NRK Meny
Normal

Sammenligner Ødegaard med Rooney

Norske psykologer mener det må være overveldende å være stortalentet Martin Ødegaard (16) og at presset kan bli for stort.

Rooney og Ødegaard

Wayne Rooney opplevde stor suksess allerede som sekstenåring, og idrettspsykolog Rune Giske mener Martin Ødegaard kan gjøre det samme.

Foto: LINDSEY PARNABY / Afp

– Vi har aldri sett noe lignende av Martin Ødegaard i norsk idrett. Ingen har vært definert som et så stort talent i så ung alder, sier idrettspsykolog Rune Giske engasjert til NRK.no.

Idrettspsykologen mener at om ting klaffer vil Martin Ødegaard kunne ha suksess som blant andre Wayne Rooney.

– Han slo gjennom i samme alder som den Ødegaard er i nå. For Rooney har det gått strålende, men det finnes også eksempler på andre britiske talent som har falt bort etter å ha blitt stemplet som stortalent. Det er derfor fryktelig vanskelig å spå hvordan dette vil gå.

– Bare Ingebrigtsen-brødrene er i nærheten

Ingebrigtsen-brødrene

Ingbrigtsen-brødrene Henrik, Jakob og Filip har markert seg tidlig i norsk idrett, men ikke på lik linje med det Martin Ødegaard har vist, mener norsk idrettspsykolog.

Foto: NRK

Giske har skrevet en rekke bøker om idrettspsykologi og har fulgt hendelsene rundt den unge Strømsgodset-spilleren med stor interesse. Ødegaard har den siste måneden vært på signingsferd hos de største europeiske fotballklubbene. Nå er han i Manchester for å besøke rivalene United og City.

– De eneste jeg kommer på som på noen måte kan sammenlignes med dette talentet er Ingebrigtsen-brødrene (Henrik, Filip og Jakob), som gjør det godt i løping. Men de var heller ikke så tidlig ute som Martin Ødegaard, bedyrer Giske.

Ødegaard skal den siste tiden ha besøkt klubber som Real Madrid, Barcelona, Bayern München, Liverpool og Arsenal, før han nå er i Manchester.

– Isoleres fra ungdomslivet

Barnepsykolog Stig Torsteinson mener det må oppleves som overveldende for en gutt som akkurat har fylt 16 år.

– Å spille for Barcelona foran å gå på Drammen videregående er en temmelig stor forskjell. Ødegaard hopper over ungdomstida og går rett inn i voksenlivet. Det er en slags isolasjon fra det normale ungdomslivet, forklarer han.

– Gode profesjonelle støttespillere og spesielt familie er kjempeviktig nå. Han trenger noen å dele opplevelsene og reflektere over dem med. Får Martin Ødegaard samtidig oppleve egenvilje vil det være bra for han.

– Tror du presset kan bli for stort?

– Det kan det, men trenger ikke bli slik. Det blir en oppgave for støtteapparat og familie å hjelpe han, slik at han opplever kontroll og at støtten er der også om han ikke greier å innfri forventningene.

Siste nytt

 • Mjelde på årets lag i England

  Maren Mjelde er på årets lag i den engelske eliteserien, kåret av spillerne selv.

  Den norske spilleren har hatt en strålende sesong med Chelsea, og kjemper om tre titler med den engelske klubben.

  9488661ax Arsenal Women vs Chelsea Ladies, FA Women's Super League FA WSL1, Football, Meadow Park, Borehamwood, Hertfordshire, United Kingdom - 01 Apr 2018
  Foto: TGSPhoto/REX/Shutterstock / Shutterstock
 • PSG klar for cupfinale

  Paris Saint Germain er klare for finalen i den franske cupen etter å ha slått Caen 3-1 Nå venter 3.-divisjonslaget Les Herbiers. PSG har fra før sikret ligagullet, og sikter seg inn mot sin fjerde cupseier på rad, som vil være ny rekord for klubben.

  PSG
  Foto: Charly Triballeau / AFP
 • Christiano Ronaldo reddet poeng

  Cristiano Ronaldo styrte ballen i mål med hælen og sikret Real Madrid ett poeng i oppgjøret mot Athletic Bilbao. Kampen endte 1–1. Målet holder Madrid inne i kampen om andreplassen, tre poeng bak Atlético Madrid, som har spilt én kamp mindre.

  Ronaldo
  Foto: Francisco Seco / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag