Sagosens enorme forvandling: – Veier 100 kilo

MALMÖ/OSLO (NRK): Sander Sagosen (24) storspiller under EM. Trønderen gir musklene en stor del av æren. De siste seks årene har han lagt på seg 15 kilo.

Sagosen har lagt på seg 15 kilo muskler

SEKS ÅRS MELLOMROM: Sander Sagosen under EM i 2014 (t.v.) og Sander Sagosen under EM i 2020. Forskjellen er 15 kilo - og altså seks år.

Foto: NTB Scanpix

Norge har hatt et helt glitrende håndball-EM så langt, og står med fem seirer av fem forsøk. Det gjenstår to kamper av hovedrunden, før Norge – etter all sannsynlighet – skal ut i semifinalespill til helgen.

Sander Sagosen har stått helt fremst i køen. Ikke bare blant de norske spillerne. Men i hele EM.

Paris Saint-Germain-spilleren står med 42 mål og 33 målgivende så langt. Det er klart best i mesterskapet.

Sagosen har vært god også i tidligere mesterskap for Norge, men tallene viser at han har tatt nye steg. Sagosen har – blant annet – forbedret seg på både antall mål, målgivende og feil.

– Ikke fornøyde

Selv legger han mye av æren på to ting: Fysikken, som er blitt helt enorm, og et «gunstig» skadeavbrekk før EM.

Håndball EM herrer 2020

MØTTE PRESSEN: Her er Sagosen på dagens pressetreff i Malmö.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg føler meg fin både i kroppen og hodet, Jeg har en sult i det mesterskapet her. Jeg vil alltid angripe og er aldri fornøyd – selv om det går på skinner og vi spiller godt som lag. I tillegg er det deilig at hele gruppa tenker likt.

– Vi er ikke fornøyde med å ha fem av fem seirer nå. Vi skal ha sju av sju når vi er ferdige med gruppespillet og ni av ni når vi er ferdige med EM. Vi skal hele tiden angripe neste match, sier bakspilleren på dagens pressetreff i Malmö.

– Har du noen gang vært bedre enn akkurat nå?

– Nei, jeg tror ikke det. Jeg føler at jeg utvikler meg som håndballspiller hele tiden.

Fra 85 til 100 kilo

Sagosen forteller at fysikken hjelper han enormt. PSG-spilleren har vært på europeisk toppnivå siden han var i slutten av tenårene, men mye har skjedd siden han gikk til danske Aalborg som 18-åring.

Han er nemlig blitt 15 kilo tyngre.

– Jeg veide 85 kilo da jeg flyttet fra Norge. Nå veier jeg 100, sier han.

Håndball-EM menn 2020, Frankrike-Norge (26-28).

MUSKLER: Sander Sagosen forteller at han nå veier 100 kilo.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Jeg prøver å bli sterkere og bedre hele tiden. For å være med i det «gamet» her, så kreves det mye fysikk. Vi får mye juling og må gi mye juling. Da må jeg hele tiden være best mulig fysisk. Nå har jeg tatt steget med å komme meg dit jeg vil fysisk, og da handler det mest om å holde det ved like, sier han.

Fornøyd Berge

Landslagstrener Christian Berge er ikke i tvil om hva muskeløkningen betyr i den fysiske sporten håndball.

– Han kom til denne samlingen i en veldig fysisk fin utgave. Forskjellen det er å veie 15 kilo mer, sier seg selv. Hvis du går inn i en duell med 100 kilo istedenfor 90, så er det ti kilo ekstra motstanderen må forholde seg til. I Sanders tilfelle har ikke dette gått på bekostning av hurtighet, heller, sier Berge til NRK.

– Hva synes du om formen hans i EM så langt?

– Jeg så noen tall her om dagen som var virkelig skarpe. Han har vært strålende for oss, og så må han være det litt til.

– Utenomjordisk

NRK-ekspert og tidligere landslagsspiller Håvard Tvedten spilte i Aalborg da en 18-årig utgave av Sagosen gikk fra Haslum til den danske klubben.

Håndball EM herrer 2020

GAMLE LAGKOMPISER: NRK-ekspert Håvard Tvedten og Sagosen, her under en prat tidligere i EM, var lagkompiser i danske Aalborg.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det var en spedere utgave da enn nå, sier Tvedten.

– Sander brukte mye tid i styrkerommet de årene. Han trente mye både bein og overkropp for å bygge seg opp. Han har gjort en ekstremt viktig jobb for å bli den spilleren han er blitt.

– Er du imponert?

– Det er superimponerende. Det krever masse disiplin og vilje. Det var en jobb som skulle gjøres, og den er gjort på styrkerommet. Sander har vært gjennom en langsiktig prosess som han har vært bevisst på.

– Hva vil du si om innsatsen til Sagosen i EM så langt?

– Han har levert en utenomjordisk prestasjon. Han har prestert på et nivå som få har gjort før ham. Fram til nå er det terningkast seks.

Inspirert av Warholm

Sagosen røpet forøvrig på dagens pressetreff at han ser på friidrettsverdensmester Karsten Warholm som en stor inspirasjon.

Warholm med gull i Doha

FORBILDE: Karsten Warholm.

Foto: Lise Åserud

– Jeg ser litt på Warholm og det treneren hans gjør med å ufarliggjøre idrettsprestasjoner. Vi er veldig priviligerte som kan leve av å drive med idrett. I bunn og grunn går det bra om du spiller dårlig. Det handler om å kose seg og spille håndball.

– Jeg elsker den tankegangen. Det med å ufarliggjøre situasjonen. Når man har forberedt seg maks, er det bare å kose seg med oppgaven, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Katastrofestart for Hovland

  Golfesset Viktor Hovland har fått en tung start på PGA-turneringen i golf i Florida. Nordmannen er sju slag over par etter første runde. Hovland må være topp 70 etter morgendagens runde for å klare cuten og dermed få spille lørdag og søndag. I fjor gikk cuten på to slag over par.

  2wHD4mPX-7k Viktor Hovland.
  Foto: SAM GREENWOOD / AFP
 • EM-bronse til Noreg

  Ukraina tok gull på blanda stafett under EM i Raubitsji i Kviterussland torsdag. Det norske laget gjekk inn til bronsemedalje like bak Russland på sølvplass, 33,7 sekund bak gullet. Åsne Skrede, Ida Lien, Sivert Guttorm Bakken og Aleksander Fjeld Andersen gjekk på det norske laget. På parstafett tidlegare onsdag tok Noreg gull.

  Aleksander Fjeld Andersen
  Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
 • Utsatt grunnet orkanvarsel

  Kveldens 16-delsfinale i europaligaen mellom RB Salzburg og Eintracht Frankfurt er utsatt grunnet orkanvarsel, melder den østerrikske klubben. Det jobbes med å finne nytt tidspunkt for kampen så raskt som mulig. Eintracht Frankfurt leder 4-1 etter første kamp.

  Red Bull Arena i Salzburg
  Foto: Michael Dalder / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal