NRK Meny
Normal

Schlierenzauer om de nye hoppdressene: – Det kan gå helt galt

VIKERSUND (NRK.no): Verdens beste hopper er bekymret etter å ha prøvd de omdiskuterte nye hoppdressene i en ordentlig stor hoppbakke for første gang.

Gregor Schlierenzauer

Gregor Schlierenzauer suser ned til 226,5 meter. Anslagene på hvor fort hopperne beveger seg i landingsøyeblikket varierer fra rundt 120 til 150 kilometer i timen.

Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN / Afp

Nejc Dezman

Nejc Dezman falt på fredag, men det var nok mer på grunn av uheldig skiteknikk enn nye hoppdresser. Det så ut til å gå bra med Dezman.

Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN / Afp

– Det er ikke farlig når det er forhold som i dag, men det kan være farlig med feil forhold. Hvis man får sidevind eller plutselige vindkast... ja, da kan det gå helt galt, sier Gregor Schlierenzauer til NRK.no.

Østerrikeren, som leder verdenscupen sammenlagt, var spent på de nye hoppdressene før prøvehoppene og kvalifiseringen i Vikersund på fredag.

De åletrange dressene gir mindre stoff å sveve på, så hopperne må ha enda høyere fart enn før om de skal hoppe ned mot verdensrekord.

– Vi driter litt i helsa vår

Johan Remen Evensen uttalte til VG tidligere i uka at hopperne kommer til å ha en fart på hele 150 kilometer i timen i landingen hvis de skal slå verdensrekorden på 246,5 meter.

Da er det enorme krefter i sving, og et lite feilskjær kan bli katastrofalt.

– Plutselig kan det komme en liten fis av en vind, og da kan man sveve noe sinnssykt langt. Og det å hoppe mye lenger enn 250 meter her, det er ikke gøy. Da flater det fort ut - og det er ikke moro når man holder så høy fart, sier Tom Hilde til NRK.no.

– Tenker du på at det kan være farlig å lande i så høy fart?

– Nei, det kan vi ikke tenke på. Vi er veldig glade og fornøyde når de går opp på farten. Vi driter litt i helsa vår hvis vi merker at hoppet kan bli langt, sier Hilde med et glis.

Gregor Schlierenzauer

Gregor Schlierenzauer hoppet lengst av alle i kvalifiseringen på fredag, selv om han var forhåndskvalifisert. Han landet på 226,5 meter.

Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN / Afp

Lav fart ga korte hopp

Likevel skjønner Tom Hilde juryen godt etter at de valgte å kjøre lav fart hele fredag ettermiddag.

– Juryen gjør jobben sin, de. Jeg skjønner at folk har lyst til å se verdensrekord, men det kommer ikke på bestilling. Vi hopper med nye dresser, og da er det j***** tøft å sitte oppi juryrommet der, sier Hilde.

Ulempen med å senke farten såpass mye, er selvfølgelig at ingen hoppere hoppet lenger enn 226,5 meter (Schlierenzauer). Altså var alle hopperne minst 20 meter bak verdensrekorden.

Likevel var Gregor Schlierenzauer glad for at juryen holdt farten lav.

– Jeg synes juryen gjorde det veldig bra i dag. Vi vet fortsatt ikke helt hvordan det er å hoppe langt med de nye dressene, så det var fint at vi fikk prøve oss i en litt mer kontrollert setting, sier Schlierenzauer.

Ikke alle er enige

Landslagstrener Alexander Stöckl er ikke enig i at det er farlig å hoppe langt med de nye hoppdressene, selv om de gir mindre luftmotstand. Han mener dessuten farten i landingsøyeblikket trolig er nærmere 125 kilometer i timen enn 150.

– Nei, jeg vil ikke si det er farligere. Det er nok litt vanskeligere å stå etter et veldig langt hopp, for det går litt fortere, men jeg vil ikke kalle det farligere, sier Stöckl, og får støtte av Anders Bardal:

– Jeg tror ikke det er så farlig. Men det er enorme krefter i sving i landingen, det er det ingen tvil om, sier Bardal til NRK.no.

Du kan se selve rennet på NRK1 eller NRK.no klokken 15.45 lørdag formiddag.

Anders Bardal var allerede kvalifisert til morgendagens skiflygingsrenn, men hoppet likevel lengst av de norske deltagerene. Se hoppet her!

Se Anders Bardal hoppe lengst av de norske i Vikersund.

Siste nytt

 • Norge leder klart

  Norge leder 9-3 i den viktige curlingkampen mot Danmark. To gode runder hvor nordmennene vant 4-0 la utgangspunktet for forspranget. Skal Norge ha noen som helst mulighet til å avansere må de vinne denne.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Curling menn. Norge - Korea (7-5)
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 • De norske sliter

  Øystein Bråten (22) er den eneste nordmannen som foreløpig ligger an til å kvalifisere seg til finalen i slopestyle. Han ligger på sjetteplass, de andre nordmennene er ikke blant de 12 beste som går til finalen hittill.

  X-Games Hafjell.
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Rösler fikk sparken i Fleetwood

  Uwe Rösler får ikke fortsette som manager i engelske Fleetwood. Den nedrykkstruede League One-klubben fikk nok etter sju strake tap i ulike turneringer. Nyheten ble bekreftet et par timer etter at Fleetwood røk 0-3 borte mot Doncaster lørdag.

  Uwe Rösler
  Foto: Bogdan Maran / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal