NRK Meny
Normal

Se forskjellen: – Det plager vettet av Ronaldo

Cristiano Ronaldo (31) er blitt kjent som en av verdens beste frisparkskyttere, men statistikken er i ferd med å ødelegge inntrykket.

Ronaldo

BARE BOM: Cristiano Ronaldo har ti mislykkede frisparkforsøk så langt i EM. Her kan du se ni av dem.

Laster innhold, vennligst vent..
Bale

KLAR: Gareth Bale og Wales.

Foto: Vincent Michel / Ap

«Er Ronaldos frispark-ferdigheter en myte?» spør fotballmagasinet Four Four Two.

Du har sett det ti ganger så langt i EM: Ronaldo stiller seg opp i sin kjente positur, men ballen smeller enten i muren, over eller i keeperhanskene.

Til sammen har portugiseren prøvd seg fra direkte frispark 41 ganger i EM og VM uten uttelling.

Men klubbsnittet er på 6,9 prosent: 41 frisparkmål på 594 forsøk i karrieren, ifølge Four Four Two.

– Plager ham

– Jeg tror han hadde en unaturlig høy scoringsprosent, særlig i United. Da rant det inn for ham, og det ble kunstige høye tall. Han er jo ikke i nærheten av å være den beste frisparkskytteren, sier Levanger-spiller Ørjan Hopen, som selv har en fryktet dødballfot.

Det ble 11 frisparkmål for Ronaldo i United, og portugiseren er nummer fire i Premier League-historien med utgangspunkt i hans 196 kamper, ifølge Daily Mail.

Ronaldo-suserne har imidlertid kommet langt sjeldnere i Real Madrid de siste sesongene.

I fjor brøt han en La Liga-tørke på 347 dager, eller 56 forsøk, da han scoret mot Eibar.

Hopen mener dagens Ronaldo er oppskrytt som frisparkskytter.

– Jeg tror det plager vettet av ham. Det er derfor han ikke gir seg, heller. Han kan jo ikke bli stående med bom, og så skal Nani eller Moutinho score.

– Jeg liker min egen stil

Samtidig står klubbkamerat og semifinale-motstander Bale med to mål på fem forsøk, og waliseren kan bli den første med tre fulltreffere i et EM.

Se noen av Bales frispark på mål her.

Men hverken NRK-ekspert Tom Nordlie eller Viasat-ekspert Petter Veland har tro på at Bale vil rykke frem i køen når duoen er tilbake i Real Madrid.

– Hvis du hadde vært trener, og Ronaldo rekker opp hånda og sier: «Jeg tar det». Ville du latt Bale ta det? spør Nordlie.

– Statistikken er bemerkelsesverdig svak. Hvis det hadde vært noen andre enn Ronaldo, ville han vært fratatt oppgaven for lenge siden, sier Veland, som følger La Liga tett.

Duellen mellom Real Madrid-spillerne har naturlig nok preget oppkjøringen, og Bale fikk blant annet spørsmål om han har fått frisparkråd fra sin klubbkamerat.

– Nei, egentlig ikke. Jeg gjør det på min måte. Jeg liker min egen stil, svarte Bale.

Der Ronaldo utelukkende går rett på ballen med vrist, bruker Bale mer av innsiden av foten.

Slik får waliseren bedre kontroll på ballen.

– Poenget er at når Ronaldo treffer bra, går den i mål uansett. Bale har større sjanse til å treffe mål, men det er fort enklere for keeperen å ta den, sier Hopen.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Sjokktap for Liverpool

  Bunnlaget Swansea sørget for en aldri så liten sensasjon i Premier League da laget slo Liverpool 1-0 mandag. Alfie Mawson scoret målet for Swansea etter 40 minutters spill.

  Premier League - Swansea City vs Liverpool
  Foto: Matthew Childs / Reuters
 • Frankrike overlegne mot Serbia

  Frankrike var i perioder helt overlegne mot Serbia og vant til slutt 39-30 i EM-kampen i håndball mandag. Seieren gjør at franskmennene er så godt som sikret semifinaleplass før kampen mot Kroatia onsdag.

  Frankrike håndball-EM
  Foto: Darko Bandic / AP
 • FIFA vil bruke videodømming

  Det blir innført videodømming (VAR) under sommerens fotball-VM, bekrefter Det internasjonale fotballforbundet. Allerede under VM i 2014 ble det brukt mållinjeteknologi. Nå tar FIFA et steg videre. Den endelige beslutningen om å åpne for VAR tas 2. mars.

  Gianni Infantino
  Foto: Alexander Nemenov / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal