Sammenligner norsk idrett med en fasciststat

Mikkel Diskerud (22) dropper det norske landslaget til fordel for USA. – Sport skal drives på individenes og utøvernes premisser, sier RBK-spilleren.

Mikkel Diskerud

Mikkel Diskerud valger USA framfor det norske landslaget.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Mikkel Diskerud har bestemt seg for å representere USA og er tatt ut i lagets tropp til Gold Cup i juli. Til NRK setter Rosenborg-spilleren opp fire grunner til at han vil representere USA.

Mikkel

Mikkel Diskerud under kamp for USA mot Sør-Afrika.

Foto: Schalk van Zuydam / Ap
Diskerud

Diskerud mister flere kamper for RBK i sommer på grunn av Gold Cup med USA.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

I en epost til NRK skriver han at norsk idrett dyrker individualisme for lite.

«I amerikansk idrett blir de beste i «amerikanske uttak» satt til å representere landet. I Norge blir de utøvere utvalgt som en komite på sikt mener kan gi mest medaljer, heder og ære til Norge. Her står individualisme og «nasjonens interesser» ofte rett mot hverandre».

«Jeg synes sport skal drives på individenes og utøvernes premisser – mer det enn sånn som kommunist- og fascistland drev før, og vi i Norge dessverre ganske mye ennå», skriver Diskerud i en epost til NRK.

Roser Skullerud og Semb

Diskerud har representert USAs A-landslaget ved tre anledninger. Blant annet scoret han i 2-2-kampen borte mot Russland i november i fjor.

I Gold Cup kan han få sin første offisielle landskamp for Jurgen Klinsmanns mannskap - og dermed kan han være tapt for det norske landslaget.

«Hvis jeg skal representere et landslag – ja, så må jeg velge – og velge bort ett. Sånn er reglene – facts of life» skriver Diskerud til NRK.

«Begge forbundene har vært veldig hyggelige med meg. I Norge har både Skullerud (Tor Ole, U21-sjef) og Semb (Nils Johan, toppfotballsjef) hatt møter med meg, og de har fremstått på en måte sånn at det nesten har vært vondt å ikke si ja til dem, i forhold til hva de har snakket om og hvor sympatiske de to er», legger Diskerud til.

Et «idrettspolitisk» valg

Rosenborg-spilleren har både norsk og amerikansk statsborgerskap. Store deler av familien bor i USA, og Diskerud skriver at han har både besteforeldre, tanter, onkler, fettere og kusiner som er amerikanske.

«Når jeg så ikke sitter på gjerdet lenger – men er villig til å bli «cap-tied» - så blir det på sett og vis et politisk valg – nettopp fordi det blir et valg om verdier. Jeg er først og fremst nå en idrettsmann, og ikke en som løser de store samfunnsproblemer. Derfor har jeg vært villig til å gjøre valget mitt «idrettspolitisk», nettopp for å blande idrett og politikk minst mulig» skriver Diskerud til NRK.

«Cap-tied» betyr at når en spiller har spilt en offisiell kamp for et landslag, kan spiller ikke representere et annet FIFA-land på et senere tidspunkt.

Diskerud har representert Norge på U18 og U19-nivå. Han spilte i Stabæk fra 2008 til 2012. I vårsesongen 2012 var midbanespilleren lånt ut til belgiske Gent, før han signerte for Rosenborg i august i fjor sommer.

Dette er punktene Diskerud begrunner USA-valget med. Han presiserer i mailen at kun av tre av fire punkter stemmer:

 • Jeg gis nok frihet til å ha Mix eller Morgenstar på drakta
 • I amerikansk idrett blir de beste i «amerikanske uttak» satt til å representere landet. I Norge blir de utøvere utvalgt som en komite på sikt mener kan gi mest medaljer, heder og ære til Norge. Her står individualisme og «nasjonens interesser» ofte rett mot hverandre. Jeg synes sport skal drives på individenes og utøvernes premisser – mer det enn sånn som kommunist- og fascistland drev før, og vi i Norge dessverre ganske mye ennå. Masse uttak til skilandslaget og vraking av turneren Espen Jansen kan jeg nevme som de sjukeste eksemplene.
 • Fotball er fantastisk for de som holder på. For barn – jenter og gutter – er det billig, og det skaper så mye glede og samhold. Jeg tror at forskjellene vi kan lage ved at fotball blir mer populært i USA, er større enn i Norge – hvor man nesten kan påstå at fotball allerede tar for stor plass. Det å være med litte grann å bidra til å endre fokus fra sporter som koster mye, eller få kan delta i – til en sport som fotball i et stort land – betyr mye.
 • Jeg hater doping og juks i idretten. Det jukses og dopes mer i amerikansk idrett enn i norsk. I USA får jeg et større talerør for å si hva jeg mener om det, og rett ut gå i clinch med juksemakerne. Kanskje trenger man noen flere «norske verdier» der.

Diskerud er med i Gold Cup som spilles fra 7.-28. juli.

Det betyr at han mister tre seriekamper for RBK og flere kamper i europacupen.

– Vi er veldig glade på Mix sine vegne, og det er en anerkjennelse for ham at han er tatt ut på USA sitt landslag. Men for Rosenborg kom dette på et uheldig tidspunkt, sier sportssjef Erik Hoftun til rbk.no.

Siste nytt

 • Sjokktap for Tottenham

  Simen Juklerød og hans Royal Antwerpen flyr høyt for tiden. Torsdag vant den belgiske serielederen 1-0 over Tottenham i europaligaen. Laget topper dermed sin gruppe med full pott, etter å ha vunnet åpningskampen i Bulgaria forrige uke. Da var Juklerød så god at Uefa ga ham plass på rundens lag. (NTB)

  Eliteserien 2018: Vålerenga-Molde
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Scoringsdobbel for Elyounoussi

  Mohammed Elyounoussi scoret begge Celtics mål da det skotske laget spilte 2-2 mot franske Lille i Europaligaen. Nordmannen gav laget sitt en 2-0-ledelse etter første omgang. Men Lille klarte å score to ganger etter pause og utilknet. Kristoffer Ajer måtte ut med skade for Celtic.

  Europa League - Group H - Lille v Celtic
  Foto: Pascal Rossignol / Reuters
 • Ajer byttet ut med skade

  Kristoffer Ajer måtte av banen for Celtic i europaligakampen mot Lille torsdag. Det kan være snakk om en lyskeskade. Nordmannen har hatt et brutalt kampprogram den siste måneden. Han startet torsdag sin niende kamp for klubb- og landslag siden 1. oktober. (NTB)

  Europa League - Group H - Lille v Celtic
  Foto: Pascal Rossignol / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal