Satt i rullestol i to år – nå spiller han med Messi

Danske Martin Braithwaite (30) er spiss i et veldig spennende dansk lag. Men veien dit har vært alt annet enn enkel.

Martin Braithwaite

DANSK PROFIL: Martin Braithwaite har måttet gå den lange veien for å havne dit han er i dag.

Foto: Geoff Caddick / AFP

– Jeg så de andre barna løp rundt, smilte og spilte fotball. Det såret meg veldig, og jeg husker en følelse av flauhet. Jeg følte meg annerledes og jeg ville ikke ha noe oppmerksomhet, har Braithwaite sagt om sin tunge periode til CNN.

For som dansken er inne på, så har han ikke hatt en normal oppvekst.

Fra han var fem til syv år slet han med barnesykdommen Calvé-Legg-Perthes (CLP). Dette er en hoftesykdom som blant annet sørger for nedsatt blodtilførsel til lårbeinshode.

Omkring ett av 1200 barn blir rammet av dette årlig.

– Det var veldig tøft. Jeg var ung, og jeg skjønte ikke hvorfor jeg måtte sitte i rullestol. Jeg forsøkte alltid å komme meg ut av den, sa Braithwaite til Fourfourtwo.

Men til tross for tidlige utfordringer i livet ga ikke Braithwaite opp.

I dag spiller han med Lionel Messi i Barcelona og er en av spillerne som kan skyte Danmark videre i EM.

Med seg på laget får han blant annet Christian Eriksen, Kasper Schmeichel, Simon Kjær og Pierre-Emile Højbjerg. Første EM-kamp er mot Finland 12. juni.

Floppet i England

Reisen til Barcelona var ikke bare enkel.

Etter å ha vært en lovende ung spiller i dansk fotball fikk han sjansen i franske Toulouse. Der imponerte han, og i 2017 ble han klar for den engelske nivå to-klubben Middlesbrough.

Championship - Middlesbrough v Sheffield United

IMPONERTE IKKE: Martin Braithwaites Middlesbrough-karriere ble kort og ganske målfattig.

Foto: Ed Sykes / Reuters

Det gikk nok ikke helt som hverken Braithwaite eller engelskmennene håpte. Oppholdet hans i engelsk fotball varte i to sesonger, med et utlån til Bordeaux midtveis. Han spilte kun 36 ligakamper og scoret åtte mål i de to sesongene.

– Jeg var profesjonell i min tid i Middlesbrough, og jeg har alltid jobbet veldig hardt. Én dag er man Gud, mens neste dag er man djevelen. Det er slik det er, sa den danske spissen ifølge The Guardian.

Barcelonas nødsignering

Men da han dro til Spania og Leganés skulle karrieren etter hvert skyte fart. Han scoret ikke så mange mål der heller, men arbeidsmoralen hans ble satt pris på.

Da Barcelona plutselig fikk en alvorlig skade på både Ousmane Dembélé og Luis Suárez, måtte de hente inn en erstatter. En desperat klubb valgte å betale utkjøpsklausulen til den danske spissen - en sum som lå på rundt 180 millioner kroner. I dag er hans utkjøpsklausul på 3 milliarder, for øvrig.

Martin Braithwaite, Josep Maria Bartomeu, Eric Abidal

OMSTRIDT SIGNERING: Det var mange som reagerte da Braithwaite ble klar for Barcelona.

Foto: Josep Lago / AFP

– Dette er definitivt en av de merkeligste overgangene som er der ute, sammen med noen få andre eksempler. Det er bare å se på karrieregangen. Det startet i Toulouse, så som så i Middlesbrough, leieopphold i Bordeaux, og så bøttet han ikke akkurat inn i Leganés, sier Viasats La Liga-ekspert Petter Veland.

Han fortsetter:

– Han hadde ikke et målsnitt som skulle tilsi at Barcelona banker på døra. Men de tok en vurdering om at han var tilgjengelig og hadde kvaliteter de trengte.

– Emosjonelt øyeblikk

Han forteller at klubbyttet ble omtalt mye i Spania. Én ting er at det er Barcelona som hentet ham, men overgangen fikk direkte konsekvenser for Leganés, som mistet en toppscorerkandidat.

Men han ble altså klar til slutt.

– Det var et veldig emosjonelt øyeblikk for begge to (han og kona), fordi vi hadde snakket om det i lang tid. Hun har sett alt jeg har ofret for å havne her, sa Braithwaite tidligere i år.

Hans Barcelona-karriere har kanskje ikke vært fantastisk foreløpig, men et ferskt cupgull har det blitt. Erfaring fra en av verdens største klubber kommer uansett godt med, tror Veland.

Copa del Rey - Semi Final Second Leg - FC Barcelona v Sevilla

STJERNESPEKKET: Danske Martin Braithwaite spiller med blant andre Antoine Griezmann og Lionel Messi til daglig.

Foto: Albert Gea / Reuters

– Å skyte Danmark til EM-gull hadde kanskje vært passende som kronen på verket?

– Ja, det hadde jo vært en fin prikk over i-en. Men det er nok større sjanse for at det ikke skjer, flirer La Liga-eksperten.

Sportsnyheter

YcTkcXtlRJc

Reagerer på Portugals taktiske tabbe i EM-drama: – Surrealistisk

Gruppe F ble på forhånd dømt til å være «dødens gruppe» i EM. Onsdag kveld fikk vi med all tydelighet demonstrert hvorfor.

Tyskland-helten feiret med hjertetegn foran Ungarn-tilskuerne

Leon Goretzka har ofte uttrykt støtte til LHBT-samfunnet. Da han sendte Tyskland videre og Ungarn hjem, viste han hjertetegnet til det ungarske publikummet.

Siste nytt

 • Slik spilles åttedelsfinalene i EM

  Nå som alle gruppene er ferdigspilt, er åttedelsfinalene klare. Her kommer det noen ordentlige storoppgjør:
  ** Wales – Danmark (26. juni)
  ** Italia – Østerrike (26. juni)
  ** Nederland – Tsjekkia (27. juni)
  ** Belgia – Portugal (27. juni)
  ** Kroatia – Spania (28. juni)
  ** Frankrike – Sveits (28. juni)
  ** England – Tyskland (29. juni)
  ** Sverige – Ukraina (29. juni)

  fQSyNCeeiXo
  Foto: LAURENCE GRIFFITHS / Reuters
 • Gullkampen lever videre

  Gullduellen i tysk håndball lever helt til siste serierunde på søndag. Flensburg-Handewitt inntok tabelltoppen etter seier i kveldens kamp.

  Dermed ligger laget ett poeng foran erkerivalen Kiel, med Sander Sagosen og Harald Reinkind på laget, har en kamp mindre spilt.

  De norske landslagsspillerne Magnus Abelvik Rød, Torbjørn Bergerud. Gøran Johannessen og Magnus Jøndal spiller for Flensburg-Handewitt.

  I siste serierunde søndag spiller Flensburg hjemme mot Balingen-Weilstetten og Kiel borte mot Rhein-Neckar Löwen.

  Håndball menn, EM-kvalifisering: Norge - Italia (37-16)
  Foto: Toms Kalnins / NTB
 • Stormet banen med regnbueflagg

  En tilskuer løp ut på banen med et regnbueflagg i begge hendene da den ungarske nasjonalsangen runget over stadion før oppgjøret mot Tyskland. Banestormeren ble til slutt «taklet» og tatt hånd om av sikkerhetsvakter. Det ble en svært spesiell opptakt til kampen etter at Uefa sa nei til Münchens ønske om å lyse opp stadion med regnbuefarger for å vise støtte til LHBT-samfunnet. Avgjørelsen har vakt sterke reaksjoner.

  Pride
  Foto: Matthias Schrader / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal