Sammenligner skismurning med kvikksølv

Advokaten som førte tannhelsesekretærenes kamp mot staten ser likheter mellom kvikksølv- og fluorforgiftning.

Det meiner advokat Anne-Gry Rønning-Aaby, som fremja saka for tannlegeassistentane som vart skadde av kvikksølv.

– Amalgamfyllingen og skismurningen har vist seg mye, mye farligere enn man først trodde, sier advokat Anne-Gry Rønning-Aaby til NRK.

Hun førte tannhelsesekretærenes sak da Høyesterett i 2013 vedtok at de likevel har krav på erstatning etter påviste senskader grunnet amalgamforgiftning.

NRK fortalte i går nyheten om Tom Idar Haugen og andre skismørere som har fått beskjed om at de har giftige stoffer i kroppen, etter å ha blitt eksponert for giftig fluorgass fra smurning.

– Her har man med fluoriserende stoffer man vet er farlige. På samme måte som med kvikksølv tenkte man at det ikke var så ille med så liten eksponering, sammenligner Rønning-Aaby.

– I de bildene som ble vist i NRK-oppslaget kunne vi se gassen. Det ser veldig likt ut som i kvikksølvsaken. Lungene blir utsatt av små gasser som kommer inn. Og vi vet at det er gasser som er veldig, veldig farlig, forklarer advokaten.

– Kan ha krav på erstatning

Hun mener derfor at skismørerne på lik linje med tannhelsesekretærene kan ha krav på yrkesskadeerstatning.

– Det er ikke gitt at det er et erstatningsansvar, men ut ifra den kunnskapen som tilsynelatende ligger der nå, ser det ut som noen kan ha blitt skadet av skismurningen, forklarer Rønning-Aaby.

– Hva skal til for at smørerne skal få erstatning?

– Man må ha en omforent forståelse i de arbeidsmedisinske miljøene for at de har blitt skadet. Smørerne må komme seg til lege og dokumentere at helseskadene kan skyldes det de er utsatt for.

Siste nytt

 • Null på tro på engelsk EM-gull

  England har ikke vunnet EM eller VM siden verdensmesterskapet på hjemmebane i 1966, og skal vi tro BBCs 15 EM-eksperter, blir det neppe trofé-løfting i år heller. Tolv av dem peker ut Frankrike (regjerende verdensmester) som vinner, mens to holder på Belgia. Chris Waddle er alene om å løfte fram Italia som EM-vinner, ifølge NTB.

  England EM-åpner mot Kroatia klokken 15 i dag.

  Kane og Saka
  Foto: CARL RECINE / Reuters
 • Sikret seg finaleplass

  Barcelona til finalen i håndballens mesterliga, da de vant 31–26 over Nantes i semifinalen.

  Etter en god åpning på kampen av Barcelona, ble det en tung kamp frem til 50. minutt, etter at de økte ledelsen fra 20–18 til 27–21, var kampen avgjort og sikret seg sin 13. finaleplass i mesterligaen.

  Barcelona møter Aalborg i finalen som spilles søndag.

  Germany Handball Champions League
  Foto: Marius Becker / AP
 • Klarte ikke OL-kravet

  Narve Gilje Nordås ble nummer sju på 5000-meteren i lørdagens OL-kvalifiseringsstevne i franske Nice på13.22,15. Dermed klarte han ikke OL-kravet på 13.13,50.

  Det var det faktisk heller ingen av de andre startende som gjorde. Nordås har forsatt mulighet til å komme til OL, enten ved å klare kravet eller ved å styrke sin posisjon på verdensrankingen. I øyeblikket ligger han helt på vippen på rankingen. 42 får delta på distansen i OL.

  Per Svela ble nummer 14 i løpet på 13.57,05. Svela har ikke vist en form i det siste som gjorde det sannsynlig at han skulle klare OL-kravet.

  Jacob Boutera ble nummer sju på 3000 meter hinder i stevnet på 8.26,60, som er ny personlig rekord. OL-kravet er på 8,22. Boutera er med andre ord svært nær.

  AcvDxWPxxnM
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal