Hopp til innhold

Sandra (45) byttet kjønn etter tre NM-gull: – Det var livsnødvendig

Sandra Krogh-Bjerke (45) har flere NM-gull i herreklassen. Likevel var idretten bare en midlertidig løsning på et veldig alvorlig medfødt problem, sier hun.

Sandra Krogh-Bjerke

FØDT I FEIL KROPP: Krogh-Bjerke skjønte fra ung alder av at hun var en kvinne.

Foto: Privat

Allerede da Sandra Krogh-Bjerke var fire år skjønte hun at noe var som det ikke skulle være. Likevel tok det nesten 40 år før hun turte å ta grep. Det var uunngåelig, forteller hun.

Krogh-Bjerke er født med kjønnsinkongruens som innebærer kombinasjonen av mannlig anatomi og det å føle seg som en kvinne.

Hun har nemlig aldri følt seg som en gutt. I 2018 orket hun ikke lenger.

Sandra Krogh-Bjerke

SMILER: – Det går an å leve, istedenfor å bare overleve. Det er bare fantastisk, sier Krogh-Bjerke i dag.

Foto: Privat

– Det var livsnødvendig. Det å fortelle det til kjæresten min, som jeg hadde et fantastisk liv sammen med, var som å vente på å kaste opp. Det var rett og slett det verste jeg har gjort, sier 45-åringen til NRK.

– Jeg sto foran speilet som 5-6-åring og bare skjønte at dette stemmer ikke. Når jeg tok tissen mellom beina, så stemte det på en måte, fortsetter hun.

Norgesmester

Det har aldri vært noen tvil om at det er kvinnekroppen som føles mest naturlig for Krogh-Bjerke. Det tok likevel 41 år før hun gjorde noe med det.

Frykten for å skuffe, skape problemer for og miste familie, venner og kjæreste gjorde at hun forsøkte å fortrenge og undertrykke.

– Hvordan var det å kjenne på den følelsen?

– Det var helt grusomt, sier hun.

Usikkerheten og kjønnsdysforien tok for ordentlig fatt mot slutten av puberteten. Da hun var 15 år begynte hun med styrketrening, som ble en slags terapi for å sette en demper på følelsene hun hadde inni seg.

– Jeg bare løste det med å være aktiv, noe jeg hadde gjort helt siden jeg var liten. Jo mer aktiv jeg var, jo bedre hadde jeg det. Men kjønnsdysforien kom alltid tilbake og terroriserte meg konstant. Noen ganger mer ekstremt enn andre.

– Det ble lettere å undertrykke og fortrenge ting – ikke la seg prege – med hjelp fra fysisk aktivitet. Men det gjorde ikke at kjønnsdysforien forsvant, fortsetter hun.

I 2004 ble hun spurt om å bli med i en fitnesskonkurranse. Svaret var «det kan jeg alltids prøve på».

– Jeg fikk litt blod på tann, «det her var jo gøy å få til». Jeg var imponert over det resultatet som jeg fikk til. Så tenkte jeg «da tar jeg en konkurranse til», og så vant jeg den. Så prøvde jeg NM, så vant jeg det og, sier Krogh-Bjerke.

I 2012 deltok hun i sin siste konkurranse. Tre NM-gull og sølv og bronse i nordisk mesterskap var fasit etter endt karriere.

Tross suksessen var det fortsatt én ting som plaget henne.

Sandra Krogh-Bjerke

GULL: Krogh-Bjerke var i norgestoppen i flere år i athletic fitness.

Foto: Privat

– Lettelse

For problemene vedvarte for 45-åringen. Hun visste at ting fortsatt ikke var som det skulle. Mellom hver konkurranse og trening var det alltid vondt, beskriver hun.

– Den eneste hjelpen jeg har fått av idrett er å utsette en løsning på et veldig alvorlig problem.

I 2018, seks år etter idrettskarrieren, åpnet hun opp til familie og venner. Og i 2019 endret hun juridisk kjønn.

Endelig kunne hun senke skuldrene.

– Alt som er i den retningen av der man vet man skal være, er en lettelse. Til og med noe så tilsynelatende ubetydelig som å nappe øyebryn i en mer riktig form, er en lettelse.

Beskjeden kom som en overraskelse på de fleste rundt henne. 45-åringen oppfattet at hun ble møtt med både omsorg og nysgjerrighet på «hvorfor det ikke har kommet ut før?», «er det her en spøk eller alvor?».

– Etter hvert var det bare omsorg og forståelse, sier Krogh-Bjerke, som nå deler erfaringene og opplevelsene sine med å holde foredrag og kurs i mental trening.

Da katten var ute av sekken ble også forholdet til trening noe helt annet. Nå handler treningen om å ta vare på egen helse, ikke utsette et problem.

– Det handler ikke om å bruke tid for å undertrykke eller fortrenge lenger. Det er bare deilig å være passe aktiv. Ikke «tvangstrene» som jeg har kalt det.

– Det blir ikke bra før man tar tak i det egentlige problemet. For min del var det kjønnsinkongruens, ikke usynlige magemuskler. For andre handler det om andre ting. Søk hjelp og snakk om problemene, oppfordrer hun videre.

Sandra Krogh-Bjerke

BEHANDLING: Krogh-Bjerke startet behandlingen til sin nye kropp i starten av 2020.

Foto: Privat

– Trenger hjelp

I flere innlegg på sosiale medier har Krogh-Bjerke engasjert seg i å spre kunnskap om transpersoner og om de psykologiske kreftene som hindrer dem i å leve optimale liv, sier hun. Hun ønsker å sette søkelys på utfordringene det er å være født med kjønnsinkongruens.

– Jeg vil gjøre folk bevisst på at det finnes mer der ute som kan hjelpe transpersoner enn det som er i behandlingssystemet i Norge i dag. Det finnes ressurssterke transpersoner som allerede hjelper andre mennesker i samfunnet, men de trenger også hjelp for å på lang sikt fungere optimalt.

Det siste året har det blitt skrevet flere saker som omtaler transkvinners rettigheter innenfor idretten. I den debatten Krogh-Bjerke valgt å holde seg nesten nøytral.

– Jeg er opptatt av at inkludering skal være høyeste prioritet uansett alder man starter behandlingen i, og deretter kan man finne rettferdige retningslinjer. Jeg er veldig glad for at dette er opp til IOC, som har gjort en fantastisk jobb til nå, og ikke «hvermannsen» i gata som mener ditt og datt basert på sine egne fordommer og mangel på kunnskap.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal