Hopp til innhold

Savner norske skiskytterstemmer i dopingdebatten: – Egoistisk

Tiril Eckhoff har unngått debatten om dopingavsløringene i frykt for russisk hets.

bø og eckhoff

EGOISTISKE: Både Tiril Eckhoff og Johannes Thingnes Bø sier de har vært litt egoistiske ved å unngå den langvarige dopingdebatten i internasjonal skiskyting.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Under et foredrag for skiskyttertinget sist uke, uttalte daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, at de savner norske stemmer i kampen mot doping. Samtidig hyllet han den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson som gjentatte ganger har uttalt sin misnøye med Det internasjonale skiskytterforbundet IBU.

Anders Solheim

SKUFFET: Anders Solheim ønsker seg større norsk engasjement i forbindelse med dopingarbeidet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Også norske utøvere, på linje med svenske, tsjekkiske og franske, bør stille forventninger til antidopingarbeidet, sier Solheim til NRK.

Han mener det er spesielt viktig at de norske skiskytterne engasjerer seg da de er blant verdens aller beste, og oppfordrer dem til å bryte tausheten.

– Engasjer dere! Det er jo dere dette dreier seg om.

– Ikke min kamp

Skiskytterpresidenten i Norges Skiskytterforbund var tilstede på Solheims foredrag og har stor forståelse for hans oppfordring.

– Jeg er ikke overrasket over at han etterlyser det. Da nesten alle utøverne skrev under på dopingoppropet i fjor, så skjønner jeg jo at man kan reagere på at våre ikke skrev under, sier Erlend Slokvik.

Flere av de norske utøverne mener derimot det er opp til forbundet å ta stilling i dopingdebatten.

– Jeg har valgt å være stille og være litt egoistisk for å skåne meg for «hate». Hvis du går ut i media og sier at du hater Russland, så får du høre det. Dette er ikke en kamp jeg vil ta, det burde være forbundets oppgave, så slipper vi å stå i støyten, sier Tiril Eckhoff.

– Vanskelig tema

Den svenske OL-helten Sebastian Samuelsson var blant dem som boikottet verdenscupen i russiske Tjumen på grunn av kritikkverdig russisk dopingarbeid. Siden da har han opplevd hets fra Russland, og skulle gjerne sett at flere utøvere hadde stått i stormen med ham.

– Vi skiskyttere har veldig stor makt i de beslutningene som tas. Norge er jo en av de største skiskytternasjonene og det hadde vært veldig bra om flere norske stjerner kunne uttale seg når de blir spurt, sier han.

sebastian

BOIKOTTET: Sebastian Samuelsson har kritisert IBU offentlig.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

– Jeg støtter mange av synspunktene til Samuelsson, men jeg synes det er vanskelig tema å snakke om. Da er det ofte enklere å ta den lette veien for ikke å tråkke feil i salat, sier Johannes Thingnes Bø.

Han forteller at han bevisst har unngått å involvere seg i debatten rundt antidopingarbeid, Russland og etterforskningen av IBU-president Anders Besseberg. Han synes likevel ikke at hverken han eller de andre norsk skiskytterne har vært for anonyme.

– Jeg synes det er bra med folk som sier fra, men for min del har jeg bevisst holdt tilbake fordi jeg synes sånne ting stjeler energi og jeg har prioritert meg selv nå i vinter for å prestere best mulig, sier han.

Siste nytt

  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Anna Svendsen legger opp

    Langrennsløper Anna Svendsen avslutter karrieren etter inneværende sesong.

    Tromsø-jenta bekrefter beslutningen i en oppdatering på Instagram fredag.

    – En tid for alt, skriver veteranen.

    – Jeg har gått en litt annerledes vei enn mange andre. Tok bachelor i sykepleie rett etter videregående og dro to år til USA etter det og har de siste ti årene satset for fullt som langrennsløper, men nå er den reisen over, legger hun til.

    Svendsen har blant annet markert seg i sprinter i verdenscupen over mange sesonger.

    Selv trekker tromsøværingen fram sjuendeplassen i sprint under VM i Oberstdorf som et naturlig høydepunkt. Det har også blitt fire sesonger på landslaget og 86 starter i verdenscupen.

    – Et nytt kapittel i livet står for tur, og nå gleder jeg meg til å starte i jobb som sykepleier på infeksjonsmedisinsk avdeling, skriver 34-åringen. (NTB)

    Anna Svendsen i Drammen
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal