- Vi kjører ikke for å bli nummer to og tre, vi foretrekker å bli nummer 1 og 20

Schleck-brødrene vil ikke bare på pallen. De vil også stå i gult på toppen når Tour de France er slutt. Men de har ennå ikke bestemt seg for hvem av brødrene som skal få stå der.

Andy og Fränk Schleck

Andy og Fränk Schleck kjører for seier i Touren, men har ennå ikke bestemt seg for hvem av dem de skal satse på

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

- Vi vet at ikke begge kan vinne Touren, iallfall ikke samme året. Og jeg ser bare én av oss på pallen, men det skal være i den gule trøya, sa Andy Schleck på en pressekonferanse i går.

I dag begynner "langspurten", det vil si de seks siste etappene. De fleste er tøffe fjelletapper, og det hele ender på Champs Elysées i Paris søndag.

Men det betyr også at brødrene ikke kan vente lenge med å bestemme seg for hvem de skal satse på.

- Selvfølgelig diskuterer vi sjanser og mulige scenarioer. Men det kan også komme til at én av oss må ta bestemmelsen i en gitt situasjon, sa Andy.

Jevnere enn på lenge

Årets Tour de France er jevnere enn på lenge. Eksperter, toppsyklister og bettingselskaper spår i hytt og vær.

Andy Schleck ble nummer to både i fjor og året før, begge gangene bak Alberto Contador. Men det er ikke selvsagt at det er han som skal prøve å vippe Contador ned av tronen i år.

Broder Fränk ligger nemlig best an i sammendraget av de to når bare seks etapper gjenstår, og han har også hatt den beste sesongen hittil i år.

Derfor vil de ennå ikke ut med hvem de skal prøve å kjøre fram til Tour-seier i år.

Den ene må ofre seg

Det betyr at den ene må ofre sine egne ambisjoner og kjøre for den andre. Det skal ikke bli noe problem, mener de.

- Andy og jeg forstår hverandre svært godt. Begge er innstilte på å ofre seg for den andre, sa Fränk.

- Vi kjører ikke for å bli nummer to og tre, vi foretrekker å bli nummer 1 og 20, sa Andy.

Tusenvis av nordmenn følger Tour de France både i løypene og på TV, og alt tyder på at avslutningen kan bli en skikkelig godbit.

Fem favoritter

Tour de France

Fränk Schleck, Cadel Evans, Thomas Voeckler, Alberto Contador og Andy Schleck er alle kandidater til å vinne årets Tour de France, mener ekspertene. I tillegg vaker Ivan Basso i bakgrunnen.

Foto: Joel Saget / AFP

– Det er ekstra spennende i år, for det er mer åpent enn det pleier. Det er flere kandidater - det er ikke én, to eller tre stykker som har utkrystallisert seg, sier tidligere proffsyklist og nå sportssjef i sykkelforbundet, Steffen Kjærgaard, til NRK.

Det er nemlig helt åpent i sammendraget.

– Sånn som sammenlagtstillingen er akkurat nå, er det fem stykker som kan vinne: Andy Schleck, Fränk Schleck, Alberto Contador, Cadel Evans... og jeg vil faktisk også inkludere Thomas Voeckler, sier Kjærgaard, som ikke tør å spå en vinner.

– Det ville jeg ikke turt. Jeg er ingen gambler! sier han lattermildt.

Eksperter satser på Evans

Alexander Kristoff

Alexander Kristoff tror lagkameraten fra BMC, Cadel Evans, ligger best an til å vinne Tour de France.

Foto: Reidarsen, Arild / Scanpix

En ringerunde til flere av landets syklister og sykkeleksperter viser at mange har tro på Cadel Evans. Både Dag Erik Pedersen, Birger Hungerholdt og Alexander Kristoff tror australieren ender i den gule trøya.

– Evans har en sterk tempo, og har vist seg å være vanskelig å riste av seg i fjellene, sier tidligere etappevinner i Tour de France, Dag Erik Pedersen.

– Evans følger de andre gutta på fjelletappene, og kjører tempo bedre enn de fleste, samtykker Edvald Boasson Hagens manager Birger Hungerholdt.

– Jeg hadde kanskje Andy Schleck som favoritt før touren startet, men nå tror jeg min lagkamerat Evans kan ta det. Han har satset alt på dette i år, sier syklist Alexander Kristoff.

Bettingselskapene tror på Schleck

Ove Eriksen

Ove Eriksen

Foto: Bjørnar Hjellen / NRK

Bettingselskapene, derimot, tilbyr lavest odds på Andy Schleck. Oddsen på luxembourgeren ligger hos de fleste et sted mellom 1,5 og 2.

Også NRKs sykkelkommentator Ove Eriksen har troa på Schleck.

– Jeg tror at Andy Schleck kommer til å vinne Tour de France i år. Han har nå erfaringen som kreves for å heve seg fra stadige andreplasser. Han har ikke sløst med kreftene, og virker veldig solid, sier Eriksen.

Siste nytt

 • Dortmund serieopnar mot Gladbach

  Erling Braut Haaland og Borussia Dortmund opnar den nye Bundesliga-sesongen heime mot Borussia Mönchengladbach helga 19.–21. september.

  Rune Almenning Jarstein og hans Hertha Berlin møter Werder Bremen, som overlevde kvalifiseringskampane om å halde seg i divisjonen på bortemål mot Heidenheim, i sesongopninga.

  Haaland
  Foto: PATRIK STOLLARZ / AFP
 • Burnley-keeper kan bli årets spelar

  Nick Pope er ein av dei sju spelarane som har blitt nominert til prisen som årets spelar i Premier League.

  Han haldt buret reint i 15 kampar, og gjorde 120 redningar gjennom sesongen. No kjempar han mot spelarar som Trent Alexander-Arnold, Kevin De Bruyne og Jamie Vardy i kampen om å bli årets spelar i den engelske toppdivisjonen.

  Dei andre nominerte er Sadio Mané, Danny Ings og Jordan Henderson.

  Nick Pope
  Foto: MOLLY DARLINGTON / Reuters
 • Solskjær-elevar nominert til pris

  Tre Manchester United-spelarar er blant dei åtte som har blitt nominert til prisen for årets unge spelar i Premier League.

  Etter ein sterk sesongavslutning blei angrepstrioen til Manchester United – Mason Greenwood, Anthony Martial og Marcus Rashford – nominert til prisen som spelarar opp til 24 år kan vinne.

  Dei andre nominerte er Liverpools Trent Alexander-Arnold, Chelsea-duoen Mason Mount og Christian Pulisic, Dean Henderson som denne sesongen er på lån frå Manchester United til Sheffield United, og Aston Villas Jack Grealish.

  Rashford, Martial og Greenwood
  Foto: PAUL ELLIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal