Kwarasey holdt nullen i 29 sekunder i VM-debuten

Adam Larsen Kwarasey klarte ikke å forhindre tap for Ghana mot USA. Effektive amerikanere slo et Ghana-lag som ville mer enn de klarte.

Kommentatorer: Andreas Stabrun Smith og Lars Tjærnås

Clint Dempsey sendte USA i ledelsen etter 29 sekunder. Se målet hans, Ghanas utligning og USAs vinnermål i videovinduet over.

85 minutter gikk mellom USAs mål i 2-1 seieren over Ghana mandag kveld. Ghaneserne satte inn et utrolig press i andre omgang, men det var USA som hadde marginene på sin side i denne kampen.

– Vi har en stor kampånd og kjempet til siste minutt. De var en flott slutt på kampen. Vi hadde problemer med å holde på ballen, så det er mye vi må jobbe med, sa USA-trener, Jürgen Klinsmann, etter kampen.

NRKs kommentator, Andreas Stabrun Smith, hyller den amerikanske mentaliteten.

– USA er heldige som vinner. De er effektive, disiplinerte og hardtarbeide og skal ha for det. Det glipper i Ghanas midtforsvar og USA får full uttelling, sa han etter kampslutt.

Tidenes femte raskeste VM-scoring

depm

Clint Dempsey feirer etter å ha sendt USA i ledelsen etter 29 sekunder.

– De kommer for å ta revansje, sa Ghana-kaptein, Asamoah Gyan, på pressekonferansen før kampen. Og riktig nok - USA var tydelig ute etter å straffe Ghana, som slo amerikanerne ut av sist VM-sluttspill.

For oppgjøret mellom Ghana og USA fikk en pangstart uten like. Etter bare 29 sekunder scoret USA-troppens mest meriterte spiller, Clint Dempsey, VM-historiens femte raskeste scoring gjennom tidene.

Dempsey driblet seg frekt gjennom Ghana-forsvaret og trillet ballen enkelt i lengste hjørne, forbi en sjanseløs Adam Larsen Kwarasey i Ghana-buret.

– Skandaløst forsvarsspill av Ghana. Avstanden mellom midtstopperne blir altfor stor. Man kan ikke tillate seg å la Dempsey få slike sjanser. Det ghanesiske forsvarsspillet har vært enda mer rustent enn vi trodde, sa NRK-ekspert Lise Klaveness i pausen.

Ingen "norsk" duell

Det var knyttet store forventninger til om de «norske» innslagene i oppgjøret skulle få spilletid. Adam Larsen Kwarasey fikk tillit fra start for Ghana, men Mikkel «Mix» Diskerud måtte se kampen fra benken for USA. De norske TV-seerne fikk aldri den norske duellen de hadde håpt på.

18 minutter inn i kampen fikk Jozy Altidore kampens andre store sjanse. USA spilte seg opp langs høyrekanten og fikk slått inn i boksen. Der ventet Altidore. Spissen fikk et litt dårlig touch og John Mensah fikk blokkert spissens forsøk.

Nesestyver og strekkskade

To minutter senere mistet USA spissen. Altidore, som til daglig spiller i Sunderland og Premier League, løp på seg en strekk og måtte bæres ut på båre. Inn kom USAs andre skandinaviske innslag, Aron Johannson, som staret karrieren på Island.

USA ble rammet av nok en skade og det var en bekymret USA-trener, Jürgen Klinsmann, som fryktet at han måtte bytte ut Clint Dempsey også.

Dempsey ble sparket i nesa av John Boye og i det han traff gresset blødde han allerede. Dempsey måtte en rask tur ut av banen, men spilte videre med bomull i nesa.

Clint Dempsey får seg et spark i ansiktet og ligger nede med blod i ansiktet.

En blodig Clint Dempsey.

Et voldsomt Ghana-press

Etter en jevn førsteomgang, hvor det var USA som fikk uttelling, presset Ghana på for utligning i starten av andre omgang. Etter 54 minutt fyrte Sulley Muntari av fra distanse, men det knallharde skuddet gikk like utenfor. Minuttet etter var Asamoah Gyan nære scoring, men headingen gikk utenfor.

Og Ghana fortsatte det harde presset, men hverken Asamoah Gyan, Christian Atsu eller Sulley Ali Muntari klarte å få hull på byllen.

USA la seg lavt og prøve å ri av det massive presset fra det ghansesiske laget. På sidelinjen satt en nervøs Jürgen Klinsmann, som så ut som han ville bli ferdig med kampen raskest mulig.

Før kampen var over fikk derimot Ghana endelig uttelling for presset sitt. Asamoah Gyan hælflikket ballen lekkert bak til Andre Ayew som banket ballen i nettet. En fortjent utligning for Ghana.

USA fikk revansje

Det var derimot ikke Ghanas dag. På et hjørnespark fem minutter før slutt gikk USA igjen opp i ledelsen. Johnatan Brooks sendte USA til himmels med en knallhard heading. Brooks skjønte knapt hva som skjedde og klarte kun å feire ved å legge seg ned på gressmatta.

De to siste VM-sluttspillene har Ghana slått ut USA. Mandag fikk amerikanerne sin hevn.

• Storhamar knuste Vålerenga

Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
  • Lyn vant etter kjempetabbe

Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn