Sammenligner skismurning med kvikksølv

Advokaten som førte tannhelsesekretærenes kamp mot staten ser likheter mellom kvikksølv- og fluorforgiftning.

Det meiner advokat Anne-Gry Rønning-Aaby, som fremja saka for tannlegeassistentane som vart skadde av kvikksølv.

– Amalgamfyllingen og skismurningen har vist seg mye, mye farligere enn man først trodde, sier advokat Anne-Gry Rønning-Aaby til NRK.

Hun førte tannhelsesekretærenes sak da Høyesterett i 2013 vedtok at de likevel har krav på erstatning etter påviste senskader grunnet amalgamforgiftning.

NRK fortalte i går nyheten om Tom Idar Haugen og andre skismørere som har fått beskjed om at de har giftige stoffer i kroppen, etter å ha blitt eksponert for giftig fluorgass fra smurning.

– Her har man med fluoriserende stoffer man vet er farlige. På samme måte som med kvikksølv tenkte man at det ikke var så ille med så liten eksponering, sammenligner Rønning-Aaby.

– I de bildene som ble vist i NRK-oppslaget kunne vi se gassen. Det ser veldig likt ut som i kvikksølvsaken. Lungene blir utsatt av små gasser som kommer inn. Og vi vet at det er gasser som er veldig, veldig farlig, forklarer advokaten.

– Kan ha krav på erstatning

Hun mener derfor at skismørerne på lik linje med tannhelsesekretærene kan ha krav på yrkesskadeerstatning.

– Det er ikke gitt at det er et erstatningsansvar, men ut ifra den kunnskapen som tilsynelatende ligger der nå, ser det ut som noen kan ha blitt skadet av skismurningen, forklarer Rønning-Aaby.

– Hva skal til for at smørerne skal få erstatning?

– Man må ha en omforent forståelse i de arbeidsmedisinske miljøene for at de har blitt skadet. Smørerne må komme seg til lege og dokumentere at helseskadene kan skyldes det de er utsatt for.

Siste nytt

 • Hovland fortsetter å imponere

  I Ohio fortsetter golfproffen Viktor Hovland å imponere. Halvveis i turneringen Workday Charity Open ligger nordmannen på en sjetteplass. Etter de to første rundene ligger han åtte slag under par. De avsluttende rundene spilles i helgen.

  Hovland
  Foto: Maddie Meyer / AFP
 • Johansen med målgivende

  Stefan Johansen kom inn og hadde målgivende da Fulham hadde få problemer mot Cardiff hjemme. 2-0-seieren gjør at Johansen og co. nå har fire strake seirer.

  Nordmannen kom inn etter timen og markerte seg umiddelbart etterpå. På 1-0 fikk Johansen ballen inne i Cardiff-boksen, før han fant Joshua Onomah, som hamret ballen i lengste hjørne.

  Fulham er nå på tredjeplass, fire poeng bak West Bromwich på opprykksplass.

  Johansen
  Foto: JOSE JORDAN / AFP
 • Søramerikansk VM-kvalik utsett

  Starten for den søramerikanske VM-kvalifiseringa i fotball i 2022 er utsett ytterlegare ein månad, til 8. oktober. Det betyr ekstremt tett program for landslaga.

  Kvalifiseringa skulle eigentleg teke til i mars, men blei utsett til september på grunn av koronaen.

  Det betyr at fire rundar må finne plass seinare i den allereie tettpakka kvalifiseringa. Laga skal gjennom 18 kampar, i tillegg til Copa America, før sommaren 2022.

  Argentina
  Foto: Frederic J. Brown / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal