- Vi kjører ikke for å bli nummer to og tre, vi foretrekker å bli nummer 1 og 20

Schleck-brødrene vil ikke bare på pallen. De vil også stå i gult på toppen når Tour de France er slutt. Men de har ennå ikke bestemt seg for hvem av brødrene som skal få stå der.

Andy og Fränk Schleck

Andy og Fränk Schleck kjører for seier i Touren, men har ennå ikke bestemt seg for hvem av dem de skal satse på

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

- Vi vet at ikke begge kan vinne Touren, iallfall ikke samme året. Og jeg ser bare én av oss på pallen, men det skal være i den gule trøya, sa Andy Schleck på en pressekonferanse i går.

I dag begynner "langspurten", det vil si de seks siste etappene. De fleste er tøffe fjelletapper, og det hele ender på Champs Elysées i Paris søndag.

Men det betyr også at brødrene ikke kan vente lenge med å bestemme seg for hvem de skal satse på.

- Selvfølgelig diskuterer vi sjanser og mulige scenarioer. Men det kan også komme til at én av oss må ta bestemmelsen i en gitt situasjon, sa Andy.

Jevnere enn på lenge

Årets Tour de France er jevnere enn på lenge. Eksperter, toppsyklister og bettingselskaper spår i hytt og vær.

Andy Schleck ble nummer to både i fjor og året før, begge gangene bak Alberto Contador. Men det er ikke selvsagt at det er han som skal prøve å vippe Contador ned av tronen i år.

Broder Fränk ligger nemlig best an i sammendraget av de to når bare seks etapper gjenstår, og han har også hatt den beste sesongen hittil i år.

Derfor vil de ennå ikke ut med hvem de skal prøve å kjøre fram til Tour-seier i år.

Den ene må ofre seg

Det betyr at den ene må ofre sine egne ambisjoner og kjøre for den andre. Det skal ikke bli noe problem, mener de.

- Andy og jeg forstår hverandre svært godt. Begge er innstilte på å ofre seg for den andre, sa Fränk.

- Vi kjører ikke for å bli nummer to og tre, vi foretrekker å bli nummer 1 og 20, sa Andy.

Tusenvis av nordmenn følger Tour de France både i løypene og på TV, og alt tyder på at avslutningen kan bli en skikkelig godbit.

Fem favoritter

Tour de France

Fränk Schleck, Cadel Evans, Thomas Voeckler, Alberto Contador og Andy Schleck er alle kandidater til å vinne årets Tour de France, mener ekspertene. I tillegg vaker Ivan Basso i bakgrunnen.

Foto: Joel Saget / AFP

– Det er ekstra spennende i år, for det er mer åpent enn det pleier. Det er flere kandidater - det er ikke én, to eller tre stykker som har utkrystallisert seg, sier tidligere proffsyklist og nå sportssjef i sykkelforbundet, Steffen Kjærgaard, til NRK.

Det er nemlig helt åpent i sammendraget.

– Sånn som sammenlagtstillingen er akkurat nå, er det fem stykker som kan vinne: Andy Schleck, Fränk Schleck, Alberto Contador, Cadel Evans... og jeg vil faktisk også inkludere Thomas Voeckler, sier Kjærgaard, som ikke tør å spå en vinner.

– Det ville jeg ikke turt. Jeg er ingen gambler! sier han lattermildt.

Eksperter satser på Evans

Alexander Kristoff

Alexander Kristoff tror lagkameraten fra BMC, Cadel Evans, ligger best an til å vinne Tour de France.

Foto: Reidarsen, Arild / Scanpix

En ringerunde til flere av landets syklister og sykkeleksperter viser at mange har tro på Cadel Evans. Både Dag Erik Pedersen, Birger Hungerholdt og Alexander Kristoff tror australieren ender i den gule trøya.

– Evans har en sterk tempo, og har vist seg å være vanskelig å riste av seg i fjellene, sier tidligere etappevinner i Tour de France, Dag Erik Pedersen.

– Evans følger de andre gutta på fjelletappene, og kjører tempo bedre enn de fleste, samtykker Edvald Boasson Hagens manager Birger Hungerholdt.

– Jeg hadde kanskje Andy Schleck som favoritt før touren startet, men nå tror jeg min lagkamerat Evans kan ta det. Han har satset alt på dette i år, sier syklist Alexander Kristoff.

Bettingselskapene tror på Schleck

Ove Eriksen

Ove Eriksen

Foto: Bjørnar Hjellen / NRK

Bettingselskapene, derimot, tilbyr lavest odds på Andy Schleck. Oddsen på luxembourgeren ligger hos de fleste et sted mellom 1,5 og 2.

Også NRKs sykkelkommentator Ove Eriksen har troa på Schleck.

– Jeg tror at Andy Schleck kommer til å vinne Tour de France i år. Han har nå erfaringen som kreves for å heve seg fra stadige andreplasser. Han har ikke sløst med kreftene, og virker veldig solid, sier Eriksen.

Siste nytt

 • Disse går skiskytter-VM

  Norges Skiskytterforbund offentliggjorde i dag kvinnene som drar til VM i Østersund. Det er Marte Olsbu Røiseland, Tiril Eckhoff, Ingrid Landmark Tandrevold, Synnøve Solemdal og Thekla Brun-Lie.

  Celia Aymonier, Tiril Eckhoff
  Foto: Rick Bowmer / AP
 • Kristoff langt bak i Oman

  Alexander Kristoff hadde sammenlagtledelsen i Tour of Oman før den tredje etappen, men der ble det tungt for Stavanger-karen. Det var Aleksej Lutsenko som vant etappen foran Jesús Herrada og Greg Van Avermaet. Kristoff kom i mål fire minutter bak.

  Kristoff
  Foto: Anne-christine Poujoulat / AFP
 • Fannemel vrakes – 18-åring til VM

  Andreas Stjernen, Robert Johansson, Johann André Forfang, Halvor Egner Granerud og Thomas Aasen Markeng er tatt ut til VM. Det betyr at Anders Fannemel er vraket. – Han har prestert på et veldig godt nivå i de to siste rennene vi hadde nå i Willingen. Han er med for første gang og klarer å vise gode hopp på et bedre nivå enn Fannemel, sier landslagssjef Alexander Stöckl til NRK om hvorfor Markeng blir foretrukket foran Fannemel. – Det var ikke noen overraskelse det. Jeg har lite å gjøre i et VM per dags dato, sier Fannemel til NRK.

  THOMAS AASEN MARKENG; I følge Aftenposten Norges største hopptalent
  Foto: Oppland Arbeiderblad

Sendeplan

Kl. Program Kanal