Hopp til innhold

Argentina-tapet forbløffer – utpekes som tidenes største VM-sjokk

Lionel Messi og Argentina gikk på et smått utrolig tap mot Saudi-Arabia. Analyseselskap mener det aldri har vært et mer overraskende resultat i VM-historien.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group C - Argentina v Saudi Arabia

SJOKKERTE: Saudi-Arabia stod for et av tidenes største VM-sjokk.

– Jeg tror ikke det jeg sitter og ser, sa TV 2s ekspertkommentator Jesper Mathisen, som var forbløffet over oppvisningen.

Saudi-Arabia har stått for det som må sies å være et skikkelig VM-sjokk. Lionel Messi og Argentina var en av de store favorittene til å vinne VM etter å ha vært blant verdens beste landslag de siste par årene.

Men mot laget fra Midtøsten gikk de på en ordentlig smell da de snudde 0-1 til 2-1.

– Det finnes ingen unnskyldninger. Vi kommer til å være mer samlet en noen gang. Denne gruppen er sterk og det har vi vist tidligere. Dette er en situasjon vi ikke har vært i på lenge. Nå må vi vise at vi er et sterkt lag, sier Messi ifølge det argentinske landslagets Twitter-konto.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group C - Argentina v Saudi Arabia

SKUFFET: Messi klarte ikke å sørge for argentinsk drømmestart.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Dette er altså et land rangert som nummer 51 på Fifa-rankingen som har slått nummer tre på rankingen. Ifølge statistikkselskapet Opta hadde Argentina 13,29 prosent sjanse til å vinne VM. Saudi-Arabia hadde 0,04 prosent før mesterskapet.

Argentinas tap for Saudi-Arabia føyer seg inn blant de største overraskelsene i VM-historien. Nord-Koreas triumf over Italia (1966), USAs seier over England (1950), Senegal-seieren over Frankrike (2002), og så har du Norges skalp over Brasil i 1998.

NRKs fotballekspert Åge Hareide er mildt sagt forbløffet over tirsdagens resultat.

– Dette er i samme kategori. I Norges eksempel så er det jo den siste kampen i gruppa, og Brasil vinner gruppa. Dette er en enda verre situasjon for Argentina. Det er en åpningskamp der de setter alt på spill mot en underdog. Dette er et av de største sjokkene siden Nord-Korea, sier Hareide.

Hva er tidenes VM-sjokk?

USA mot England i 1950 4%

Uruguay mot Brasil i 1950 2%

Vest-Tyskland mot Ungarn i 1954 2%

Nord-Korea mot Italia i 1966 22%

Algerie mot Vest-Tyskland i 1982 4%

Norge mot Brasil i 1998 35%

Senegal mot Frankrike i 2002 3%

Saudi-Arabia mot Argentina i 2022 28%

Avstemningen er lukket. 6532 stemmer totalt

I 1966 fikk Nord-Korea så vidt slippe til i VM i England. I siste gruppespillkamp måtte de slå Italia for å gå videre, og Pak Doo-Ik scoret det eneste målet før pause. Det holdt til avansement til kvartfinalen - på bekostning av nettopp Italia.

Analyseselskapet Gracenote har regnet seg frem til at tirsdagens resultat er tidenes VM-sjokk.

Dette er ifølge selskapet de fem største overraskelsene:

Argentinerne hudflettes

Også i internasjonale medier reagerer folk med vantro over resultatet.

Messi og Argentina får kraftig kritikk.

– Argentina var helt fryktelige i andre omgang. All ære til Saudi-Arabia. De var med i kampen og kjempet, sier ITVs fotballekspert Roy Keane.

Han er spesielt kritisk til det andre målet til grønntrøyene.

– Det er ingen aggresjon. Det er spillere der, så du må angripe ballen. De hadde ingen ro. Se på Di Maria, herregud, sier ITV-eksperten.

Argentinas spiss Lautaro Martínez var langt nede etter kampslutt.

– Dette gjør veldig vondt. Vi hadde et stort håp om å begynne med en seier i VM. Men dette er over, og nå må vi trene og fokusere på det som kommer, sa Lautaro Martínez, ifølge Marca.

Forrige gang Argentina tapte en fotballkamp var mot Brasil i Copa América i 2019. Siden den gang har de gått 36 kamper uten tap.

Messi sørget for drømmestart

Det var imidlertid Argentina som startet klart best.

På et hjørnespark gikk Paredes i bakken. Dommeren blåste i utgangspunktet ikke, men dommeren kikket på VAR-skjermen og dømte til slutt straffe.

Der var Messi iskald, og satte ballen motsatt vei for keeper Mohammed Al-Owais.

Messi

Kort tid etter var han på farten igjen. Denne gangen ble han spilt igjennom og satte ballen enkelt i nettet. Denne gangen ble målet korrekt avblåst for offside.

Flere annulleringer skulle det bli. Lautaro Martínez var hissig på grøten, og fikk to scoringer annullert for offside.

Faktisk, var Argentina tidlig ute ved en rekke anledninger. De ble avblåst for offside syv ganger i første omgang. Det er én offside mer enn de fikk gjennom hele VM i 2018. Den gangen var de på feil side seks ganger totalt.

Vanvittig snuoperasjon

Og deres feilberegninger skulle straffe seg. Saudi-Arabia hadde lite å by på, men plutselig var Saleh Al-Shehri alene med keeper. Han satte ballen i nettet bak en sjanseløs Emiliano Martínez.

Dermed stod det overraskende nok 1-1.

Saudi Arabias Salem Al-Dawsari feirer etter lagets andre scoring i gruppespillskampen mot Argentina.

FULL JUBEL: Saudi-Arabia med vanvittig snuoperasjon.

Foto: Ricardo Mazalan / NTB

Men overraskelsene tok ikke slutt. For Saudi-Arabia malte på, og Salem Al-Dawsari serverte et kremmerhus av en scoring. Dermed ledet de grønne overraskende 2-1 over selveste Argentina.

– Det er en klassescoring, sier TV 2-ekspert Petter Myhre etter kampen.

I tillegg skjedde det en skremmende hendelse da Al-Sharani gikk i bakken etter å ha fått keepers kne rett i ansiktet. Dermed ble det en lang pause på overtiden.

Men et av tidenes VM-sjokk ble til slutt et faktum. Nå bør Argentina vinne sine to resterende kamper i gruppa for å ta seg videre.

Argentina møter ellers antatt tøffere motstand i Mexico og Polen.

Siste nytt

 • Atsu funnet i livet – fraktet til sykehus

  Den tidligere Premier League-spilleren Christian Atsu er funnet i livet og fraktet til sykehus.

  Det skriver den britiske avisen The Guardian.

  Ghaneseren har pådratt seg en skade i høyrefoten og skal ha hatt problemer med å puste.

  Hatayspor, klubben Atsu spiller for, befinner seg i Hatay, et av områdene som er verst rammet av jordskjelvet.

  Fotballprofilen ble matchvinner da Hatayspor søndag kveld slo Kasimpasa 1-0. Bare timer senere ble han meldt savnet etter jordskjelvet med en styrke på 7,8.

  Vingen har tidligere spilt for Newcastle, Chelsea og Everton i Premier League

  Christian Atsu
  Foto: SCOTT HEPPELL / Reuters
 • Påtalemyndigheten motsetter seg Alves-løslatelse mot kausjon

  Påtalemyndigheten i Spania ber domstolen avvise ønsket til fotballstjernen Dani Alves om å bli løslatt mot kausjon og streng meldeplikt.

  Tidligere Barcelona-spiller Alves er anklaget for å ha forgrepet seg på en kvinne. Forsvarerne hans har anmodet om at det åpnes for at brasilianeren kan løslates mot kausjon mens etterforskningen pågår.

  Ifølge advokatene er Alves villig til å levere inn passet sitt samt gå med sporingsutstyr som gjør det mulig å vite hvor han til enhver tid befinner seg. Han skal også være forberedt på å melde seg for politiet regelmessig.

  Mandag opplyste imidlertid påtalemyndigheten at den anser rømningsfaren for stor dersom Alves settes fri fra fengsel.

  Den tidligere Barcelona-stjernen ble pågrepet og fengslet før helgen. En kvinne har anklaget ham for seksuelt overgrep i forbindelse med en episode på et utested i Barcelona i desember i fjor.

  Alves har avvist anklagene og erklært seg uskyldig.

  Fotballstjernen har spilt for klubber som Sevilla, Barcelona, Juventus, PSG og São Paulo. Han var en del av Brasils VM-tropp i Qatar i fjor.

  Dani Alves.
  Foto: Andre Penner / AP
 • Klubbtopp om savnet fotballspiller etter jordskjelvet: – Han er fortsatt i ruinene

  Den tidligere Premier League-spilleren Christian Atsu er savnet etter jordskjelvet i Tyrkia og Syria, opplyser visepresidenten i klubben hans.

  Atsu skal ha oppholdt seg i et leilighetsbygg i byen Hatay da det voldsomme jordskjelvet rammet natt til mandag. Bygningen raste sammen.

  Fotballprofilen, som blant annet har spilt for Newcastle, ble matchvinner da det tyrkiske topplaget Hatayspor søndag kveld slo Kasimpasa 1-0. Bare timer senere ble han meldt savnet etter jordskjelvet med en styrke på 7,8.

  Det samme ble Hatayspors sportsdirektør Taner Savut.

  – Christian Atsu og Taner Savut er fortsatt i ruinene, sa klubbens visepresident Mustafa Ozat til den tyrkiske TV-stasjonen Play Spor.

  Han fortalte videre til BEIN Sports at flere spillere og ledere hadde blitt reddet, og at det ble jobbet for å hjelpe flere.

  Christian Atsu spilte for Newcastle og Everton i Premier League. Han har også tilhørt Chelsea.

  Flere norske spillere har også blitt rammet av jordskjelvet. Fredrik Gulbrandsen har uttalt til Dagbladet at han fryktet for å dø.

  Både Guldbrandsen og Jonas Svensson, som begge spiller i Tyrkia, drar tilbake til Norge på tirsdag, ifølge TV 2.

  Christian Atsu
  Foto: SCOTT HEPPELL / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste