NRK Meny
Normal

Sander (19) er Lagerbäcks yngste landslagsspiller

ULLEVAAL (NRK): Lars Lagerbäck kjente ikke til Sander Berge da han overtok Norge. Seks uker senere ble 19-åringen den yngste spilleren svensken har tatt ut på et landslag noensinne.

Fotball: Vålerenga - Sarpsborg (3-0)

TATT UT: Sander Berge i pressesonen etter Vålerengas kamp mot Sarpsborg i fjor sommer. Nå er han klar for landslaget.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Aldersrekorden fortalte den tidligere Sverige-, Nigeria- og Island-sjefen om selv da han tirsdag presenterte sin første norske landslagstropp. Han startet med en liste på rundt 40 spillere som raskt ble til 37.

Etter innspill fra blant andre toppfotballsjef Nils Johan Semb kom Sander Berges navn med der. Og etter en del timer studering på video og en Per Joar Hansen-visitt hos 19-åringen i belgiske Genk, ble Berge svært raskt Lagerbäcks mann.

– Det som har overrasket meg mest så langt er kanskje at det finnes så gode unggutter. Du har også en i Skottland som gjør det veldig bra til å være 18 år (Kristoffer Ajer). De har allerede kommet langt i sin karriere. Er man god nok er det samme hvor gammel man er, sier Lagerbäck.

Ødegaard ute

Ajer kom ikke med i troppen mot Nord-Irland, og det gjorde heller ikke Martin Ødegaard. Lagerbäck har ofte valgt rutine foran tenåringer, men han gjør et unntak for Sander Berge.

Den yngste spilleren svensken hadde vært med på å ta ut i en landslagstropp foran tirsdagens uttak var den tidligere Arsenal-stjernen Fredrik Ljungberg, hevder han selv. Ljungberg var 20 år da han fikk sin debut for Sverige i januar 1998.

– Dette handler om hva man kan prestere på banen. Samtidig kan man ikke komme vekk fra at erfaring betyr noe. Alder også. Spillerne blir bedre med årene, men dette handler ikke om alder, men prestasjon.

19 år gamle Berge ble hentet fra Asker til Vålerenga for to år siden. Etter tidvis å ha dominert i Eliteserien ble han etter nyttårsfeiringen presentert som Genk-spiller.

Hylles

I Belgia har midtbanespilleren på kort tid rukket å etablere seg som sentral brikke på et lag som i praksis er klare for kvartfinalen i Europaligaen.

– Det går nesten ikke an å komme utenom ham med de kampene han har levert. Det føles som en spiller som skal være med å konkurrere om en plass på laget. Det skal bli veldig spennende å se ham på trening, sier Lagerbäck.

– Jeg synes det er bra å gi Berge tillit i en kvalifisering vi mest sannsynlig ikke går videre fra. Det kan bli bra til neste sluttspill, mener NRK-ekspert Tom Nordlie.

Siste nytt

 • Novak Djokovic ble slått ut

  Den tidligere verdenseneren ble overraskende slått ut i fjerde runde av Australian Open. Hyeon Chung som er ranket som nummer 58 i verden og slo Djokovic 7-6, 7-5 og 7-6.

  Novak Djokovic
  Foto: AFP
 • Zuccarello-assist i nytt tap

  En svak midtperiode ble utslagsgivende da New York Rangers og Mats Zuccarello røk 2–4 for Los Angeles Kings i NHL søndag. Mats Zuccarello fikk notert en målgivende pasning på 2-0 målet.

  Mats Zuccarello
  Foto: NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM håndball menn: Sverige - Hviterussland