Hopp til innhold

Schlierenzauer om de nye hoppdressene: – Det kan gå helt galt

VIKERSUND (NRK.no): Verdens beste hopper er bekymret etter å ha prøvd de omdiskuterte nye hoppdressene i en ordentlig stor hoppbakke for første gang.

Gregor Schlierenzauer

Gregor Schlierenzauer suser ned til 226,5 meter. Anslagene på hvor fort hopperne beveger seg i landingsøyeblikket varierer fra rundt 120 til 150 kilometer i timen.

Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN / Afp

Nejc Dezman

Nejc Dezman falt på fredag, men det var nok mer på grunn av uheldig skiteknikk enn nye hoppdresser. Det så ut til å gå bra med Dezman.

Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN / Afp

– Det er ikke farlig når det er forhold som i dag, men det kan være farlig med feil forhold. Hvis man får sidevind eller plutselige vindkast... ja, da kan det gå helt galt, sier Gregor Schlierenzauer til NRK.no.

Østerrikeren, som leder verdenscupen sammenlagt, var spent på de nye hoppdressene før prøvehoppene og kvalifiseringen i Vikersund på fredag.

De åletrange dressene gir mindre stoff å sveve på, så hopperne må ha enda høyere fart enn før om de skal hoppe ned mot verdensrekord.

– Vi driter litt i helsa vår

Johan Remen Evensen uttalte til VG tidligere i uka at hopperne kommer til å ha en fart på hele 150 kilometer i timen i landingen hvis de skal slå verdensrekorden på 246,5 meter.

Da er det enorme krefter i sving, og et lite feilskjær kan bli katastrofalt.

– Plutselig kan det komme en liten fis av en vind, og da kan man sveve noe sinnssykt langt. Og det å hoppe mye lenger enn 250 meter her, det er ikke gøy. Da flater det fort ut - og det er ikke moro når man holder så høy fart, sier Tom Hilde til NRK.no.

– Tenker du på at det kan være farlig å lande i så høy fart?

– Nei, det kan vi ikke tenke på. Vi er veldig glade og fornøyde når de går opp på farten. Vi driter litt i helsa vår hvis vi merker at hoppet kan bli langt, sier Hilde med et glis.

Gregor Schlierenzauer

Gregor Schlierenzauer hoppet lengst av alle i kvalifiseringen på fredag, selv om han var forhåndskvalifisert. Han landet på 226,5 meter.

Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN / Afp

Lav fart ga korte hopp

Likevel skjønner Tom Hilde juryen godt etter at de valgte å kjøre lav fart hele fredag ettermiddag.

– Juryen gjør jobben sin, de. Jeg skjønner at folk har lyst til å se verdensrekord, men det kommer ikke på bestilling. Vi hopper med nye dresser, og da er det j***** tøft å sitte oppi juryrommet der, sier Hilde.

Ulempen med å senke farten såpass mye, er selvfølgelig at ingen hoppere hoppet lenger enn 226,5 meter (Schlierenzauer). Altså var alle hopperne minst 20 meter bak verdensrekorden.

Likevel var Gregor Schlierenzauer glad for at juryen holdt farten lav.

– Jeg synes juryen gjorde det veldig bra i dag. Vi vet fortsatt ikke helt hvordan det er å hoppe langt med de nye dressene, så det var fint at vi fikk prøve oss i en litt mer kontrollert setting, sier Schlierenzauer.

Ikke alle er enige

Landslagstrener Alexander Stöckl er ikke enig i at det er farlig å hoppe langt med de nye hoppdressene, selv om de gir mindre luftmotstand. Han mener dessuten farten i landingsøyeblikket trolig er nærmere 125 kilometer i timen enn 150.

– Nei, jeg vil ikke si det er farligere. Det er nok litt vanskeligere å stå etter et veldig langt hopp, for det går litt fortere, men jeg vil ikke kalle det farligere, sier Stöckl, og får støtte av Anders Bardal:

– Jeg tror ikke det er så farlig. Men det er enorme krefter i sving i landingen, det er det ingen tvil om, sier Bardal til NRK.no.

Du kan se selve rennet på NRK1 eller NRK.no klokken 15.45 lørdag formiddag.

Anders Bardal var allerede kvalifisert til morgendagens skiflygingsrenn, men hoppet likevel lengst av de norske deltagerene. Se hoppet her!

Se Anders Bardal hoppe lengst av de norske i Vikersund.

Siste nytt

  • Martin Ødegaard tilbake på trening før storkampen mot Bayern München

    Arsenal-kaptein Martin Ødegaard var sammen med resten av laget som forbereder seg til kvartfinalen i Champions League mot Bayern München.

    Det opplyser Sky Sports.

    Ødegaard tuslet av banen etter 77 minutter mot Aston Villa i helgen.

    – Han hadde et problem med beinet, det er årsaken (til at han ble tatt av), sa Arsenal-sjef Arteta, ifølge BBC.

    Onsdag kveld møtes Bayern München og Arsenal. Det første oppgjøret endte 2-2 i London. (NTB)

    Ødegaard
    Foto: Reuters
  • Start-oppdatering etter Torkildsens hodesmell: – Kraftig hjernerystelse

    Starts sisteskanse Jasper Silva Torkildsen (20) pådro seg en «kraftig hjernerystelse» under bortekampen mot Mjøndalen mandag. Han er tilbake i Kristiansand nå.

    Det skriver 1.-divisjonsklubben Start på sine nettsider.

    Etter kampen ble han fraktet til Drammen sykehus hvor han ble holdt over natten for observasjon.

    «Jasper har det etter forholdene bra. Tirsdag formiddag ble han skrevet ut av sykehuset i Drammen og dro hjem til Kristiansand, hvor han vil bli videre fulgt opp av klubbens medisinske personell», skriver Start. (NTB)

    Start keeper
    Foto: NTB
  • «Kniklas» ute i lengre periode: Ikke aktuell før tidligst til høsten

    Niklas Jensen Wassberg, «Kniklas», blir borte fra fotballbanen i en lengre periode. Det skriver Brann på sine nettsider.

    – Niklas har fått en kneskade som vi fremdeles utreder og gjør vurderinger av hvilke behandlingstiltak vi skal utføre. Men det er uansett ikke aktuelt for han å være på banen igjen før tidligst til høsten, sier Brann-lege Arne Instebø.

    Det var under søndagens kamp mot Viking at 19-åringen pådro seg en kneskade.

    – Det er utrolig kjipt og veldig tungt å få denne skaden nå, men nå skal vi sammen med det medisinske apparatet finne ut hva som blir veien videre, sier Jensen Wassberg.

    Niklas Jensen Wassberg
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal