Hopp til innhold

Samtlige sponsorer står fritt til å forlate Johaug

Samtlige av Therese Johaugs sponsorkontrakter har den samme antidopingklausulen som den utstyrsgiganten Fischer. Dermed kan flere sponsorer velge å avslutte samarbeidet med langrennsprofilen.

Therese Johaug smiler skjevt

BEHOLDER SKIENE: Selv om Fischer har avsluttet samarbeidet med Therese Johaug. Beholder Johaug skiparken hun har i dag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Utstyrsgiganten Fischer ble den første av Therese Johaugs sponsorer som har valgt å avslutte etter langrennsprofilen fredag ble dømt til 13 måneders utestengelse for å ha testet positivt for det anabole steroidet clostebol.

Om den østerrikske skiprodusenten blir den siste samarbeidspartneren som terminerer sponsorkontrakten etter Johaugs dopingdom er derimot usikkert.

Antidopingklausul i alle kontrakter

Samtlige av Johaugs kontrakter inneholder nemlig en antidopingklausul som gir bedriftene retten til å avslutte samarbeidet ved et brudd på dopingreglementet. Det bekrefter Johaugs manager Jørn Ernst ovenfor NRK.

Jørn Ernst

MANAGER: Jørn Ernst.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– I utgangspunktet har alle de andre sponsorkontraktene en slik antidopingklausul. Dermed kan de bryte avtalen ved brudd på antidopingreglementet. Det gjelder jo Thereses private sponsoravtaler og andre sponsoravtaler, sier Ernst.

Det var en slik klausul Fischer valgte å ta i bruk da TV 2 først omtalte at Johaug mister millionavtalen i går.

Ernst forteller at de i lengre tid har fått signaler om at Fischer ville avslutte samarbeidet ved en eventuell dopingdom. Det har han enda ikke fått fra noen andre sponsorer.

– Alle har mulighet til å bryte en kontrakt, men vi har ikke fått noen signaler om at noen øvrige kommer til å gjøre det enda.

To sponsorer står ved Johaug

Etter en ringerunde til noen av Johaugs andre sponsorer kommer det frem at minst to ønsker å fortsette samarbeidet med langrennsprofilen, selv etter dopingdommen.

– Vi synes det som har skjedd er trist, men vi støtter også Therese Johaug gjennom denne tiden her. Vi velger å støtte henne uansett, sier Hanne Årbogen Dahl, som er markedssjef i Choco AS, selskapet bak Jordbærpikene.

Det samme gjør selskapet bak Isklar.

– Vi står støtt med Johaug uavhengig av dommer. Det sa vi også i høst, og det har ikke endret seg. Vi har full tillit til Therese og det arbeidet hun legger ned for å nå sine mål, sier Remi Gaulignac, grunnlegger av United Bakeries, som eier merkevaren Isklar.

Klesprodusenten Eger ønsket ikke å kommentere saken fredag, mens det kinesiske selskapet Huawei ikke har svart på NRKs henvendelser.

Therese Johuag fischer

VIL FORTSETTE: Therese Johaug ønsker å fortsette samarbeidet med Fischer etter å ha sonet dopingdommen.

Foto: Maja Suslin/TT, Maja Suslin / NTB scanpix

Vil fornye med Fischer

Selv om det østerrikske skimerket har brutt kontrakten med Johaug, åpner de for å fornye avtalen etter 28-åringen har sonet dopingdommen. Det bekrefter markeds- og presseansvarlig Tanja Winterhalder.

Det er en mulighet Johaug-leiren mest sannsynlig vil benytte seg av.

Har Johaug fått tilbud fra noen andre skiprodusenter?

– Nei, vi har ikke det, sier Ernst før han legger til:

– Vi kommer til å ta opp igjen dialogen med Fischer når tiden er inne for det. Vår intensjon er å fortsette samarbeider med Fischer når suspensjonsperioden er over.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal