NRK Meny
Normal

Sander (19) er Lagerbäcks yngste landslagsspiller

ULLEVAAL (NRK): Lars Lagerbäck kjente ikke til Sander Berge da han overtok Norge. Seks uker senere ble 19-åringen den yngste spilleren svensken har tatt ut på et landslag noensinne.

Fotball: Vålerenga - Sarpsborg (3-0)

TATT UT: Sander Berge i pressesonen etter Vålerengas kamp mot Sarpsborg i fjor sommer. Nå er han klar for landslaget.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Aldersrekorden fortalte den tidligere Sverige-, Nigeria- og Island-sjefen om selv da han tirsdag presenterte sin første norske landslagstropp. Han startet med en liste på rundt 40 spillere som raskt ble til 37.

Etter innspill fra blant andre toppfotballsjef Nils Johan Semb kom Sander Berges navn med der. Og etter en del timer studering på video og en Per Joar Hansen-visitt hos 19-åringen i belgiske Genk, ble Berge svært raskt Lagerbäcks mann.

– Det som har overrasket meg mest så langt er kanskje at det finnes så gode unggutter. Du har også en i Skottland som gjør det veldig bra til å være 18 år (Kristoffer Ajer). De har allerede kommet langt i sin karriere. Er man god nok er det samme hvor gammel man er, sier Lagerbäck.

Ødegaard ute

Ajer kom ikke med i troppen mot Nord-Irland, og det gjorde heller ikke Martin Ødegaard. Lagerbäck har ofte valgt rutine foran tenåringer, men han gjør et unntak for Sander Berge.

Den yngste spilleren svensken hadde vært med på å ta ut i en landslagstropp foran tirsdagens uttak var den tidligere Arsenal-stjernen Fredrik Ljungberg, hevder han selv. Ljungberg var 20 år da han fikk sin debut for Sverige i januar 1998.

– Dette handler om hva man kan prestere på banen. Samtidig kan man ikke komme vekk fra at erfaring betyr noe. Alder også. Spillerne blir bedre med årene, men dette handler ikke om alder, men prestasjon.

19 år gamle Berge ble hentet fra Asker til Vålerenga for to år siden. Etter tidvis å ha dominert i Eliteserien ble han etter nyttårsfeiringen presentert som Genk-spiller.

Hylles

I Belgia har midtbanespilleren på kort tid rukket å etablere seg som sentral brikke på et lag som i praksis er klare for kvartfinalen i Europaligaen.

– Det går nesten ikke an å komme utenom ham med de kampene han har levert. Det føles som en spiller som skal være med å konkurrere om en plass på laget. Det skal bli veldig spennende å se ham på trening, sier Lagerbäck.

– Jeg synes det er bra å gi Berge tillit i en kvalifisering vi mest sannsynlig ikke går videre fra. Det kan bli bra til neste sluttspill, mener NRK-ekspert Tom Nordlie.

Siste nytt

 • Vitesse venter på Ødegaard-svar

  Nederlandske Vitesse har sett ut til å bli Martin Ødegaards destinasjon, men det er mange om beinet i følge klubbens sportsdirektør Marc van Hintum til avisen De Telegraaf. – Det er ikke lett, for det er mange klubber som er interessert i ham.

  Martin Ødegaard
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • VG: Brækhus avlyser kamp

  Cecilia Brækhus dropper å bokse under stevnet i Las Vegas 15. september, skriver VG.

  – Jeg satte en grense nå. Det har vært et krevende år med to kamper på hver sin side av kloden i løpet av tre måneder, sier Brækhus til avisen.

  Cecilia Brækhus
  Foto: Kristine Hirsti / NRK
 • Deumeland utskrevet

  Starts Jonas Deumeland ble fraktet bort på båre under klubbens oppgjør mot Strømsgodset i går. Klubben melder på sin nettside at tyskeren ble skrevet ut fra sykehus litt etter 23.30 i går kveld. – Jeg har litt smerter, men det går bra, sier keeperen.

  Jonas Deumeland
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Bodø/Glimt - Odd