Hopp til innhold

Her er Fourcade-frekkisen som motiverer Norge

ØSTERSUND (NRK.no): – Det er akkurat på grensen til hva som er lov, sier landslagstrener Egil Gjelland.

Lars Helge Birkeland går nesten over ende under søndagens mixed stafett i Östersund.

SE VIDEO: Birkeland var ikke offensiv nok da franske Martin Fourcade smatt forbi på innsiden av han i den avgjørende svingen på søndagens mixed stafett i Østersund.

  • Se mennenes 20 km på NRK1 og NRK.no onsdag kl 1715!

Da verdenscupen tyvstartet med mixed stafett søndag ertet franske Martin Fourcade nordmennene med en frekk innersving på siste etappe.

Martin Fourcade, Lars Helge Birkeland og Simon Schemp

Slik så det ut på oppløpet under søndagens mixed stafett. Franske Martin Fourcade var sterkest i kamp med Tysklands Simon Schempp (t.h.) og Norges Lars Helge Birkeland (skjult).

Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

Som du kan se i videoen over snek han seg forbi Lars Helge Birkeland i hårnålsvingen på toppen av den siste bakken før stadion.

– Det var ikke akkurat høflig, sier Birkeland til NRK.no om hendelsen.

Frekkisen fra Fourcade sørget til slutt for fransk seier og norsk andreplass.

– Ingen faller

Når NRK.no møter Birkeland på trening tirsdag innrømmer nordmannen at han ikke hadde spisse nok albuer i duellen med den langt mer erfarne franskmannen.

Men episoden har gjort den norske leiren revansjelystne før onsdagens 20-kilometer i Østersund.

Martin er et konkurransemenneske og balanserer på kanten av hva som er lov.

Siegfried Mazet

– Lars Helge gir ikke fra seg det rommet neste gang, sier landslagstrener Egil Gjelland.

– Er manøveren til Fourcade innenfor hva man bør tillate?

– Det blir opptil hver enkelt å avgjøre. Lars Helge taper to plasser på det, men det er ingen som går i bakken og det er vel sånn som skjer, svarer Gjelland som ikke vil gå lengre enn å si:

– Det er akkurat på grensen.

Bjørndalen og Poirée

Fourcade har fått store deler av sesongoppkjøringen ødelagt av kyssesyken, men med søndagens ankeretappe viste franskmannen at han er tilbake.

Skytetrener Siegfried Mazet var en av dem som fulgte dramaet på søndag. Om den kontroversielle episoden med Birkeland sier den franske treneren følgende:

– Martin er et konkurransemenneske og balanserer på kanten av hva som er lov, men på søndag gjorde han ikke noe galt.

Han mener det er sånn man må regne med i «kampens hete».

– Jeg husker godt flere slike situasjoner mellom Ole Einar og Raphael (Poirée) da de holdt på, sier den franske treneren.

Jakter fire på rad

Duellen Norge mot Frankrike lever fortsatt i beste velgående, særlig etter søndagens duell.

– Dette bygger opp mot sesongstarten, sier trener Gjelland.

26 år gamle Martin Fourcade står med tre strake sammenlagtseire i verdenscupen før årets sesong. Ikke en gang Ole Einar Bjørndalen har vunnet fire år på rad. Dermed har nordmennene en ekstra grunn til å kjempe hardt om seieren i år.

På tirsdagens trening skjøt Fourcade serie etter serie på blinken ved siden av det norske laget. Han smilte og virket offensiv, men noe intervju ville han ikke gi.

Nå handler alt om å vise nordmennene ryggen også på onsdagens 20 kilometer i Østersund.

Se video: Her må Solemdal ut i strafferunde på mixed stafetten

Krisestart for Norge under verdenscupen i Mixed stafett i Östersund.

Synnøve Solemdal fulgte opp en svak liggende skyting med en enda verre stående på søndagens mixed stafett. Her pådrar hun seg en strafferunde.

Se video: Birkeland skyter fullt på siste stående

Nok en feilfri skyting på Birkeland.

Lars Helge Birkeland skjøt feilfritt på siste stående skyting på søndagens mixed stafett og sørget dermed for norsk pallplass.

Siste nytt

  • Assistenttrener i Fredrikstad gir seg brått

    Marijo Jovic har valgt å gi seg som assistenttrener i den nyopprykkede eliteserieklubben Fredrikstad tre kamper inn i sesongen.

    Det opplyser Fredrikstad FK på sitt nettsted fredag. Klubben skriver at «nå går ferden videre for den sympatiske treneren». Hva som ligger i dette er ikke utdypet i meldingen.

    – Han ønsket å gå videre, og vi har funnet en fornuftig løsning. Det er ingen dramatikk i det her. Vi går fra hverandre som veldig gode venner, sier FFKs sportssjef Joacim Heier til NTB.

    FFK må dermed umiddelbart ut på jakt etter en erstatter for Jovic.

    – Det er ikke en optimal timing med tanke på at de fleste er i arbeid, men vi går til arbeidet og har stor tro på at vi skal finne en trener, forteller Heier.

    Han opplyser at klubben er i gang med å sondere, men at klubben ikke har dårlig tid.

    – Vi har et solid team på plass allerede, så det er ikke noe hastverk. Det er viktigere for oss at vi treffer og styrker teamet med riktig person og riktige egenskaper, sier Heier.

    Fra før er Andreas Hagen og Torgeir Helgen assistenttrenere på A-laget for hovedtrener Mikkjal Thomassen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Sarpsborg 08 (2-2)
    Foto: Thomas Andersen / NTB
  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal