NRK Meny
Normal

Satser mot 2019-VM: Derfor ønsker Northug langsiktig avtale

RÅDHUSPLASSEN (NRK): Petter Northug begrunnet i går kveld hvorfor han vil ha en langsiktig avtale med Skiforbundet. Han er nå tydelig på at han satser mot VM om tre og et halvt år.

NORTHUG MED FIRE VM-GULL

VIL HA MER: Petter Northug ble VM-konge i Falun med fire gullmedaljer. Nå er han tydelig på at alle mesterskap frem til og med VM i 2019 er hans klare mål.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det betyr at Northug ønsker en langsiktig avtale med Skiforbundet som strekker seg til sesongslutt i 2019. Med andre ord er det en fire sesonger lang forutsigbarhet med Skiforbundet.

– Nå har jeg vært tre uker i høyden og der har jeg ikke vært uten grunn. Jeg har vært der for å trene for å gå fort på ski. Og jeg ønsker å fort på ski fremover, ikke minst i VM om to år, i OL i 2018 og et nytt VM i 2019. Derfor trenger jeg en langsiktig avtale, sier Northug.

Men situasjonen er per i dag at Skiforbundet har utestengt Northug fra verdenscupen kommende sesong og sier at tilbudet til Northug om en avtale er trukket tilbake.

Konkrete krav

Skistjernen holdt en 43 sekunder lang monolog for et par medier på trappen til Oslo Rådhus onsdag kveld, mens Oslo sentrum regnet ned. Der rakk han på den korte tiden å invitere seg selv til forhandlinger med Skiforbundet, fortelle om sine krav og ønsker for en avtale og hva han mener var kravene fra forbundet, før han brøt med landslaget.

Skiforbundet vil trolig svare på Northugs invitasjon i løpet av dagen.

– Vi vil gi et svar ganske raskt. Vi har behov for noen avklaringer først, skriver generalsekretær Stein Opsal i en sms til NRK.

Northugs ønske er å stå utenfor landslaget frem mot mesterskapet i Seefeld som er 1250 dager unna. Det er nå over 850 dager siden han sa farvel til landslaget på en pressekonferanse midt i mai 2013. Underveis går hans 3-årsavtale med Coop ut etter kommende sesong.

Allerede etter VM-suksessen på hjemmebane var Northug en stund i tvil om sin videre karriere, etter at hans høyeste mål om mesterskapssuksess i Holmenkollen. I det han posisjonerte seg til å få møte Skiforbundet var Northug for første gang helt konkret utad på sine klare må for de neste fire sesongene.

Petter Northug forklarte at han gjerne vil gjenoppta samtalene med Norges skiforbund og han sier at han ikke vil ha noen særbehandling.

Forventer løsning

NRKs langrennsekspert og tidligere landslagstrener Carl Henning Gran tror løsningen mellom partene ligger et sted mellom hva Skiforbundet og Northug krever.

– Petter Northug ser et stykke lenger enn kommende sesong og har signalisert at han skal være med i tre neste mesterskap. Det er gledelig for norsk langrenn. Og da regner jeg med at skistyret og Petter Northug klarer å sette seg ned og bli enige om en avtale.

– Hva tror skal til for at partene blir enige?

– Jeg tror de må fire litt og stake ut en kurs sammen. Eksakt hva denne avtalen strander på er det vel ingen andre enn de selv som vet. Det blir vel bare spekulasjoner, men begge parter må nok fire litt og finne en gylden middelvei, sier Gran.

Siste nytt

 • City vann trass to Napoli-straffer

  Manchester City slo Napoli 2-1 i meisterligaen. Raheem Sterling og Gabriel Jesus gav City 2-0 tidleg.

  Så stoppa det opp for engelskmennene. Napoli bomma først på straffe, men Amadou Diawara scora då Napoli fekk ny straffe.

  City har dermed vunne alle sine tre kampar i gruppespelet.

 • Start med langt steg mot opprykk

  Start slo Ranheim 4-2 og har stø kurs mot opprykk til eliteserien.

  Andreas Rye og Mads Reginiussen gav Ranheim 2-0. Men to av Niels Vorthoren gav 2-2 ved pause, og to av Steffen Lie Skålevik sikra Start-siger.

  Start - Ranheim
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal