Sår Oddvar Brå: – Den dag i dag har ingen bedt om unnskyldning

Aldri har Oddvar Brå følt seg mer alene enn da han ble beskyldt for å true norske arbeidsplasser. Fortsatt tenker han på beklagelsen som aldri kom.

Oddvar Brå og Thor Gotaas

MELLOM TO PERMER: Thor Gotaas har skrevet historien om Oddvar Brås unike skiløperliv.

Foto: Harald Thingnes / NRK

– Du vet at glassfiberrevolusjonen kom i 1974, og jeg skrev kontrakt med glassfiberski i 1973, og så ble det ganske mye press fra skiforbundet og andre, så jeg rev den kontrakten i stykker.

Det er ikke første gang, og ganske sikkert heller ikke siste gang, Oddvar Brå snakker om sin rolle i den skihistoriske revolusjonen da glassfiber tok over for tre i produksjonen av langrennsski.

Denne gangen er anledningen lanseringen av boka «Oddvar Brå – et skiløperliv», som er skrevet av Thor Gotaas. Det er hjemme hos Gotaas NRK møter langrennslegenden fra Hølonda.

– Er litt sår

Det er med alvor i blikket 67-åringen snakker om dramaet som utspant seg for 45 år siden.

– Hvis jeg skal være misfornøyd med noe, så er det at ingen i ettertid, så hardt presset som jeg var, kom og sa at «ok, vi tok feil, vi ber om unnskyldning». Det er det ingen som har gjort den dag i dag, og det er jeg litt sår for, sier Brå til NRK.

Bakgrunnen var altså at Brå i 1973 først reiste til Østerrike for å teste glassfiberski, for så å inngå en avtale med Fischer. Det ville vært helt udramatisk i 2018, men i 1973 var det alt annet enn det.

På dette tidspunktet gikk alle norske landslagsutøvere på norske ski, som foreløpig bare produserte treski. Fra Stortingets talerstol ble Brå beskyldt for å true norske arbeidsplasser da han inngikk avtale med en utenlandsk konkurrent.

– Det var ikke noe artig. Vi må også huske at det var ikke som i dag. I dag hadde du hatt et støtteapparat rundt deg. Den eneste som støttet der, var Oddmund Jensen som var trener, og han kunne ikke være alle plasser. Så du var helt for deg sjøl. Det var press alle veier, minnes Brå.

Magne Myrmo

DEN SISTE MESTER: Her er Magne Myrmo på vei mot gull på 15-kilometeren i Falun i 1974. Siden har ingen vunnet gull på treski.

Foto: Erik Thorberg / SCANPIX

– Tøft og urettferdig

Han valgte til slutt minste motstands vei, brøt kontrakten med Fischer – og gikk tilbake til norske Landsem.

Det stoppet imidlertid ikke glassfiberrevolusjonen, som fant sted under VM i Falun i 1974. Der ble Magne Myrmo tidenes siste verdensmester på treski.

Der konkurrerte også norske utøvere for første gang med glassfiberski. Da landslagsltrener Oddmund Jensen tillot det, måtte han ifølge Gotaas tåle å bli kaldt landssviker.

– Hvis du ser i ettertid, så var trykket på meg tøft og urettferdig. Men jeg lever godt med det, understreker Oddvar Brå.

– Hvem skulle ha sagt unnskyld?

– De som presset på. Jeg tenker ikke på noen spesiell person, men dette var personer i systemet.

I Gotaas' beretning omtales de nærmere bestemt som «pampene i Norges skiforbund», som Brå først ikke engang turte å informere om Fischer-kontrakten. «Den sosiale avstanden fra Megarden til nikersadelen i Oslo var lengre enn ei femmil», skriver forfatteren.

Siste nytt

 • Digne reddet uavgjort for Everton

  Everton gikk mot et sviende tap for Watford på hjemmebane, men seks (!) minutter på overtid utlignet Lucas Digne på et strålende frispark til 2-2. Everton er dermed på 7.-plass i Premier League etter 16 spilte kamper, mens Watford ligger på 12.-plass – tre poeng bak Everton.

  FBL-ENG-PR-EVERTON-WATFORD
  Foto: LINDSEY PARNABY / AFP
 • Utestengt for rasisme

  Fire Chelsea-supporterar er utestengt mistenkt for rasisme. I kampen mot Manchester City søndag skal fleire personar ha ropt heftig mot Raheem Sterling. Dette skjer ei veke etter at det vart kasta bananskal mot Arsenals Pierre Emerick- Aubameyang i kampen mot Tottenham.

  Raheem Sterling
  Foto: Adrian Dennis / AFP
 • Russland klar for EM-semifinalen

  Dei russiske kvinnene hadde full kontroll på Danmark og vann overlegent 32–21 i handball-EM måndag kveld. Dermed er Russland første lag som er klart for semifinalen i EM, medan eventyret er over for Danmark. Anna Vjakhireva vart toppscorar med ni mål.

  Møbelringen cup 2016: Norge - Russland.
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal