– Selvfølgelig er det en psykologisk krig

Når tidenes mestvinnende skihopper skal tilbake til toppen, spiller den mentale delen av utstyrskampen en avgjørende rolle.

Gregor og Anders

LANGE BLIKK: Gregor Schlierenzauer og Anders Jacobsen har sett mye på hverandre. På jakt etter finurligheter ved rivalens utstyr.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Selvfølgelig er det en psykologisk krig rundt utstyret. Og jeg tror ikke jeg er så dårlig i de situasjonene der, sier Gregor Schlierenzauer – og ler.

Gregor Schlierenzauer

YNDLIG: Gregor Schlierenzauer er blant de største idrettsheltene i Østerrike.

Foto: Ingrid Sørli Glomnes / NRK

– Utstyrsutvikling er en stor del av jobben. Det kan være veldig vanskelig. Den største utfordringa i sporten. Vi har alltid et øye på de andres utstyr. Vi er en veldig stor familie, så vi vet stort sett hva de andre gjør. Men kanskje det er noen nye ting!

NRK møtte tidenes beste skihopper hjemme i Østerrike noen uker før verdenscupstarten, som finner sted i Klingenthal denne helga.

Målet er klokkeklart for mannen som i en alder av 25 år allerede har vunnet mer enn noen annen skihopper. Han vil tilbake til toppen av verdenscupsammendraget, etter en skuffende tiendeplass sammenlagt sist vinter.

 • Se verdenscupåpningen i hopp på NRK2 fra kl. 16.10 lørdag

– Viktigere enn man skulle tro

Skal han klare det, må han først og fremst hoppe bedre og mer stabilt enn i fjor. Men han må også ha det beste utstyret. Og aller helst bør han ha en utstyrshemmelighet i ermet som vipper konkurrentene litt ut av fatning.

Den psykologiske krigen starter i dag, når hopperne møtes til trening og kvalifisering for første gang i vinter.

– Det er alltid spennende når du kommer inn i en ny sesong. Da er det mye skuling på hverandre. Det er ikke sikkert alle har så mange hemmeligheter, men alle har lyst til å vise at de har det, sier Anders Jacobsen.

Han slo igjennom samme sesong som Schlierenzauer. Denne vinteren er han tilbake som NRKs ekspertkommentator. Få vet mer om spillet i kulissene enn nettopp Jacobsen og Schlierenzauer.

– Det er en krigføring som er viktigere enn man kanskje skulle tro. Man kan spille enhver utøver – både fersk og rutinert – et puss. Da kan fokuset endre seg, sier Jacobsen.

– Hva ser man etter?

– Endringer på bindinger og sko, om de har gjort noe med dressen, tekniske finurligheter som ikke har vært der før.

Vancouver Olympics Ski Jumping

SNAKKIS: Gullfargede stag bakerst på bindingene til Simon Ammann under OL i 2010. Det gikk ikke upåaktet hen blant konkurrentene.

Foto: Elaine Thompson / AP

– Ble helt satt ut

– Settes det ut falske rykter om nyvinninger, eller blir ting overdrevet bevisst?

– Jeg er for så vidt et levende bevis på at det blir gjort bevisst. Til hoppuka 2012/13 kom jeg med en ny skinne på skoa som gjorde at det ble lettere å ha flate ski. Så vi hadde en nyvinning, det var et hjelpemiddel. Men det var jo bare to av seks på laget som brukte det. Da er det ikke en revoluson, påpeker Jacobsen.

Han vant de to første rennene i hoppuka med nyvinningen.

– Da begynner folk å skjønne at det er noe på gang. Det skapte fantastisk mediedekning, i hvert fall Østerrike og Tyskland. Det gjorde at man ble en person alle fulgte med, og det er kult, smiler Jacobsen nå.

Han har også selv opplevd å bli vippet av pinnen av konkurrenter med nytt utstyr.

– Det beste eksempelet er da Simon Ammann dukket opp i OL i Vancouver i 2010 med en helt ny type bindinger. Vi hadde alltid hatt sikkerhetsstropp bak på skoa, som holdt oss fast i skia. Så kom han med et stålstag bak på bindingen, et gullbelagt stag som i tillegg var bøyd. Det så ekstremt fancy ut, forteller Jacobsen, og fortsetter:

– Jeg husker jeg ble helt satt ut. I tillegg hoppet han som ei klokke. Det er hovedgrunnen til at man legger merke til det. Han tok to gull der med en nyvinning på utstyrssida, noe han fikk godkjent i FIS.

Ti par sko

Det var med andre ord ikke bare et mentalt overtak Ammann hadde skaffet seg. Sveitserne hadde rett og slett funnet opp noe som gjorde at man fløy lenger ned i bakken.

Anders Jacobsen opplevde aldri noen personlig krig med Gregor Schlierenzauer. Selv om de var rivaler fra to nasjoner som i hoppsporten er erkefiender, ble de to gode venner.

Men ifølge Jacobsen er «Schlieri» mer opptatt av utstyr enn alle andre i sirkuset.

– Gregor tester og prøver ekstremt mye. Han kommer på verdenscuprenn med ti par hoppsko, der de fleste bare har ett. Så han er veldig langt framme på å prøve å få trygghet i utstyr, sier NRKs hoppekspert.

Om utstyrsutviklingen har vært til Schlierenzauers fordel, er en annen sak. Resultatene tyder ikke på det, snarere tvert imot.

SKIJUMPING/4HILLS Austria's Schlierenzauer reacts after winning the third jumping of the 61st four-hills ski jumping tournament at the Berg Isel stadium in Innsbruck

MYE Å FEIRE: 53 ganger har Gregor Schlierenzauer vunnet i verdenscupen. Det gjør ham til tidenes skihopper.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

– Tror det er tøft for ham

Men innsatsen til Stefan Kraft og Alexander Hayböck sist vinter, viste i hvert fall at Østerrike som nasjon har utstyr til å hevde seg.

Å tette luka opp til de yngre lagkameratene, er et av målene for «veteranen» på 25 år i vinter.

– Det er en ny situasjon for meg, sier Schlierenzauer om å ikke være den antatt beste østerrikeren.

– Men det er alltid bra å ha konkurranse. Da vet man hvor man står. Det er mye lettere å holde motivasjonen oppe når de yngre pusher meg. Det er en fordel, fastslår han.

– Jeg tror det er vanskelig å gå fra å være den soleklare eneren til å være bare en på laget. Det tror jeg er tøft. Samtidig har de hatt en gullrekke i alle år, og han og Thomas Morgenstern har knivet mye i forhold til å være best, påpeker Anders Jacobsen.

Skal slå Herminator

Akkurat nå ser Gregor Schlierenzauer fram til VM på hjemmebane i Seefeld i 2017. Hva som skjer etter det, kan han ikke svare på.

Denne sesongen skal han ta tilbake verdenscupen.

Men aller først skal ha detronisere en legende i hjemlandet.

– Mitt største er mål er å vinne én verdenscupseier til. Da har jeg 54, som Hermann Maier. Det er veldig stort i Østerrike!

Anders Jacobsen tror oppturen kommer.

– Gregor har en typisk vinnerskalle. Han har ikke vært mye skadet, har e kropp som fungerer bra, et system rundt seg som fungerer, lett tilgang til gode fasiliteter og litt mer skreddersydd opplegg om sommeren enn før. Jeg gir ham gode odds, sier NRKs hoppukevinnende hoppekspert.

Siste nytt

 • Tottenham med uavgjort mot Watford

  Tottenham fortsetter å slite. Lørdag ble det bare 1-1 hjemme mot tabelljumbo Watford i Premier League.

  Hjemmelaget ledet lenge kampen, men rett før full tid klønet de det til for seg selv i forsvar. Alli snappet opp ballen og sikret uavgjort.

  Premier League - Tottenham Hotspur v Watford
  Foto: David Klein / Reuters
 • Elyounoussi scoret to for Celtic

  Mohamed Elyounoussi (25) scoret to mål da Celtic banket Ross County 6-0 i den skotske toppdivisjonen lørdag.

  Det var hans første seriemål for den skotske storklubben.

  Kristoffer Ajer spilte 90 minutter for Celtic, som nå leder den skotske serien.

  Britain Soccer Scottish Premiership
  Foto: Steve Welsh / AP
 • Ruud videre i kvalifisering i Basel

  Casper Ruud slo tyske Kimmer Coppejans i strake sett i sin første kvalifiseringskamp til ATP 500-turneringen i Basel lørdag.

  Søndag er det en ny kvalifiseringskamp på trappene. Vinner han den, er han klar for første runde i ATP 500-turneringen.

  Ruud
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal