Samuelsen angrer: – Vært en utrolig humpete reise

HAUGESUND (NRK): Martin Samuelsen (22) slo gjennom med et brak for tre år siden. Så ble han «borte» – og nå vet han hvorfor.

Martin Samuelsen

DA OG NÅ: Martin Samuelsen fikk landslagsdebuten mot Island (t.v.) i 2016. Til høyre har han nettopp scoret det avgjørende 2-1-målet mot Rosenborg 6. oktober.

Foto: NTB Scanpix

Da Samuelsen debuterte for landslaget som 19-åring i 2016, var han allerede kjent som Norges neste supertalent.

Han ble spådd en stor fremtid i West Ham, som tok haugesunderen opp i A-stallen før han ble sendt ut på lån.

Samuelsen, West Ham

I FARTA: Her er Martin Samuelsen i aksjon for West Ham under en treningskamp mot Seattle Sounders i 2016.

Foto: Ted S. Warren / Ap

Det startet med et smell i Peterborough, hvor lokalavisen dro en parallell til ingen ringere enn Lionel Messi etter nordmannens første scoring for klubben.

Men etter oppholdet var det duket for et nytt utlån. Og så enda et.

Haugesund ble det sjette utlånet på fire sesonger.

– Det er en ulempe. Det går en grense for hvor mange lån du skal gå på. Som fotballspiller handler det mye om stabilitet og føle seg hjemme. Når du er lånespiller, er du på en måte en leiesoldat. Du er der for å gjøre en jobb og så reise, sier Samuelsen til NRK.

– Ville gjort ting annerledes

Konsekvensen var at prestasjon ble viktigere enn utvikling til tross for hans unge alder. Samuelsen følte han måtte prestere istedenfor å tenke på sin egen utvikling.

– Det kan bli vanskelig for en ung spiller, og det ble vanskelig for meg. Når jeg ser tilbake nå, ville jeg gjort ting annerledes, sier Samuelsen.

– Hvordan da?

– Jeg hadde stoppet med den der øyhoppingen på et tidspunkt. Jeg hadde noen gode utlån i starten, og da burde jeg nok slått meg mer ned en plass. Istedenfor fortsatte jeg å skifte klubb.

Blackburn, Peterborough (igjen), Burton Albion og så helt til Venlo i Nederland.

Noe av problemet, ifølge Samuelsen, er at han aldri følte seg som et fullverdig medlem av klubben. Du har på mange måter ikke tid til å bygge relasjoner – hverken til spillere, trenere eller sosialt utenfor banen.

«Det var meg og koffertene mine», beskriver haugesunderen. Han bodde mye alene og måtte stole på seg selv.

– Var det sånn at du nesten begynte å snakke med Skybert?

– Det ble jo nesten det. Ikke Skybert, da, men jeg var mye for meg selv med mye tankespinning. Det er ikke så sunt for de fleste unge sinn. I de formative årene trenger du tillitspersoner og noen å se opp til. Jeg måtte finne ut mye alene, sier Samuelsen.

– Utrolig humpete reise

Når han nå blomstrer på et nytt utlån i Haugesund, er det nettopp trivselen Samuelsen trekker frem.

Nå bor han i kjelleren hos mamma og pappa, henger med barndomsvenner, nyter tillit under trenerne og føler seg for første gang som en stor del av spillergruppa.

Kontrasten kunne med andre ord ikke blitt særlig større. Og det vises på banen.

– Det har vært en utrolig humpete reise med mange spesielle folk på veien. Det blir nesten som et eventyr. Det har tatt noen uventede vendinger, kan du si. Men jeg er her nå, så jeg er glad for det, sier Samuelsen.

Martin Samuelsen

SMILER IGJEN: Martin Samuelsen stortrives hjemme i Haugesund.

Foto: Christoffer Andersen / Christoffer Andersen

Siste nytt

 • Kilde nest best i Kitzbühel

  Bare franskmannen Johan Clarey var raskere enn Aleksander Aamodt Kilde under torsdagens utfortrening i Kitzbühel. Kilde kom inn på 1.56,24 – 55 hundredeler bak Clarey. Kjetil Jansrud endte som nummer 12 med tiden 1.56,93.

  Switzerland Alpine Skiing World Cup
  Foto: Marco Tacca / AP
 • Endrer NM-programmet

  Juryen for Ski-NM har besluttet å endre konkurranseprogrammet etter de siste dagers mildvær, skriver Norges Skiforbund på sine hjemmesider. Fredagens sprint endres til fri teknikk, lørdagens duathlon endres til klassisk teknikk (fellesstart), mens alle etappene i søndagens stafett går i fri teknikk. Ski-NM arrangeres på Konnerud fra 30. januar til 2. februar.

  Konnerud stadion
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Harsem får sjansen

  Kathrine Harsem er tilbake i verdenscuptroppen til rennene i Oberstdorf. 30-åringen var i utgangspunktet vraket fra troppen til tross for to seire i Norgescupen sist helg. Harsem erstatter Hedda Østberg Amundsen etter at Asker-jenta våknet med sår hals i dag.

  World Cup 15 km skiathlon kvinner
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal