sier Sundby.

Sundby hadde allerede sikret seg premiepengene og bilen for sammenlagtseieren før Falun-triumfen. Johaug og Marit Bjørgen kjempet imidlertid om både sportslig- og økonomisk gevinst.

Sundby

I BOKS: Martin Johnsrud Sundby sikret sammenlagtseieren på hjemmebane i Holmenkollen.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Bjørgen gikk glipp av cirka 450.000 premiepenger da sammenlagtkula røk.

– Pengene har ikke vært noe tema. Det handler heller den kula og at du vinner sammenlagt, smiler Bjørgen.

– Familien fortjener det

Etter søndagens kraftanstrengelse er landslaget nå tilbake på norsk jord. Her venter restitusjon og noen feriedager før de starter planleggingen og oppkjøringen mot neste sesong.

– Det er en lang sesong, og du har mobilisert mye. Hele sesongen har tatt krefter. Jeg pleier å være utladet etter sesongen, så nå skal jeg hjem og slappe av, sier Johaug.

Hun begrenser sponsoroppdrag og pressetreff de neste ukene.

– Jeg ser frem til halvannen måned hvor jeg kan gjøre andre ting og være sammen med venner og familie, sier Johaug.

Hun får støtte av Martin Johnsrud Sundby, som ikke tenker så mye på økt markedsverdi i øyeblikket.

– Jeg er mer opptatt av å være hjemme. Familien fortjener det. Jeg blir nok ikke så lett å få tak i de neste månedene, sier Sundby.

Siste nytt

 • Nytt nederlag for Zuccarello

  Drømmen om NHL-sluttspill henger i en enda tynnere tråd for New Yorks Rangers og Mats Zuccarello etter nok et tap. Det endte 3-4 mot Philadelphia Flyers. Det er ti poeng opp til New Jersey Devils, som har den siste «wild card»-plassen.

  Video Zucca spent foran ny sesong
  Foto: Nyhetsspiller
 • Ringerike rykker opp

  Drømmen om eliteserien brast for Arctic Eagles som ble knust av Ringrike i kveldens kvalifiseringskamp. Nordlendingene måtte ha minimum uavgjort, men Ringerike vant hele 7-2 og tar steget opp til øverste nivå neste sesong.

  Ishockey: Kvalifisering til Get-ligaen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Graham Hansen briljerte

  Caroline Graham Hansen storspilte da Wolfsburg knuste Slavia Praha i mesterligaens kvartfinale. 23-åringen leverte både scoring og målgivende pasning i 5-0-seieren. Dermed har det tyske storlaget et meget bra utgangspunkt før returoppgjøret i Tjekkia.

  FBL-C1-WOMEN-PARIS-WOLFSBURG
  Foto: FRANCK FIFE / Afp

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NM alpint: Super-G, kvinner og menn
Morgensport og musikk
NRK Sport Live med NM alpint, super-G menn
NRK Sport Live med NM alpint, super-G menn
NRK Sport Live med NM alpint, super-G menn
V-cupfinale skiskyting: Sprint kvinner
Vinterstudio