Hopp til innhold

Saudi-Arabias kronprins om «sportsvasking»: – Bryr meg ikke

Saudi-Arabia har mottatt sterk kritikk for sine investeringer i sport, men i et stort intervju med Fox News sier kronprins Mohammed bin Salman at det er noe han bryr seg lite om.

– Hvis sportsvasking gjør at mitt bruttonasjonalprodukt (BNP) øker med 1 prosent, så fortsetter vi med sportsvasking. Jeg bryr meg ikke om uttrykket. Jeg har 1 prosent økning i BNP fra sport og sikter på ytterligere 1,5 prosent, sier bin Salman i intervjuet.

– Kall det hva du vil. Vi kommer til å få de 1,5 prosentene, legger kronprinsen til i det lange, eksklusive intervjuet.

– Dette er et sjeldent og meget interessant innblikk i tankegangen til Saudi-Arabias de facto leder. Bin Salman er jo samtidig den som personlig har stått bak kongedømmets oppsiktsvekkende strategi med en voldsom styrking av sin posisjon innenfor sportsverdenen de siste årene, mener NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Saudi-Arabias statlige investeringsfond (PIF) har blant annet opprettet golfligaen LIV, kjøpt opp Newcastleog lokket en rekke fotballprofiler til de fire hjemlige klubbene de eier.

– Dette er sportsvasking på et helt annet nivå, sa Frank Conde Tangberg i Amnesty da Cristiano Ronaldo signerte for Al-Nassr.

Det er ventet at Saudi-Arabia vil søke om å få arrangere fotball-VM i 2030 eller 2034, og i desember arragnerer de klubb-VM i regi av Fifa.

Mohammed bin Salman
Foto: Reuters

Siste nytt

 • Lyn rykket opp til 1. divisjon

  Etter to strake opprykk, er Lyn klare for 1. divisjon for første gang på 13 år.

  Med 3-0 å gå på fra «hjemmekampen »på Nadderud tidligere i uken, hadde Lyn lagt et strålende utgangspunkt før «bortekampen »mot Hødd i Ålesund.

  Der endte det 2-1 til Lyn, som med det rykker opp etter 5-1-seier sammenlagt. Da tok det fullstendig av i Ålesund, der de tilreisende supporterne stormet banen og feiret med Lyn-spillerne.

  For Lyn-trener Jan Halvor Halvorsen ble dette hans åttende opprykk i karrieren. Den tidligere Bodø/Glimt-, Fredrikstad- og Bryne-treneren tok over Lyn før forrige sesong, og har ført klubben til to strake opprykk.

  Forrige gang hovedstadsklubben var så høyt i seriesystemet som 1. divisjon, var da de ble slått konkurs i 2010. Sesongen før rykket de ned fra Eliteserien.

  Lyn-spillerne jubler mot Hødd
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Nok en utfor avlyst i Beaver Creek

  Det vil seg ikke for utforrennene denne sesongen. Også lørdagens renn for herrene i Beaver Creek er avlyst.

  Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet skriver at juryen og arrangøren valgte å avlyse grunnet det massive snøfallet som har vart gjennom natten og inn i morgentimene, i tillegg til kraftig vind.

  Dermed har samtlige av herrenes fire utforrenn denne sesongen blitt avlyst grunnet massivt snøfall. Først de to i Zermatt-Cervinia, og nå altså både fredagens og lørdagens renn i Beaver Creek.

  Det er fortsatt usikkert om søndagens super-G kan gjennomføres.

  Aleksander Aamodt Kilde, Adrian Smiseth Sejersted og Markus Fossland var nordmennene som i utgangspunktet skulle kjørt utforrennene i USA.

  Beaver Creek
  Foto: JASON CONNOLLY / AFP
 • Wiklund skuffet på 1500 meter i Stavanger

  Ragne Wiklund gikk inn til en litt skuffende 10.-plass på kvinnenes 1500 meter under verdenscupen på skøyter i Stavanger.

  Wiklund fikk tiden 1.59,12. Hun leverte ikke noe optimalt løp etter den oppløftende femteplassen i Beijing sist.

  Den norske profilen gikk i par med nederlandske Antoinette Rijpma-de Jong og ble klart distansert. Den nederlandske stjernen fikk tiden 1.56,95, som holdt til 2.-plass på distansen.

  Japanske Miho Takagi vant med tiden 1.55,87. Hun har vunnet alle de tre 1500-meterne som er gått.

  Søndag er det 5000 meter på programmet for kvinnene i Stavanger. Wiklund vant de to 3000-meterne som er gått så langt i verdenscupen. (NTB)

  Ragne Wiklund
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal