Hopp til innhold

Saudi-Arabia vil kapre de største golfstjernene – med Trump i ryggen

Greg Norman og Saudi-Arabia vil snu hele golfsporten på hodet dersom de får viljen sin. Donald Trump skal være interessert i å bli involvert.

World Wide Technology Championship at Mayakoba - Final Round

NY HVERDAG? Viktor Hovland og andre golfstjerner blir trolig invitert inn i et nytt golfkonsept, finansiert av saudiarabisk fond.

Foto: Mike Ehrmann / AFP

Tidligere i år forsøkte tolv fotballklubber å skape sin egen superliga, men endte med totalslakt og prosjektet gikk i oppløsning.

Nå forsøker aktører i golfsporten seg på noe lignende, der Viktor Hovland og de andre golfstjernene kan bli en del av en utbryterliga som er finansiert av Saudi-Arabia.

I tillegg hevdes det at USAs tidligere president Donald Trump er involvert. Trump er en golfentusiast, og eier også en rekke golfbaner. Disse skal etter planen bli tatt i bruk av den nye ligaen. PGA har valgt å ta avstand fra den tidligere presidenten, og valgt å ikke bruke banene hans.

Trump Lawsuit

RYKTES INVOLVERT: Det hevdes at Donald Trumps golfbaner vil bli tatt i bruk.

Foto: Seth Wenig / AP

Planen er at de skal skaffe seg de største golfstjernene og dermed fjerne dem fra den velkjente PGA-touren. PGA har på sin side gitt et ultimatum og nektet spillere å delta i den saudi-finansierte ligaen.

De håper at den nye ligaen kommer i gang allerede våren 2022. Det er foreløpig uvisst hvordan formatet vil se ut, men det snakkes om både egen liga eller en tour med diverse turneringer.

Saudi-Arabia er en kontroversiell aktør. De blir beskyldt for å bryte menneskerettigheter og for at det skal være mangel på ytringsfrihet i landet.

Men de har allerede vært involvert i golfen. Viktor Hovland er blant dem som deltok i Saudi International i februar.

Og planene om superligaen har allerede blitt ganske så profiltungt. I tillegg til Trump, skal også golflegenden Greg Norman være involvert i planene, ifølge nettstedet Golfweek. Tanken er at han blir tour-leder. Norman var rangert som verdens beste golfspiller i en årrekke og har 20 seire i PGA-touren.

Asian Tour-Norman Golf

TOUR-SJEF: Greg Norman kommer til å ha en sentral rolle i den planlagte utbryterligaen.

Foto: Phelan M. Ebenhack / AP

Tviler på planene

Selv om planene virker å være ganske godt etablerte, så er golfekspert i Eurosport Per Haugsrud svært skeptisk.

– Jeg har ikke veldig tro på at det blir noe av det. PGA-touren forsøker å forby medlemmene å spille der, så det spørs om spillerne har lov til dette. Og de beste golferne tjener så vanvittig mye penger likevel, så jeg tror dette blir veldig vanskelig, sier Haugsrud til NRK.

Det gjenstår å se om de klarer å overtale golfstjerner som Hovland. Men styrtrike fotballklubber lot seg overtale da planene om en superliga ble lansert i vår.

– Sånn er det, for all del. Man må se etter utviklingsmuligheter. Det er ikke sikkert at golfen ser lik ut om ti år, men det er mange begrensninger med Saudi-Arabia. PGA er privat selskap, så de kan ekskludere spillerne om de vil. Skulle for eksempel Viktor Hovland gå til sak mot PGA da, så sitter man bare igjen som en taper til slutt, sier Haugsrud.

Det er selskapet LIV Golf Investments som blir støttet av et saudiarabisk fond. Norman har sagt at deres nåværende planer er bare starten på det som omtales som en utbryterliga.

– For mange år siden, da Norman var verdensener, så hadde han også en idé om en slags superliga. Det falt ikke i god jord hos PGA. Så kopierte PGA, sammen med flere, konseptet og skapte World Tour Championship, mener Haugsrud.

Eurosport-kommentatoren påpeker at det ikke er bare én golfer som må overtales til å bli med, men at de må få med mange verdensstjerner i superligaen.

– Det er et pengegrep

Med et slikt prosjekt følger også noen enorme summer. The Guardian hevder at det blir minst 200 millioner doller i pengepremier, altså rundt 1,8 milliarder kroner.

– LIV Golf Investments har sikret en stor økonomisk forpliktelse som skal brukes til å skape nye muligheter for profesjonell golf. Asia-touren er en sovende kjempe, og vi deler ambisjonen om å vokse og låse opp det vi mener er et uforløst potensial, sier Norman ifølge The Guardian.

Rory McIlroy virker ikke overbevist om den mulige utbryterligaen.

– Se hva som skjedde i Europa med superligaen i fotball. Folk kan se hva det er – det er et pengegrep. Og det er helt greit dersom du spiller golf for å tjene så mye penger som mulig. Det er helt fint, så kan du gjøre det hvis det gjør deg lykkelig, sier han.

PGA: THE CJ CUP at SUMMIT - Final Round

SKEPTISK: Rory McIlroy tror ikke nødvendigvis at golfens superliga blir en suksess, og viser til fotballen.

Foto: Joe Camporeale / Reuters

Og det er ingen tvil om at det blir kastet penger etter golfspillerne som takker ja til en avtale, skal vi tro The Guardian. Avisen hevder at en spiller på det amerikanske laget i Ryder Cup ble tilbudt hele 1,3 milliarder over tre år for å delta i flere arrangementer i regi av Saudi-Arabias turneringer.

– Det er litt sånn Saudi-Arabia har holdt på i alle sporter. Det er ikke unaturlig at de går etter golfen. De største stjernene får masse penger for å dra dit, sier Haugsrud.

Sportsnyheter

Magnus Carlsen og Gary Kasparov

Carlsen-klippet går viralt igjen og igjen – gav opp å stoppe delinga

Magnus Carlsen er eit internasjonalt fenomen, også utanfor sjakkverda. Spesielt eitt klipp går støtt og stadig som ei farsott i sosiale medium.

Siste nytt

 • Ramos' selvmål sprakk Nyland-nullen mot Barcelona

  Ørjan Nyland stengte Sevilla-buret i 75 minutter borte mot Barcelona, men ble tatt på feil fot da Sergio Ramos løp ballen i eget nett.

  Selvmålet kom da sensasjonen Lamine Yamal (16) fikk hodet på et godt innlegg og traff Ramos. Sevillas stopperveteran satte ufrivillig ballen bak Nyland.

  Gjestene hadde holdt unna et stadig skarpere Barcelona-kjør, men måtte gi tapt til slutt.

  Baklengsmålet var Nylands andre etter tre La Liga-kamper. Norges landslagsmålvakt har gjort gode opptredener etter at han nylig fikk sjansen i Sevilla.

  Før pause var João Félix nærmest scoring. Barcelonas innleide angriper traff undersiden av tverrliggeren, mens Lucas Ocampos var farligst for Sevilla og tvang Marc-André ter Stegen til å gjøre en solid redning fra kort hold.

  Barcelona topper tabellen med 20 poeng fra åtte kamper. De regjerende mesterne har vunnet mange jevne oppgjør hittil i sesongen. Sevilla står med beskjedne sju poeng.

  Til uken skal begge lag spille bortekamper i Champions League. Barcelona skal opp mot Porto, mens Sevilla møter PSV Eindhoven. (NTB)

  Nyland
  Foto: PAU BARRENA / AFP
 • Ryerson med utrolig soloscoring i sterk Dortmund-seier

  Julian Ryerson spilte hele kampen da Borussia Dortmund vant 3-1 borte mot Hoffenheim fredag.

  Med det er også Dortmund oppe på en foreløpig tabelltopp før resten av den sjette runden fullføres i tysk Bundesliga. Dortmund står med 14 poeng (fire seirer og to uavgjorte) på seks kamper.

  Det var Niclas Füllkrug som sendte Dortmund i ledelsen i kampens 18. minutt, etter at han og Julian Brandt utnyttet en feil i Hoffenheim-forsvaret.

  Andrej Kramaric utlignet på straffe like etter, men på overtid i første omgang sendte Marco Reus Dortmund tilbake i ledelsen da han var først på en løs ball inne i feltet.

  Dortmunds Ramy Bensebaini fikk rødt kort 20 minutter før slutt, men istedenfor Hoffenheim-scoring, var det Julian Ryerson som punkterte kampen fire minutter på overtid.

  Lyngdølen vant ballen like utenfor egen 16-meter og klarte å gå hele veien, før han fra 10 meter trillet ballen mellom beina til Jonas Baumann i Hoffenheim-målet.

  – Det er et av de verste målene som er scoret av en nordmann noen gang, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

  – Han kommer til å huske det målet der resten av livet, sa Sundet videre.

  Fredagens kamp var Ryersons 100. i tysk Bundesliga. Det er nordmannens andre scoring for Dortmund etter overgangen i vinter.

  Tysk Bundesliga sendes på Viaplay.

 • Magnus Carlsen misset på to matchballer – finaletap i Champions Chess Tour

  For første gang i år kom Magnus Carlsen til kort i en avgjørende tittelkamp i Champion Chess Tour. På veien kastet han bort to seiersmuligheter.

  Utfallet var svært overraskende. Maxime Vachier-Lagrave måtte vinne to finalekamper for å nekte Carlsen årets fjerde CCT-triumf, og den bragden greide franskmannen å utføre.

  I begge oppgjør vant han åpningspartiet med svarte brikker, og det var nøkkelen til fredagens suksess. I tillegg gjorde Carlsen flere grove feil.

  Nordmannen tapte den første finalekampen 1,5-2,5 i en serie på best av fire partier. Han spilte tre strake remis etter den skjeve starten.

  Nederlaget betød ikke slutten på Carlsens tittelsjanser. Han kom til superfinalen som ubeseiret, og det ga ham en fordel med to matchballer. Han utnyttet ikke noen av dem.

  Den andre finalekampen ble spilt som best av to. Carlsen måtte derfor vinne med svarte brikker for å utligne Vachier-Lagraves overtak. Det endte i stedet med nok et tapt parti. (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste