Tror det holder med fire gull for å bli best

Norge tok fem gull i langrenn under OL i Vancouver sist vinter, men under VM på hjemmebane er målet bare fire.

Video - Målsettinga er å bli beste nasjon

Skinstad satser på at Norge blir beste nasjon i ski-VM i Holmenkollen

Det norske langrennslandslaget har satt seg som mål å bli beste nasjon under VM i Holmenkollen i februar, men de har ikke mer "hårete" mål enn at de skal ta ett gull mindre enn under siste OL i Vancouver. Det er likevel et mål for å prestere som langrennslandslaget kan leve med.

- Det et press jeg lever greit med. Det er et mål vi har satt sammen både utøvere og ledere i landslagstroppen i langrenn, sa sportssjef for langrennslandslaget, Åge Skinstad da de forskjellige skiidrettene presenterte målene sine for vinteren i Oslo onsdag.

Herredominans i Liberec

Under forrige VM i Liberec sikret det norske laget seg totalt fem gullmedaljer, men samtlige var i herreklassen. Da var det Petter Northug som ble VM-konge med tre gull, mens Ole Vigen Hattestad kom hjem med to gull i bagasjen. Marit Bjørgen og stafettlaget slo tilbake under OL i Vancouver, og sørget for at det var jentene som sikret seg majoriteten av gullfangsten fra Vancouver. Målet til det norske laget tyder derfor ikke helt på at de tror på full klaff i begge leire i Holmenkollen.

- Vi vil være fornøyd med fire gull. Erfaringmessig har ikke nest beste nasjon mer enn tre gull, så får vi fire så er vi beste nasjon, og det er å være beste nasjon som er vår målsetning, sa Skinstad videre.

Hvis noen sier at dette litt puslete, hva sier du til det?

- Da sier jeg at hvis det er puslete å være best, så skjønner jeg ingen ting, sier sportssjefen.

Har det norske laget for lav målsetning? Diskuter nederst i saken!

Flere kandidater

Marit Bjørgen og Petter Northug

Marit Bjørgen og Petter Northug er nok trolig de som må dra det tyngste lasset

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

For de som har fulgt langrenn de siste årene kan det ikke være noen hemmelighet at Petter Northug og Marit Bjørgen er fyrtårnene i det norske laget, men Skinstad vil ikke legge alt presset på de to enerne. Han mener at det er flere på det norske laget som kan kjempe om den øverste plassen på seierspallen.

- Det er mange kandidater til det. Vi har 12 langrennsøvelser, og vi trenger å ha utøvere som er med og kjemper om medaljer og dermed gullmedaljer i samtlige øvelser, sier Skinstad.

Er det likevel ikke Bjørgen og Northug vi må stole på?

- Marit og Petter er selvfølgelig veldig viktige i troppen, men det er blant annet fire stafetter, og vi har med flere vinnere fra prøve-VM i fjor, så det blir veldig spennende å se hvordan vi klarer å gjøre det i mange øvelser, avslutter Skinstad.

- Ikke så rått

Fem gull er det totale norske målet i hele VM. Det betyr at kombinert- og hopplandslaget bare har som mål å ta et gull på ni øvelser. Det imponerer ikke Aksel Lund Svindal når han får spørsmål om den norske målsetningen i Holmenkollen.

- Når det er 21 øvelser synes jeg ikke at det høres så rått ut. Når langrenn skal ta på seg fire av de gullene, så er jo det rått, men da er det noen av de andre da som ikke har like høye målsetninger som langrenn da tydeligvis, sier Aksel Lund Svindal.

Nett-TV: Aksel om den norske målsetningen

Video Aksel om VM i nordiske grener

Siste nytt

 • Russisk siger i VM-generalprøven

  Aleksandr Bolsjunov viste musklar på 15-kilometer klassisk i Cogne. Han vinn 43,7 sekund føre Iivo Niskanen. Beste norske blir Martin Løwstrøm Nyenget på ein 7.-plass. Hans Christer Holund går i mål til ein 8.-plass, 1,27 bak russaren. Didrik Tønseth får ingen draumeoppkøyring til VM og endar på ein 18.-plass. – Det var tungt. Eg merka tidleg i første runde at dette blir strabasiøst, sa Tønseth til NRK etter målgang.

  Bolshunov
  Foto: Karl-josef Hildenbrand / AFP
 • Norsk skuffelse i Cogne

  De norske var ikke i nærheten på 10 km klassisk i Cogne i dag. Finske Kerttu Niskanen viste VM-form og vant søndagens løp, mens Anna Svendsen ble beste norske på 11. plass. Det svenske stortalentet Frida Karlsson verdenscupdebuterte med 7. plass.

  FIS Nordic Junior and U23 Cross Country World Ski Championships 2019
  Foto: Jussi Nukari / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal